ponedeljek, 4. oktober 2010

The Disappearance of Alice Creed (2009)


Slovenski naslov: Izginotje Alice Creed
Država: VB
Leto: 2009
Žanri: Krimi, Drama, Triler
Dolžina: 96'Imdb 
Režija: J Blakeson
Scenarij: J Blakeson
Igrajo: Eddie Marsan, Gemma Arterton, Martin Compston

J Blakeson je eden izmed tistih novincev v režiserskih vodah, ki ga nekateri relevantni viri (Variety) uvrščajo med zelo obetavne avtorje, od katerih v prihodnosti lahko pričakujemo veliko. Seveda, to še vedno ne pomeni nič, kar nekaj takih sem že videl, ki so se po dobrem začetku nekako izgubili v filmskem vesolju. Nekaj kratkih filmov in scenarij za drugi del The Descenta (Jama groze 2) je vse kar najdemo v njegovem opusu, Izginotje Alice Creed je njegov prvenec za katerega je Anglež spisal tudi scenarij.

Na začetku filma je ukraden nekoliko »zdelan« kombi, ki bo očitno imel določeno vlogo, v dogodkih ki sledijo. V približno desetminutnem uvodu spremljamo dva človeka, ki se brez besed, zelo natančno in koncentrirano pripravljajo za nekaj, kar ne more biti ravno nedolžno. Zapuščeno stanovanje in njegova priprava nam dajo slutiti, da možakarja bosta tam najbrž nekoga zaprla. Ko so vse priprave končane sledi bliskovita akcija. Tarča je mlada ženska, vreča čez glavo in v nekaj trenutkih je ugrabitelja že zvezana v tovornem prostoru ukradenega kombija. Vse poteka zelo hitro, že v naslednjih kadrih je dekle pripeljano v prej pripravljeno stanovanje. Nato sledi razlaga situacije za ugrabljeno in gledalca. Ženska je ugrabljena zaradi odkupnine, premožni oče bo moral plačati 2 milijona funtov, če jo želi videti živo. V ta namen je posnet tudi »pozdravni« video, z rezilom na hčerkinem vratu, ki bo »usmeril« očeta v pravo smer, brez policije in v polnjenje potovalk z neoznačenimi bankovci.  
Sama ideja o filmu v katerem celotno zgodbo nosijo na svojih plečih le trije liki je zelo zanimiva in razmeroma redka. Poskušam se spomniti kakšnega podobnega filma in  prav veliko jih nimam v spominu. Mogoče takole na prvo žogo, Tape (2001) Richarda Linklaterja, ki prav tako ima le tri osebe, Oleanna (1994) Davida Memeta zgodbo podaja skozi dialog dveh oseb, My Dinner with Andre (1981) Louisa Mallea je posnet z le štirimi igralci. Blakeson  je potreboval dobre igralce, saj je za filme z malo likov, poleg prave ideje in režiserjeve vizije, zelo pomembna prepričljiva igralska kreacija. Eddie Marsan je igralec z zelo dolgim stažem in preverjeno kakovostjo, Martin Compston je že odigral nekaj zanimivih vlog (Sweet Sixteen, Tickets), zadnje čase vseprisotna Gemma Arterton je pred ogledom v mojih očeh veljala za najšibkejši člen, a mi je dokaza , da sem se motil. Svojo vlogo je odigrala zelo dobro in pokazala, da nima zadržkov, tudi če je treba pokazati nekaj gole kože. Pripovedna osnova ni ne nova, ne pretirano izvirna, saj smo doslej videli veliko filmov o ugrabitvah, dobrih i slabih, Izginotje Alice Creed sodi med boljše filme s podobno tematiko. Ne bom trdil da je Blakeson posnel vrhunski film, zelo dobrega pa vsekakor. Režiser se je posvetil igralcem in je znal z montažnimi prejemi, na začetku zamolčanimi podatki in zelo dobro pripovedno strukturo ustvariti celoto polno suspenza, ki gledalcu ne dovoli dolgočasja. Kot sem nekje prebral, Izginotje Alice Creed je film z le tremi karakterji in z vsaj šestimi različnimi osebnostmi. Kaj več nebi rad izdajal, najbolje je če se filma lotimo le z osnovnimi informacijami in upal bi staviti, da po dobrih devetdesetih minutah ne boste razočarani.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar