petek, 18. februar 2011

Love and Other Drugs (2010)


Slovenski naslov: Ljubezen in druge droge
Država: ZDA 
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 112',  Imdb
Režija: Edward Zwick
Scenarij: Charles Randolph, Edward Zwick
Igrajo: Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Judy Greer, Katheryn Winnick, Hank Azaria, Oliver Platt, Gabriel Macht, Jaimie Alexander

Jamie Randall (Gyllenhaal) je zelo spreten prodajalec, enako dobro se znajde tudi pri dekletih. Malo je takih, ki so imune na njegov šarm, Jamie seveda s pridom izkorišča svoj talent. Včasih tudi prepogosto, saj izgubi službo zaradi avanture s šefovim dekletom, ki si jo privošči kar med službo, v skladišču trgovine s tehničnim blagom. Naslednjo službo poišče v farmacevtski industriji, njegove kvalitete hitro opazijo pri družbi Pfizer in mu ponudijo službo terenskega agenta. Njegova naloga je prepričati čim več zdravnikov, naj namesto zdravil konkurence, bolnikom izdajajo recepte s Pfizerjevimi zdravili. Na promocijskem obisku pri zelo vplivnem zdravniku, v ordinacijo vstopi prikupna pacientka, ki ne ve, da je Jamiejeva vloga zgolj opazovalna in da kljub beli halji, ne gre za zdravnika. Tako se Jamie znajde v zanimivi situaciji, ki vključuje strokovno opazovanje pacientkinega oprsja. Ko se pozneje srečata na parkirišču in pacientka ugotovi, da Jamie v resnici ni zdravnik, temveč predstavnik farmacevtske družbe, pride do konfrontacije, ki jo Jamie poskuša obrniti sebi v prid. Toda punca je tako jezna, da mu ne uspe izvedeti niti njenega imena. Njen sovražni pristop ga še bolj razvname, zato poskuša izvedeti njeno ime. Iznajdljivost je vedno bila njegova vrlina, že nekaj telefonskih klicev in telefonska številka in ime Maggie Murdock (Hathaway) sta že v njegovem imeniku.
Romantična komedija je žanr, ki je tako zlizan, da redkokdaj na spored pride kaj gledljivega. Nekatere izmed številnih naslovov znotraj žanra sem videl, nekatere namenoma zavoljo slabih kritik kar spustil in se v zadnjih mesecih poskušal izogniti filmom s podobno tematiko. No, tukaj me je k ogledu pritegnilo nekaj stvari, najpomembnejše sta vsekakor ime človeka na režiserskem stolčku in zanimiva igralska zasedba. Osnova za scenarij je bila knjiga Hard Sell: The Evolution of a Viagra Salesman, ki je nato bila nekoliko romantično prirejena za ta film. Kakor sem razbral, knjiga se veliko manj ukvarja z »ljubeznijo« in se bolj posveča »drugim drogam.« Kakorkoli, tukaj je nekoliko drugačna romantična komedija, v kateri resda fant in punca po vseh peripetijah končata skupaj, toda njuna pot od sex buddyjev do resne zveze, postreže z nekaj resnimi vprašanji. V prvem planu je seveda odnos moškega in ženske, odnos ki je v osnovi obsojen na propad, oz. vsaj Maggie je takega mnenja. Njeno življenje močno ovira Parkinsonova bolezen, strah od tistega kar sledi je največja ovira življenju v dvoje. Kljub njenem vztrajnem zavračanju, se Jamie nič manj vztrajno vrača nazaj in poskuša Maggie prepričati, naj mu ponudi priložnost , čeprav tudi sam ni prepričan, ali bo kos zahtevni nalogi. »Najdi si zdravo punco,«  mu večkrat odbrusi, vsaka vnovična zavrnitev je zanj le nova spodbuda. Tukaj je lepo prikazana usoda posameznika, ki je postavljen pred jasno izbiro in se mora odločiti, ali bo poslušal razum, ali srce. Dobra kemija med Gyllenhaalom in Hathaway dviguje pristnost videnega, veliko gole kože pokažeta oba, kar štejem le za dodaten plus. Nekoliko v ozadju, a vseeno dovolj izpostavljeno, opazujemo zakulisje boja farmacevtskih gigantov za prevlado na tržišču, spoznavamo vlogo zdravnikov v celi zadevi in razloge, zaradi katerih korupcija nikoli ne bo premagana.  V zdravstvu se vrti veliko denarja in kjer je veliko denarja,  zagotovo obstaja tudi korupcija. Ljubezen in druge droge je soliden film,  ki nam ponuja zanimivo mešanico humorja in drame, ter za žanr nenavadno veliko erotike.  Sicer me je nekoliko zmotil uvod, ki je za moj okus preveč ekstatičen, toda kasneje Zwick ujame pravi ritem in film zanesljivo pripelje do konca.

Ocena:



3 komentarji:

  1. Porazno slab film. Ogled konca sem raje prepustil ženi, sam pa šel na drugo TV gledat špansko ligo. Briefing konca pa itak ni bil potreben, ker mi je bilo že vse jasno od začetka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Predvidljiv do amena, itak. Me je pa plakat precej zavedel, pričakoval sem še bolj na izi filmčič... tkole za eno povprečno 3 je, več pa seveda ne...

    OdgovoriIzbriši