četrtek, 9. maj 2019

Geumul (2016)

aka The Net
Ryoo Seung-Bum in Geumul (2016), Foto: Imdb


Slo naslov: -
Drugi naslovi: The Net
Država: Južna Koreja
Jezik: korejščina
Leto: 2016
Dolžina: 114'Imdb
Žanri: drama
Režija: Kim Ki-Duk
Scenarij: Kim Ki-Duk
Igrajo: Ryoo Seung-Bum, Lee Won-Gun, Kim Young-Min, Choi Gai-Bwa



Mreža je za nekatere nepričakovan zasuk v karieri južnokorejskega cineasta Kim Ki-Duka. Predvsem za tiste, ki njegov opus vrednotijo skozi prizmo režiserjevih novejših filmov (Pieta Moebius), ki zavoljo obravnavanih tem in eksplicitnosti niso primeren material za široke množice. Kljub temu govorimo o človeku, ki podpisuje bisere kot so: Pomlad, poletje, jesen, zima ... in pomlad, Palica za golf, Samaritanka... V tem smislu Mreža predstavlja njegovo vrnitev k sprejemljivejšim, bolj univerzalnim temam in zgodbam, v katetrih se lahko „najde“ širši krog potencialnih gledalcev.

Nam Chul-Woo je reven severnokorejski ribič, ki z ženo ih hčerko živi v obmejnem območju. V njegovih mrežah se pogosto znajdejo tudi ribe z juga, ki za razliko od ljudi svobodno plavajo v vodah obeh držav. Nekega dne se mreže zapletejo okoli motorja njegovega čolna in močni tokovi ga odnesejo v Južno Korejo. Obmejna južnokorejska patrola ribiča takoj aretira in ga obdolži vohunjenja. Chul-Woo se tako znajde v krempljih ambicioznega, v svojo vlogo preveč vživetega inšpektorja, ki v vsakem severnokorejskem rojaku vidi pravega, ali vsaj potencialnega vohuna. Svoje interese imajo tudi višji uradniki, ki se pred tv-kamerami želijo pohvaliti s še enim rojakom rešenim iz krempljem severnokorejskega diktatorskega režima. Le mladi idealistični agent zadolžen za Chul-Woojevo varovanje, v nesrečnem ribiču vidi povsem običajnega človeka, ki se želi čimprej vrniti k svoji družini, onstran meje.  

Kim Ki-Duk z Mrežo najbolj direktno doslej loteva odnosa med njegovo kapitalistično domovino in komunističnimi rojaki na severu. Problematičen odnos med Korejama doživljamo skozi usodo nepomembnega ribiča (v prepričljivi upodobitvi Ryoo Seung-Buma), ki na svoji koži izkusi vso silovitost ideološko-političnega boja med državama. V njegovem odzivu na položaj, v katerem se je znašel, in ravnanju vpletenih uradnikov na obeh straneh, film vzpostavlja tehten komentar o tem, kako ideologije lahko izkrivijo percepcijo sveta v očeh posameznikov na obeh straneh meje. Moralni center filma je odnos med ribičem in mladim južnokorejskim agentom, ki navkljub ideološkim razlikam uspeta vzpostaviti pristen človeški odnos. Mreža na tehtnico lepo postavi slabosti enega in drugega režima. Na eni strani je odtujenost ekonomsko superiornih Južnokorejcev, ki v primežu potrošniške miselnosti izgubljajo čut za sočloveka.  Temu je zoperstavljena trdnost vezi med Severnokorejci, ki navkljub kratenju temeljnih svoboščin, odmaknjeni od tovrstnih distrakciji, živijo preprostejše in ne nujno manj srečno življenje. Resnica je, tako kot vedno, nekje vmes.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar