torek, 2. februar 2016

The Revenant (2015)


Slo naslov: Povratnik

Država: ZDA
Leto: 2015
Dolžina: 156',  Imdb
Žanri: Avantura, Drama, Triler  
Slo recenzija: Filmoljub, Mladina, Siol
Režija: Alejandro González Iñárritu
Scenarij: Alejandro G. Inárritu, Mark L. Smith, Michael Punke (knjiga) 
Igrajo: Leonardo Dicaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Lukas Haas, Forrest Goodluck, Paul Anderson 


[SLO]


Film, ki je navdih našel v resničnih dogodkih, je epska pripoved o preživetju in o preobrazbi (v) prostranosti Amerike. Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) med odpravo v še neraziskano divjino grdo izmaliči medved, člani njegove lovske odprave pa ga zapustijo in prepustijo samemu sebi. Osamljen in na robu smrti se Glass ne vda obupu – poganjata ga neizmerna volja in ljubezen do žene Indijanke in sina; poda se na 320 km dolgo odisejado po prostranem in neukročenem Zahodu, da izsledi možakarja, ki ga je bil izdal: Johna Fitzgeralda (Tom Hardy). A kar se začne kot neutrudno iskanje maščevanja, postane junaška saga o vztrajnosti, o povratku domov in o odrešitvi.

Mit Hugha Glassa se je začela leta 1823, ko je med tisočimi drugimi v trgovini s krznom pomagal na novo zagnati gospodarstvo Združenih držav. V tem času so mnogi na divjino gledali kot na nekaj brezdušnega; na nekaj, kar mora biti ukročeno. Drveli so v neznano, iskali še neodkrite reke, izginjali v neskončne goste gozdove in se pri tem gnali ne le za vznemirjenji in pustolovščinami, temveč tudi za zaslužkom – pogosto tekmujoč z indijanskimi plemeni, ki jim je bilo to ozemlje dom že stoletja.

Mnogi so pri tem umirali brez sledu, Glass pa se je v ameriško folkloro prebil kot nekdo, ki smrti ni hotel podleči. Njegova legenda je zaživela po srečanju z eno najhujših nevarnosti Zahoda – z grizlijem. Tudi za najbolj preizkušene raziskovalce je bil to običajno konec. V pripovedi z oskarjem nagrajenega režiserja Alejandra G. Iñárrituja se izmaličeni Glass oklepa življenja, potem ga čaka izdajstvo, ki ga samo še podžge; spravi se iz prezgodnjega groba in se pregrize skozi nepoznane nevarnosti in neznane kulture ter celo opusti misel na neizprosen obračun s tistimi, ki so ga bili izdali.


[Nagrade]

2016, Oskar - 12 nominacij (podelitev, 28.2.2016)
2016, Zlati globus - Najboljši film, igralec, režija

[ENG]


Inspired by true events, THE REVENANT is an immersive and visceral cinematic experience capturing one man's epic adventure of survival and the extraordinary power of the human spirit. In an expedition of the uncharted American wilderness, legendary explorer Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) is brutally attacked by a bear and left for dead by members of his own hunting team. In a quest to survive, Glass endures unimaginable grief as well as the betrayal of his confidant John Fitzgerald (Tom Hardy). Guided by sheer will and the love of his family, Glass must navigate a vicious winter in a relentless pursuit to live and find redemption. 



Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar