četrtek, 7. oktober 2010

Predators (2010)


Slovenski naslov: Predatorji
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Akcija, ZF, Triler
Dolžina: 107', Imdb
Režija: Nimród Antal
Scenarij: Alex Litvak, Michael Finch
Igrajo: Adrien Brody, Topher Grace, Laurence Fishburne, Alice Braga, Danny Trejo, Derek Mears, Walton Goggins, Brian Steele

Kako ponuditi prednost izvirnosti, novim idejam in novim nadebudnim ustvarjalcem, v današnjem času nenehnih rimejkov, reciklaž in filmskih nadaljevanj? Upal bi staviti, da je tam nekje zunaj, veliko zanimivih idej, scenarističnih osnutkov, ki čakajo na svojo priložnost. Seveda, vse se vedno začne in konča pri denarju, najpomembnejšem dejavniku pri snovanju novih projektov. Najlažja pot do dobička je recikliranje starih uspešnic ali snemanje nadaljevanj filmskih hitov, saj so izvirniki že zasidrani v glavah lepega števila potencialnih gledalcev. Če k temu dodamo še malo reklame, nekaj znanih obrazov v naslovnih vlogah in film je že na dobri poti, da postane komercialna uspešnica. Nedvomno so snovalci Predatorjev imeli kaj takega v mislih.

Skupina ljudi je opremljena s padali in odvržena z letala nad neznanim območjem, v veliko težko prehodno džunglo. Nobenemu izmed vpletenih ni jasno kaj se je zgodilo, niti kje se nahajajo. V nekaj urah se v premeru nekaj sto metrov zbere skupina neznancev, vendar nihče izmed vpletenih ne najde  razlage za nastali položaj. Pogled na člane skupine vendarle nekaj razkriva. Jasen je kriterij, po katerem so bili izbrani. Vsi prisotni so tako ali drugače povezani s smrtjo, ubijanjem in preganjanjem svojih nasprotnikov in sovražnikov. Plačanec, izraelski komandos, morilec, jakuza ... Le eden član skupine ne ustreza splošnem profilu, gre za zdravnika, ki tudi sam ne najde razumne razlage, zakaj je zraven. Skupina se napoti proti višjem terenu, s katerega lahko bolje ocenijo, kje se sploh nahajajo in kaj naj naredijo. Človeška okostja na njihovi poti ne obetajo nič dobrega, potem ko je skupina napadena je vsem jasno, da jih čaka boj za golo preživetje.
Že dolgo nazaj je scenarij za nadaljevanje izvirnika spisal Robert Rodriguez, vendar nikoli  ni pristopil realizaciji projekta. Zakaj ne, je drugo vprašanje, to kaj nam ponudijo Predatorji, pa je verjetno najboljši dogovor. Kakorkoli, snovalci so iz naftalina potegnili Rodrigezov scenarij, angažirali scenaristično ekipo, da je scenarij prilagodila modernemu času in prepričali Rodrigeza, naj sodeluje kot producent. Režijo so zaupali Nimródu Antalu, ki je na dobri poti, da izniči vse pozitivno efekte njegovega prvenca Kontrola, nekateri bi rekli, da mu je to že uspelo. ZF akcija se žal razvija v zelo predvidljivi smeri, že po uvodu je gledalcu jasno skoraj vse. Kdo izmed članov ekipe ne bo dočakal konca (vrstni red umiranja je nepomemben), da dohtar, ki nekako ne paše zraven, vendarle ima skrivnost, ki jo hranijo za samo končnico, da bo Brody vseeno nekoliko omilil svojo »fuck off«  držo in pomagal ženski v težavah. Fishburne je zraven samo zato, da poveča število znanih imen med sodelujočimi, njegova vloga je brca v prazno. Nekako sem se prebil do konca in občutek je bil prav tako kot Fishburnova vloga - prazen.

Ocena: 5.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar