torek, 29. september 2015

Uroki garmonii [Harmony Lessons] (2013)


Slovenski naslov: Učne ure harmonije
Država: Kazahstan, Nemčija, Francija
Leto: 2013
Žanri: Drama  
Dolžina: 120',  Imdb
Režija: Emir Baigazin
Scenarij: Emir Baigazin
Igrajo: Timur Aidarbekov, Aslan Anarbayev, Mukhtar Andassov, Anelya Adilbekova, Beibitzhan Muslimov, Bagila Kobenova, Adlet Anarbekov


Vse do trenutka, ko učenec, ki je pred kratkim prišel iz urbanega središča, na mizo ne postavi mobilnega telefona, bi lahko sklepali, da se zgodba Učnih ur harmonije odvija pred kakimi petdesetimi leti. Naprava prinese spoznanje, da se življenje v ruralnem Kazahstanu v zadnjih pol stoletja ni veliko spreminjalo. Naš glavni junak, 13-letni Aslan živi z babico v osamljeni, razpadajoči hiši na robu vasi. Spoznamo ga ravno v trenutku, ko skupaj s sošolci opravlja redni sistematski pregled, na katerem doživi največje ponižanje v njegovem mladem življenju. Vodja šolske tolpe Bolat mu s svojimi pajdaši namesti zlobno potegavščino, po kateri Aslan še dolgo ne bo mogel spiti kozarca vode, brez občutka slabosti v želodcu. A tudi to za nasilneža, ki od drugih učencev z grožnjami in udarci izsiljuje tedensko »pristojbino« v denarju, ni dovolj. Ostalim dijakom prepove druženje z Aslanom in ga tako potisne v popolno izolacijo, ki jo prekine prihod že omenjenega novega učenca, ki se zoperstavi navodilom lokalnega alfa samca. Aslan v novincu najde prijatelja in zaščitnika, ki ga sam ni iskal, saj se je nekako že navadil na osamljeno življenje v izolaciji. Zdaj, ko je nekdo proti njemu pomolil roko prijateljstva, ne ve, ali je bolje to roko sprejeti, ali nadaljevati z mirnim obstojem v osami. Napetost narašča in ko Bolat pretepe njegovega novega prijatelja in še enega dobrohotnega sošolca, Aslan skuje maščevalni načrt.
Nekateri so Učne ure harmonije ujeli že na predlanskem Liffu, vsi ostali, ki smo zamudili to priložnost, smo bili obsojeni na dolgo čakanje na DVD plošček, še nekaj dodatnih mesecev je trajalo, da smo dobili ustrezne podnapise. Celovečerni prvenec kazahstanskega režiserja Emirja Baigazina je bil premierno predvajan na filmskem festivalu v Berlinu, kjer je prejel srebrnega medveda za najboljšo fotografijo, nadaljnje festivalsko življenje pa je filmu prineslo še več nagrad na uglednih lokacijah (Karlovi Vari, Tribeca, Tokijo). Večina tistih, ki so pisali o filmu, je kot osnovno misel prepoznala darvinistično teorijo o razvoju organizmov, utemeljeno na naravni selekciji, po kateri izmed preštevilnih organizmov preživijo le uspešnejši, bolj prilagodljivi. Ideja, ki jo Baigazin poudari z eksperimentalno-raziskovalnimi hobiji glavnega protagonista (ta se v prostem času posveča preučevanju ščurkov in kuščarjev, v katerih se vedno znova ponavlja motiv nadvlade močnejšega organizma nad šibkejšim). Motiv šibkega, ki postane hrana močnejšega, simbolično napoveduje že uvodni prizor klanja ovce. Meso živali bo za nekaj časa zadovoljilo potrebe dvočlanske družine in tako odigralo svojo vlogo v evolucijskem procesu. Režiser to misel potem še dodatno nadgradi in ji ponudi dodatno dimenzijo s tem, ko Bolata, sicer glavnega antagonista, postavi pod vpliv in komando dveh starejših delinkventov. Tako tudi glavni antagonist postane le člen v prehranjevalni verigi, ki ga vodijo preživitveni nagoni. Zgodba na drugem, bolj konvencionalnem nivoju funkcionira kot mešanica eksistencialne drame o odraščanju in filma o maščevanju, ki potem v zadnji tretjini zapluje v vode, v katerih se fokus preusmeri na preiskavo zločina in neizogibne kazni. Učne ure… so film z močno vizualno komponento in suverenimi igralskimi nastopi celotne igralske zasedbe, sestavljene iz pretežno neprofesionalnih igralcev. Emir Baigazin se je dotaknil še nekaterih pomembnih tem: za pedagogi, ki ne storijo nič, da preprečijo nasilje v šolskih in obšolskih prostorih in policistih, ki priznanja krivde izsiljujejo z mučenjem in nečastnimi triki, je moč prepoznati metaforo stanja celotne družbe. Učne ure… so torej upravičeno deležne velike pozornosti in zanimivo bo spremljati nadaljnji razvoj avtorjeve kariere, ki letos dokončuje svoj drugi celovečerec Ranenyy Angel.



Ocena: 



Ni komentarjev:

Objavite komentar