nedelja, 2. junij 2013

Starlet, The Fitzgerald Family Christmas, The Company You Keep

Starlet



Režija: Sean Baker
Scenarij: Sean Baker, Chris Bergoch
Igrajo: Dree Hemingway, Boonee, Stella Maeve, James Ransone
Leto: 2012
Trajanje: 103'
Žanr: Drama
Država: ZDA, VB

Če želiš graditi kariero, pojdi v veliko mesto. Vsaj tako je razmišljala Jane, ko se je pred kratkim preselila v Los Angeles. Vemo, da so novi začetki težki, sploh če ob sebi nimaš družine, znancev in prijateljev in to še kako občuti Jane, ki je za začetek najela sobo pri sodelavki in njenem fantu. Zdaj potrebuje še nekaj pohištva, zato se ustavi na garažni razprodaji in pri ostareli vdovi za drobiž kupi termovko. A ko po prihodu domov v termovki odkrije zvitke denarja, se znajde v moralni dilemi — vrniti denar, ali ga veselo porabiti. Odloči se, da bo denar obdržala, a že ko porabi nekaj stotakov jo začne peči vest, zato ponovno obišče starko in ji poskuša vrniti termovko z denarjem. Toda sovražno razpoložena vdova se striktno drži pravila, da tisto kar kupiš na garažni razprodaji, ne moreš vrniti nazaj in jo nažene z vhodnih vrat. Jane vseeno ne obupa in ji naslednji dan priskoči na pomoč pred lokalnim supermarketom. Njeno prijazno dejanje vdovo omehča in omogoči začetek nenavadnega prijateljstva. (+3)



The Fitzgerald Family Christmas



Režija: Edward Burns
Scenarij: Edward Burns
Igrajo: Kerry Bishé, Connie Britton, Edward Burns, Michael McGlone
Leto: 2012
Trajanje: 99'
Žanr: Drama
Država: ZDA

Novi film Edwarda Burnsa? Ni problema, sem takoj zraven. Newyorčan nas tokrat pelje med številne člane družine Fitzgerald, ki jih najstarejši sin Gerry (prav Ed Burns) želi zbrati ob materinem rojstnem dnevu, dva dni pred božičem. A materin rojstni dan ni glavni in najpomembnejši razlog, saj se želi Gerry z bratoma in sestrami pogovoriti o možnosti, da bi dovolili očetu, ki jih je vse skupaj zapustil pred dvajsetimi leti, da se za božič vrne domov. Najtrši oreh, kakopak, bo mati, ki je dvajset let nazaj prisegla, da bivšem možu ne bo nikoli več dovolila prestopiti domačega praga. Okoli zgodbe o pomilostitvi izdajalskega očeta Burns zgradi portret družine Fitzgerald, se ustavi pri vsakemu izmed protagonistov in ponudi njegov kratek rezime. Burns tokrat ni v vrhunski formi, a dovolj dober je še vedno. 



The Company You Keep



Režija: Robert Redford
Scenarij: Lem Dobbs, Neil Gordon (knjiga)
Igrajo: Robert Redford, Shia LaBeouf, Nick Nolte, Stanley Tucci
Leto: 2012
Trajanje: 121'
Žanr: Triler
Država: ZDA

Režiserska kariera Roberta Redforda se je začela zelo obetavno, z odlično  dramo Ordinary People (1980), toda Redfordu se potem, z izjemo Kviza (Quiz Show, 1994), več ni uspelo približati standardom, zastavljenim na začetku njegove režiserske kariere. Žal, tudi njegov najnovejši film ni nobena izjema. The Company You Keep je politično-akcijski triler, ki nam ponuja neštetokrat videno premiso: ambicioznega novinarja (LaBeouf), ki koplje po skrivnostni preteklosti uglednega odvetnika (Redford), ki se po razkritju resnične identitete mora podati na beg. Odvetnik je v mladosti kot protivojni aktivist sicer kršil zakon, vendar na vesti nima tistih najhujših kriminalnih dejanj, v katera so bili vpleteni njegovi somišljeniki in prijatelji. Zato mora, še preden ga ujame FBI, poiskati bivšo ljubico in soborko, ki lahko opere njegovo ime. Moram priznati, da sem se do konca filma prebil zgolj po zaslugi zelo zanimive igralske zasedbe, ki filma vseeno ne reši pred ekspresno pozabo.  (+2)


Ni komentarjev:

Objavite komentar