sreda, 16. maj 2012

Man on a Ledge



Slovenski naslov: Samomorilec 
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Krimi, Triler
Dolžina: 102', Imdb
Režija: Asger Leth
Scenarij: Pablo F. Fenjves
Igrajo: Sam Worthington, Jamie Bell, Elizabeth Banks, Ed Harris, Genesis Rodriguez

»Tisto kar pritegne je naslov Man on a Ledge. Že sam naslov je zelo dramatičen.« Tako razlagajo producenti, ki nas želijo zvabiti v kino dvorano. V našem prevodu (Samomorilec), se je izgubil ves suspenz naslova, kar gre na dušo lokalnega distributerja, toda to ni največja napaka podjetja, ki je prevzelo trženje filma pri nas. Če sem nekoliko zloben, je še večja napaka prevzem distribucije tako slabega filma. Oh, se opravičujem, ker spet bluzim in kritiziram naše distributerje, čeprav dobro vem, da se utrujam s stvarmi, ki se nikoli ne bodo spremenile. Nenazadnje gre za posel, pri katerem je vse kar šteje, znesek pod črto. Posvetimo se raje Samu Worthingtonu (Nick Cassidy) , ki se odpravi na okensko polico newyorškega hotela. Pomislimo - skočil bo! Nato se s flashbackom vrnemo v preteklost in opazujemo našega skakalca v zaporniškem pretepu in kasneje v razgovoru z zaporniško psihologinjo. »Imam samomorilska nagnjenja!« ji prizna. Toda to ni dovolj dober razlog za odhod iz zapora. Po intenzivnem tuhtanju Nick spozna, da se v vsaki nesreči, skriva tudi kanček sreče. Njegova nesreča je očetova smrt, tisti kanček sreče pa predstavlja možnost odhoda na pogreb. Kajti pogrebna slovesnost je idealna priložnost za pobeg. Zato v sodelovanju z mlajšim bratom (Jamie Bell) zrežira pretep, ki se nato sprevrže v spektakularen pregon in pobeg. Rez. Vračamo se na okensko polico, kjer Nick pod lažnim imenom čaka prihod policijskega pogajalca/psihologa, pravzaprav pogajalke (Elizabeth Banks), zadolžene za podobne krizne situacije.  Skakalec je zahteval prav njo in zdaj vsi skupaj čakajo na prihod prijetne blondinke - skakalec, številni policisti in trume radovednežev, zbranih v okolici hotela. Kaj je razlog za Nickovo dejanje iz obupa? Mogoče je njegova grožnja s samomorom le predstava za javnost, s katero želi odvrniti pozornost. Zadeve postanejo jasnejše, ko na strehi sosednje stavbe zagledamo Nickovega brata in njegovo hudo vročo partnerko (Genesis Rodriguez). V tej stavbi se nahaja draguljarna mestnega pomembneža Davida Englanderja (Ed Harris). In razlog Nickovega bivanja za zapahi? Kraja največjega diamanta iz Englanderjeve kolekcije.  
Ideja o realizaciji projekta Man on a Ledge, je zrasla na zeljniku predsednika produkcije pri vsemogočnem Warner Brosu. Gospod Lorenzo di Bonaventura je baje od prvega dneva svojega službovanja pri WB upal, da je Samomorilec koka, ki bo nesla zlata jajca. Zato je najel no-name scenarista Pabla F. Fenjvesa in neuveljavljenega režiserja Asgerja Letha, naj uresničijo njegove sanje. Takšna izbiri je zagotovo botroval cenovni razred, v kateri sodita omenjena gospoda. Manj osebju za kamero in več za tiste pred kamero, je verjetno bila osnovna ideja. Nočem biti nepravičen, režija ni slaba, tudi akcijski prizori so lepo posneti, a kaj, ko je vse skupaj izdelano po scenariju, ki večino časa izziva logiko, reciklira pošteno obrabljene zaplete in razplete, v zgodbo po nepotrebnem vpleta like, ki nimajo nobene funkcije in vse skupaj pelje proti koncu, ki ga lahko predvidimo že po prvem kadru. Že takrat nam je jasno, da je človek na robu nedolžen, da so ga tja spravili zlikovci iz sence, tisti, ki so mu vse skupaj podtaknili. Prav tako je jasno, da bodo krivci počasi odvrgli svoje maske. Od najmanj pomembnega, do tistega, ki čepi na vrhu piramide. In ja, jasno je bilo, da bo skakalec na koncu vendarle skočil. A ne zato da bi se ubil, temveč zato, da bi dvignil raven akcije in spektakularnosti. Tlačenje znanih igralcev v nepomembne vloge, ki naj bi zbujale vtis kompleksnosti  je najočitnejše v primeru Edwarda Burnsa in Titusa Welliverja. Tudi če bi njuna prispevka povsem izrezali, se zgodba nebi nič spremenila, edini otipljiv učinek bi bil nekaj minut krajši film. Tako je vsaj zame edino pravo odkritje, ki ga ponudi Samomorilec, magnet za kamero, v podobi mične Genesis Rodriguez.

Ocena: 



2 komentarja:

  1. O filmu veš že vse, ko v začetku uporabijo najboljšo foro vseh for: pobeg pred zasledovalci s pomočjo drvečega vlaka. (me zanima če na youtubu obstaja kakšni best off izseki s podobno idejo). Če komu takrat še vedno ni bilo jasno, postane kvaliteta bolj predvidljiva s pomočjo ex-manekenke (najverjetneje) sprevržene v policistko ali pa z roparko s premajhnim dresom (zadrga nikakor ni šla čez dekolte:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ampak tegale Worthingtona pa povsod tlačijo zadnja leta, pa povsod kr dost lesen. al se samo meni ne dopade :D

    OdgovoriIzbriši