četrtek, 20. junij 2013

Broken City (2013)


Slovenski naslov: Podkupljeno mesto 
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Krimi, Drama, Triler
Dolžina: 109' , Imdb
Režija: Allen Hughes
Scenarij: Brian Tucker
Igrajo: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Jeffrey Wright, Barry Pepper, Alona Tal, Natalie Martinez

Že v včerajšnjem prispevku sem omenjal patološko potrebo Hollywooda, da v naslovne vloge tlači vedno ene in iste obraze. Pri naslovnem izdelku je ta isti obraz Mark Wahlberg aka Marky Mark, ki je v zadnjem desetletju postal nekakšna konstanta hollywoodske visokoproračunske produkcije. Wahlberg je človek s podjetno žilico in dobrimi zvezami, zato ne čudi, da se bo letos  pojavil v kar štirih blockbusterjih: v naših kino dvoranah smo ga letos že lahko videli v Podkupljenem mestu in krimi komediji Dvigni (Pain & Gain, Michael Bay, 2013), ki je pred kratkim končal svojo sedem tednov dolgo turnejo po slovenskih kinodvoranah (12.447 gledalcev). Za začetek avgusta je napovedana svetovna premiera akcijske komedije 2 Guns (R: Baltasar Kormakur), v kateri bo Wahlbergu pomagal Denzel Washington,  konec decembra pa na vrsto pride še protiteroristični akcijski triler Lone Survivor, izpod režiserske taktirke Petera Berga. Pravi Mark  Wahlberg overdose
V naslovni zgodbi MW igra detektiva, ki je pred sedmimi leti storil napako. Napako, zaradi katere je izgubil službo in se za las izognil dolgoletnemu bivanju za rešetkami. Da ne bo pomote, detektiv je ravnal pravično, toda nezakonito, zato mu je na pomoč priskočil največji pravičnik v mestu — newyorški župan Russell Crowe, ki je v MW-ju znal prepoznati iskrenega borca za pravico. Sedem let kasneje je MW zasebni detektiv, ki je pištolo zamenjal za fotoaparat, s katerim v objektiv lovi dokaze o zakonski nezvestobi in ostalih marginalnih zadevah. Nato ga v svojo pisarno pokliče stari znanec Crowe in mu na mizo vrže debelo kuverto z denarjem. Župan je prepričan, da njegova boljša polovica (Catherine Zeta-Jones) skače čez plot, vendar nima dokazov. Razkritje ženine nezvestobe nekaj tednov pred volitvami lahko ogrozi njegovo ponovno izvolitev in župan si tega enostavno ne sme privoščiti. Zato želi delovati preventivno in izvedeti, ali so njegovi sumi upravičeni. Prinesi mi fotografije, pravi Russell, MW pa je zadovoljen, ker bo na hitro zaslužil lepe denarce. Toda, ko sodeluješ s politiki stvari vendarle niso tako preproste in nič ni tako, kot se sprva zdi.   
Podkupljeno mesto podpisuje Allen Hughes, ki je z bratom Albertom režiral nekaj znanih naslovov (Menace II Society, Dead Presidents, The Book of Eli…) Dvojčka sta se pred časom domenila za samostojno nadaljevanje ustvarjalne poti in Allen je prvi dokončal svoj solo projekt. Gospod Hughes je posnel film, ki se neutemeljeno jemlje smrtno resno in še bolj neutemeljeno verjame v trdnost lastne konstrukcije in pronicljivost iznesenih ugotovitev. In kaj nam avtor s to stvaritvijo pravzaprav sporoča? Nam želi povedati, da je politika polna spletk in da so izvoljenci ljudstva pokvarjeni? To že vemo iz lastnih izkušenj. Nam želi pokazati, zakaj je korupcija tako priljubljena med politiki in nam spotoma razložiti, kako se take reči izvajajo v praksi? Tudi na ta vprašanja smo dobili že veliko bolj studiozne odgovore [glej Skrivno navezo (The Wire, 2002-2008)]. Eden glavnih problemov filma je v tem, ker gledalec ves čas ve, da MW v resnici ne išče dokazov o prešuštvu prve dame New Yorka, temveč dokaze o županovi pokvarjenosti. Že vemo, v igri so tako kot vedno zemljišča in to samo po sebi niti ni tako moteče — bolj moteča je površnost, s katero snovalci orišejo to vpletenost. Nič bolje ne funkcionira niti drugi steber filma, ki počiva na klišejskem fundamentu poštenega policaja, ki je v preteklosti storil napako, za katero se z dobrim, junaškim dejanjem mora oddolžiti v sedanjosti. Na koncu sem premišljeval, da bi mi bilo veliko bolj všeč, če bi Hughes povsem obrnil stvari. Če bi pokvarjencu dovolil zmagati na volitvah, če bi prvo damo zares natepaval nekdo iz nasprotnega tabora in če bi MW končal v zaporu. Potem bi vsaj lahko rekli, da smo dobili dobro imitacijo realnosti. (+2)  


Ocena: 


Ni komentarjev:

Objavite komentar