nedelja, 4. september 2011

The Perfect Host



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Krimi, Drama, Triler
Dolžina: 93' ,  Imdb
Režija: Nick Tomnay
Scenarij: Nick Tomnay
Igrajo:  David Hyde Pierce, Clayne Crawford, Nathaniel Parker, Megahn Perry

Včasih sta že zanimiv promocijski poster in kratek povzetek zgodbe dovolj obetavna, dovolj zanimiva, da se odločim za ogled. Pri naslovnem mi je še posebej zanimiv bil David Hyde Pierce, ki se s svojim priročnim orožjem  grozeče nagiba proti svojemu obiskovalcu. Pripoved se začne z bančnem ropom, ki ga zakrivi  John Taylor, moški s kriminalno kartoteko in prestano zaporno kaznijo zaradi podobnega zločina. Čeprav nam njegova dejanja takoj po ropu niso najbolj razumljiva, se nam počasi svita, da je tisto kar počne, del načrta. Radijske postaje poročajo o ropu, policija že pozna roparjevo identiteto, registrsko številko in tip vozila, s katerim je pobegnil. John mora hitro ukrepati, zaveda se, da bo policija hitro zaprla območje. Zato zapusti avto in se odloči poiskati zatočišče v eni izmed stanovanjskih hiš v okolici.
Poskus prepričevanja nezaupljive gospodinje, naj mu dovoli vstopiti v hišo, spodleti. Poskušal bo pri sosednji hiši, a mu je jasno da potrebuje bolj prepričljivo zgodbo. John razmišlja hitro, dozdeva se mu, da v poštnem  nabiralniku lahko dobi uporabne informacije. In najde tisto kar potrebuje-razglednico z imenom, ki lahko omehča moškega, ki živi v sosednji hiši. Vrata mu odpre Warwick Wilson, uglajen samski moški, ki je sprva nekoliko nezaupljiv, a ga na koncu vendarle spusti v hišo. Ime skupne prijateljice mu odpre vrata Warwickovega doma in John se naenkrat počuti veliko varneje. Tudi če njegov prijazni gostitelj posumi v njegovo zgodbo,  ga John vedno lahko prisili v »sodelovanje.« Toda tudi Johnov gostitelj ni povsem iskren in ima zelo nenavaden hobi,  ki ga bo kmalu predstavil nepričakovanem obiskovalcu.
V nekem odzivu na film je avtor prispevka odsvetoval gledanje napovednika, ki odkrije preveč in tako gledalcu nekoliko pokvari užitek. No, napovednik sam po ogledu vseeno pogledal in se moram strinjati s takšno ugotovitvijo in obenem   dodati, da tudi plakat razkrije preveč.  Že asociacije, ki nam jih ponuja poster so dovolj jasne, da vemo, da uglajeni gostitelj vendarle ni nedolžen jagenjček. Režiserski prvenec Nicka Tomnayja se osredotoča na psihološko igro med dvema neznancema, v kateri vsiljivec veliko prepozno dojame, da se je ujel v past izkušenega manipulatorja. Ta prvi preobrat v zgodbi na nek način napove že promocijski material, a tu še ni konec, saj nam ustvarjalci v nadaljevanju servirajo celo vrsto (ne)pričakovanih zasukov. In teh je toliko, da film že v drugi polovici prestopi mejo sprejemljivega števila preobratov, zato vsaki naslednji ima, bolj ko ne, negativen učinek. Tisti predvidljivi kazijo tiste, ki imajo nekaj več potenciala, zasuki v pripovedi se počasi spreminjajo v zmedeno nizanje malo verjetnih scenarijev, ki film vedno bolj oddaljujejo od dobro premišljenih in učinkovitih  realiziranih strukturnih rešitev. Končni vtis najbolje povzame ena sama beseda - zmeda. Zraven še velja pripomniti, da je najboljši element filma David Hyde Pierce, ki se odlično znajde v vlogi  manipulativnega, duševno neuravnovešenega gostitelja, kar je vseeno premalo, za pozitivno oceno.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar