sreda, 2. september 2015

72. beneški filmski festival



Danes se bo s projekcijo avanturistične drame Everest islandskega režiserja Baltasarja Kormakurja začel 72. beneški filmski festival. Žirija, ki ji letos predseduje mehiški režiser Alfonso Cuarón, bo izbirala med 21-imi filmi zbranimi v glavni tekmovalni sekciji in med njimi najdemo kar nekaj zelo zanimivih naslovov, o katerih se bo letos nedvomno še veliko govorilo. Po petletnem premoru je z nami ponovno poljski mojster Jerzy Skolimowski, ki bo predstavil poljsko-irsko koprodukcijo 11 minut, ki si vzame enajst minut za kratko zgodbo iz življenj več protagonistov. Angleški režiser Tom Hooper se je v glavno tekmovalno sekcijo prebil z biografsko dramo The Danish Girl, ki prinaša zgodbo Danke Lili Elbe, ki je bila prva transseksualna oseba na svetu, ki si je v 30-ih letih prejšnjega stoletja s kirurškim posegom spremenila spol. Ruski cineast Aleksandr Sokurov, ki je pred štirimi leti zmagal s Faustom bo novega zlatega leva poskušal osvojiti s Francofonio. Zgodba postavljena v čas druge svetovne vojne govori o naporih nekdanjega direktorja Francoskega nacionalnega muzeja Jacquesa Jaujarda, ki je med vojno, ob izdatni pomoči nemškega grofa Franziskusa Wolff Metternicha, vložil ogromne napore v ohranitev umetnin v slavnem muzeju Louvre.
Italijanski mojster Marco Bellocchio se bo prestavil z zgodovinsko dramo Kri moje krvi (Sangue del mio sangue), med domače adute sodi tudi novi, v angleščini posneti film Luce Guadagnina, A Bigger Splash. Gre za krimi triler z mednarodno zvezdniško zasedbo (Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson, Matthias Schoenaerts). Tudi argentinske barve bo zastopal krimi triler, in sicer Klan (El Clan) Pabla Trapera, ki spregovori o resničnem klanu Puccio, ki je v 80-ih ugrabljal in moril ljudi. Atom Egoyan je v zadnjih letih s sila povprečnimi filmi postal redni gost največjih festivalov. Mogoče je triler drama Remember, ki govori o moškemu, ki po 70-ih letih želi razkrinkati nacista, ki pod lažno identiteto živi v Ameriki, tisti film, ki bo prekinil to prakso. Cary Fukunaga se je po izletu v televizijske vode (Pravi detektiv) vrnil k filmu. Njegov tretji celovečerec z naslovom Beasts of No Nation je vojna drama o otroku-vojaku v neimenovani afriški deželi. Turški režiser Emin Alper v Benetkah predstavlja svoj drugi celovečerec Frenzy (Abluka), ki je po njegovih besedah pripoveduje o tem, kako politični sistem rekrutira običajnega, malega človeka in ga preobrazi v enega izmed koleščkov v svojem represivnem aparatu. Ugledni ameriški scenarist Charlie Kaufman bo skupaj z Dukom Johnsonom predstavil stop-motion animacijo Anomalisa, izraelski režiser Amos Gitai pa s svojim filmom Rabin, the Last Day, tematizira atentat na bivšega izraelskega premiera Yitzhaka Rabina, leta 1995.
Obzorja je sekcija, v kateri so zbrani filmi manj znanih avtorjev, zato je toliko težje oceniti potencialno zanimivejše naslove. Indonezijec Joko Anwar, ki v tej sekciji sodi med bolj izkušene filmarje, se bo predstavil s filmom A Copy of My Mind, mešanico romantičnega filma in političnega trilerja. Čeprav Samuel Collardey ni preveč znano ime, nismo pozabili, da je Francoz pred leti tu za film The Apprentice prejel nagrado v sklopu Mednarodnega tedna kritike. Letos se vrača z dramo Tempete, zgodo o 36-letnem ribiču, ki sam skrbi za svoje najstniške otroke. Nato ena izmed njegovih hčera ostane noseča. Danec Tobias Lindholm je že uveljavljen scenarist, ki za sabo ima že dva zelo solidna režiserska poskusa (R, Kapringen). Njegov tretji celovečerec je vojna drama A War (Krigen), ki spremlja očeta treh otrok in soproga, ki se nahaja v Afganistanu in njegovo družino, doma, na Danskem. Ameriški režiser Dito Montiel se predstavlja z zf trilerjem Man Down, zgodbo postavljeno v postapokaliptično prihodnost, v kateri marinec obupno išče svojega pogrešanega sina. Veliko zanimanja bo gotovo pritegnil tudi A Monster with a Thousand Heads, novi film Rodriga Plaja (La Zona, The Delay), s katerim urugvajsko-mehiški režiser še enkrat pretresa socialne teme.
Še več zanimivih filmov bodo zavrteli izven tekmovalne konkurence. V Benetkah večkrat nagrajeni Ming-liang Tsai prihaja z dokumentarcem Afternoon, ki gotovo ne bo deležen takšne pozornosti kot Črna maša (Black Mass), novi film Scotta Cooperja z Johnnyjem Deppom v naslovni vlogi. Noah Baumbach in Jake Paltrow sta združila moči pri dokumentarcu De Palma, med dokumentaristi pa bo nedvomno največ pozornosti pritegnil In Jackson Heights, novi film doku maestra Fredericka Wisemana. Trend dokumentarcev o glasbenih legendah bo nadaljevala Amy Berg z Janis. Spotlight je četrti celovečerec Toma McCarthyja (The Station Agent), svojo izjemno režiserko kariero bo po petletnem premoru nadaljeval Peter Mullan, ki bo s filmom Orphan odprl mednarodni teden kritike. Festival bo zaprla akcijska komedija Mr. Six, kitajskega režiserja Guan Huja.


