sreda, 17. februar 2016

The Big Short (2015)




Slo naslov: Velika poteza
Država: ZDA
Leto: 2015
Dolžina: 130',  Imdb
Žanri: Biografija, Drama  
Režija: Adam McKay
Scenarij: Charles Randolph, Adam McKay
Igrajo: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo, Hamish Linklater, John Magaro, Rafe Spall


[SLO]


Leta 2005 je ekscentrični upravnik finančnega sklada in navdušenec nad heavy metalom MICHAEL BURRY preučil na tisoče individualnih posojil, združenih v visoko ocenjene hipotekarne obveznice. Prišel je do pretresljivega zaključka: obveznice so bile polne drugorazrednih kreditov, za katere je bilo neizogibno, da jih bodo ljudje čez nekaj let nehali odplačevati. Bankirji na Wall Streetu in vladne nadzorne agencije se na to tempirano bombo niso ozirale, Burry pa je medtem izumil nov finančni instrument, t. i. posel kreditne zamenjave, da je na veliko osuplost lastnikov in vlagateljev lahko v njegov hedge sklad “šortal” cvetoči nepremičninski trg. 

Ko je pretkani mladi bankir JARED VENNETT slišal za Burryjevo strategijo, je prepričal vročekrvnega upravnika hedge sklada MARKA BAUMA, da je tudi on vložil več milijonov v posle kreditne zamenjave. Sprva skeptični Baum je z njegovo ekipo mladih analitikov začel raziskovati dejansko stanje. Fantje so na Floridi izprašali bahave ponudnike hipotek, ki so urejali posojila strahotno neprimernim prosilcem, med njimi tudi striptizeti, ki je izključno s krediti in brez vsakega pologa kupila več nepremičnin. 

Medtem sta na nepremičninski balon naletela tudi mlada vlagatelja JAMIE SHIPLEY in CHARLIE GELLER. Želela sta si preboja v prvo finančno ligo, vendar pa jima je za slednje manjkala skoraj poldruga milijarda dolarjev. Zato sta za pomoč zaprosila nekdanjega bankirja, ki je pustil ta posel in se posvetil boju za okolje, BENA RICKERTA, ki jima s svojimi zvezami in poznanstvi pomagal staviti proti Wall Streetu. 

Ko se je trg leta 2008 končno zlomil, so ti vlagatelji s svojimi drznimi stavami zaslužili milijarde, toda izkušnja jih je za vedno spremenila. Finančne ustanove, ki so s svojim lahkomiselnim vedenjem povzročile kolaps, je rešil davkoplačevalski denar, milijoni Američanov pa so ostali brez domov, služb in pokojninskih prihrankov. Posledice te gospodarske katastrofe čutimo še danes. (Vir: www.cineplexx.si)


[Nominacije, nagrade]


  • 2016, Oscar - 5 nominacij (Najboljši film, režija, scenarij, montaža, stranski igralec)
  • 2016, Zlati globus - 4 nominacije (Najboljši film, scenarij, glavni in stranski igralec)
  • 2016, Bafta - 4 nominacije  (najboljši film, scenarij, montaža in stranski igralec)


[ENG]


Three separate but parallel stories of the U.S mortgage housing crisis of 2005 are told. Michael Burry, an eccentric ex-physician turned one-eyed Scion Capital hedge fund manager, has traded traditional office attire for shorts, bare feet and a Supercuts haircut. He believes that the US housing market is built on a bubble that will burst within the next few years. Autonomy within the company allows Burry to do largely as he pleases, so Burry proceeds to bet against the housing market with the banks, who are more than happy to accept his proposal for something that has never happened in American history. The banks believe that Burry is a crackpot and therefore are confident in that they will win the deal. Jared Vennett with Deutschebank gets wind of what Burry is doing and, as an investor believes he too can cash in on Burry's beliefs. An errant telephone call to FrontPoint Partners gets this information into the hands of Mark Baum, an idealist who is fed up with the corruption in the ...


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar