ponedeljek, 22. februar 2016

Black Mass (2015)



Slovenski naslov: Črna maša
Država: ZDA, VB
Leto: 2015
Dolžina: 123' ,  Imdb 
Žanri: Biografija, Krimi, Drama
Slo recenzija: Filmoljub, Mladina, MMC RTV SLO
Režija: Scott Cooper
Scenarij: Mark Mallouk, Jez Butterworth
Igrajo: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Rory Cochrane, Jesse Plemons, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Kevin Bacon, Juno Temple



[SLO]


Južni Boston, sedemdeseta leta. Agent FBI John Connolly se poveže s prijateljem iz otroštva, irskim mafijcem Jimmyjem Bulgerjem, in ga pregovori v sodelovanje: v zameno za informacije, ki mu bodo pomagale stopiti na prste njunemu skupnemu sovražniku, italijanski mafiji, mu ponuja popolno zaščito. A Connolly se ne zaveda, da je podpisal pogodbo s hudičem in Bulgerju omogočil, da pod policijsko zaščito okrepi svojo moč ter postane eden najbolj zloglasnih in neusmiljenih gangsterjev v zgodovini Bostona.

Po resničnih dogodkih posneta gangsterijada o nesveti zvezi med ambicioznim agentom FBI in prvim možem bostonske irske mafije z neprepoznavnim Johnnyjem Deppom v vlogi hladnokrvnega, okrutnega mafijskega šefa Jamesa 'Whiteyja' Bulgerja.

Iz prve roke


»Privlači me globoko tragično in globoko človeško in ta film mi je ponudil oboje. Po naravi je skoraj shakespearejanski in obravnava teme, ki jih rad raziskujem: korupcijo, prevaro in prevzetnost, vse skupaj zapakirano v zgodbo, v katero sem zagrebel z velikim zanimanjem. /.../ Ko sem se odločil, da bom režiral Črno mašo, me je popadel precejšen strah. Ne nazadnje so mnogi izmed mojih najljubših filmov sodili v žanr kriminalke, kamor naj bi sodila tudi Črna maša. Reči, da je bila norma postavljena visoko in da je bil izziv ogromen, bi bilo premilo. Toda liki (dva brata, eden zloglasni kriminalec, drugi strahospoštovanje vzbujajoč politik velikega kalibra, in njun prijatelj iz otroštva, hitro napredujoči posebni agent FBI), srh vzbujajoča resnična zgodba o južnobostonskih ulicah zla v sedemdesetih letih in še kasneje ter osrednje vprašanje, ali je mogoče kdaj zares pustiti preteklost za sabo – vse to je bilo preprosto preveč mamljivo, da bi dovolil, da mi uide iz rok. Preteklosti naših glavnih likov (zvezane z lojalnostjo in zavezo bratovščine) trčijo na nasilen, smrtonosen način in pripeljejo ne le do največjega škandala v zgodovini FBI, ampak tudi do tiste strašne točke, ko je tako rekoč nemogoče razlikovati med kriminalci in varuhi zakona. Resnica o Jamesu 'Whiteyju' Bulgerju, njegovem bratu Billyju in njunem prijatelju iz otroštva Johnu Connollyju je ponujala večje pripovedno razkošje in bila veliko bolj čudna od fikcije. Na koncu sem spoznal, da pravi izziv ni bil doseči, da bi moj film primerjali z mnogimi sijajnimi kriminalkami, ki so močno vplivale name, ampak da bi ga primerjali s čudovitimi človeškimi filmi, ki so me navdihovali. Niti najmanj me ni zanimalo, da bi v filmu prikazal svet, v katerem so kriminalci tudi ljudje, zelo pa me je zanimalo dramatizirati svet, v katerem so ljudje slučajno tudi kriminalci.« - Scott Cooper
(vir: www.kinodvor.org)

[ENG]


John Connolly and James "Whitey" Bulger grew up together on the streets of South Boston. Decades later, in the late 1970s, they would meet again. By then, Connolly was a major figure in the FBI's Boston office and Whitey had become godfather of the Irish Mob. What happened between them - a dirty deal to trade secrets and take down Boston's Italian Mafia in the process - would spiral out of control, leading to murders, drug dealing, racketeering indictments, and, ultimately, to Bulger making the FBI's Ten Most Wanted List.

Ocena:


1 komentar:

  1. Odličen film. Po mojem mnenju je Johnny Depp naredil odlično delo in prikazal Jimmyja Bulgerja skoraj popolnoma enako, kot je opisan v številnih knjigah in predstavljen v dokumentarcih. Sama zgodba je odlično zapeljana skozi celoten film. Je pa res, da se film ne more primerjati z filmom Godfellas, ki velja za najboljšo uprizoritev mafijskega življenja.

    OdgovoriIzbriši