Zlati lev:

Abluka (Frenzy) - R: Emin Alper
Heart of a Dog - R: Laurie Anderson
Sangue del mio sangue - R: Marco Bellocchio
Looking for Grace - R: Sue Brooks
Equals - R: Drake Doremus
Remember - R: Atom Egoyan
Beasts of No Nation - R: Cary Fukunaga
Per amor vostro - R: Giuseppe M. Gaudino
Marguerite - R: Xavier Giannoli
Rabin, the Last Day - R: Amos Gitai
A Bigger Splash - R: Luca Guadagnino
The Endless River - R: Oliver Hermanus
The Danish Girl - R: Tom Hooper
Anomalisa - R: Charlie Kaufman, Duke Johnson
L’attesa - R: Piero Messina
11 minut (11 Minutes) - R:  Jerzy Skolimowski
Francofonia - R: Aleksandr Sokurov
El Clan - R: Pablo Trapero
Desde allá (From Afar) - R: Lorenzo Vigas
L’hermine - R: Christian Vincent
Behemoth - R: Liang Zhao


Obzorja:

Merzak Allouache - Madame Courage 
Joko Anwar - A Copy of My Mind
Alberto Caviglia - Pecore in erba
Samuel Collardey - Tempete
Brady Corbet  - The Childhood of a Leader
Renato De Maria - Italian Gangster
Vahid Jalilvand - Wednesday
Yaelle Kayam - Mountain 
Tobias Lindholm - A War
Vetri Maaran - Interrogation
Jake Mahaffy - Free in Deed
Gabriel Mascaro - Boi Neon
Dito Montiel - Man Down
Hadar Morag - Why Hast Thou Forsaken Me?
Rodrigo Pla - Un monstruo de mil cabezas
Anita Rocha Da Silveira - Mate-me por favor
Nicolas Saada - Taj Mahal
Yorgos Zois – Interruption


Mednarodni teden kritike:

The Black Hen - Min Bahadur Bham
Tanna - Martin Butler 
Light Years - Esther May Campbell
Mountain - João Salaviza
Motherland - Senem Tüzen
The Journey - Adriano Valerio
The Return  - Green Zeng


Edit 13.9.2015 - Nagrade:


Zlati lev za najboljši film: 
DESDE ALLA (FROM AFAR), Režija: Lorenzo Vigas

Srebrni lev za režijo: 
Pablo Trapero - EL CLAN 

Velika nagrada žirije: 
ANOMALISA, Režija: Charlie Kaufman in Duke Johnson

Najboljši scenarij: 
Christian Vincent, L’HERMINE

Najboljši igralec: 
Fabrice Luchini v filmu L’HERMINE

Najboljša igralka: 
Valeria Golino v filmu PER AMOR VOSTRO

Posebna nagrada žirije: 
ABLUKA (FRENZY), Režija: Emin Alper 

Ni komentarjev:

Objavite komentar