torek, 7. maj 2019

Câini (2016)

aka Dogs
Gheorghe Visu in Câini (2016), Foto: Imdb

Slo naslov: Psi
Drugi naslovi: Dogs
Država: Romunija, Francija
Jezik: romunščina
Leto: 2016
Dolžina: 104'Imdb
Žanri: drama, triler
Režija: Bogdan Mirica
Scenarij: Bogdan Mirica
Igrajo: Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Costel Cascaval, Constantin Cojocaru, Raluca Aprodu



V uvodnem prizoru celovečernega prvenca romunskega režiserja Bogdana Mirice roj muh spremlja kamero čez polja do lokalnega močvirja. Mehurčki, ki se skozi zeleni film prebijajo na površje, s seboj prinesejo odrezano človeško stopalo... 

Malce kasneje se na eno izmed redkih posesti na območju, skupaj z nepremičninskim agentom iz Bukarešte pripelje Roman (Dragos Bucur), ki je podedoval ogromno, redko poseljeno posest, nekje na meji med Romunijo in Ukrajino. Imetje mu je skupaj s Policijo predal uslužbenec pokojnega dedka, ki tu nastopa v funkciji nekakšnega prehodnega upravitelja. Tukaj sem vam najbrž dolžan pojasnilo, zakaj je Policija zapisano z veliko začetnico. 

Izkaže se, da je Romanov pokojni dedek bil vodja lokalne kriminalne organizacije, ki je štirinožnega čuvaja posesti ironično poimenoval Policija. In zdaj je Roman skupaj s posestjo podedoval tudi Policijo, ki kot kaže ne bo imel veliko časa, da se navadi na novega gospodarja. Roman namreč želi imetje čim prej prodati in se vrniti v Bukarešto. Da vse skupaj ne bo tako enostavno spozna že v nočni urah, ko nedaleč od hiše opazi sumljivo aktivnost. Na nevarnost ga naslednji dan opozori še Hogas, dobronamerni šef maloštevilne lokalne policije, ki vzporedno pokuša razvozlati, komu pripada stopalo, ki mu ga je pred tem v postajo prinesel lokalni kmet. Tumor v njegovih prsih je namreč v zadnjem stadiju in ostareli šef policije se želi posloviti v stilu in za zapahe spraviti Samirja (igra ga legenda romunskega filma Vlad Ivanov), ki je od Romanovega starega očeta podedoval obmejne tihotapske posle. 

Psi Bogdana Mirice so počasi goreči kriminalni neovestern, s katerim se je obetavni romunski režiser pred tremi leti predstavil svetu v kanski sekciji Poseben pogled. Vitalnost romunske kinematografije je še enkrat potrjena s filmom, ki prinaša konkreten odmik od družbenokritičnih, karakternih in družinskih dram, kakršne nam navadno servirajo iz Romunije. Mirica je režiser, ki je navdih črpa iz ustvarjalnega opusa bratov Coen in to nikakor ni slabo izhodišče. Romun je te vplive imenitno integriral v značilno vzhodnoevropsko okolje in jih odlično artikuliral z nadvse všečno vizualnost. 

Glede na enostavnost zgodbe, snemalne lokacije in maloštevilne like je navdušujoča navidezna preprostost, s katero Mircu od začetka do konca gradi in vzdržuje napetost. Zategnjeno vzdušje občasno mehčajo zabavni liki (mladi, vedno lačni pomočnik šefa policije) in prizori, kakršna je dolga, v enem kadru posneta sekvenca, v kateri Hogas po večerji metodično pregleduje odrezano stopalo. CSI Romunija, paar exellence. Zgodbo suvereno nosi osrednji igralski trio (Dragos Bucur, Gheorghe Visu in Vlad Ivanov) in škoda je le, ker Roman, mladi naivnež iz Bukarešte ne pokaže nekaj več taktnosti in taktičnosti, s katero bi zgodba lahko dobila dimenzijo več. 


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar