torek, 20. september 2011

Terri



Slovenski naslov: Terri
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Drama, Komedija
Dolžina: 105',  Imdb
Režija: Azazel Jacobs
Scenarij: Patrick Dewitt, Azazel Jacobs
Igrajo: John C. Reilly, Jacob Wysocki, Bridger Zadina, Creed Bratton, Olivia Crocicchia

Ko govorimo o filmih, ki secirajo življenja najstnikov in motive odraščanja, lahko potegnemo zelo razločno črto med filmi, ki v središče postavljajo priljubljene in uspešne mladostnike in filmi, ki za osrednje protagoniste izbirajo izobčence in disfunkcionalne  posebneže, ki so iz različnih razlogov potisnjeni na družbeni rob. Jacobsov film sodi v tisto drugo kategorijo, saj govori o nepopularnih, izoliranih otrocih in njihovem vsakdanu.
15-letni Terri je srednješolec, zaznamovan s prekomerno težo. Fant živi z dementnim stricem Jamesom in več ali manj sam skrbi zase, o usodi njegovih staršev nikoli ne izvemo nič. Nekega dne se Terri odloči, da bo v šolo šel v pižami, kar hitro postane vsakodnevna rutina. »V pižami se počutim udobno,« se glasi njegova preprosta utemeljitev. Dejstvo, da ga ne skrbi odziv okolice dokazuje, da je v preteklosti prestal marsikaj in se je med »procesom« oborožil z debelo kožo, zato brez preveč frustracij prenaša redne provokacije. Zaradi pogostega zamujanja ga pošljejo k namestniku ravnatelja, g. Fitzgeraldu, ki uspe s Terrijem navezati prijateljski odnos in pridobiti njegovo zaupanje. Zmenita se za redne tedenske sestanke in Terri je vesel, ker nekdo končno kaže zanimanje zanj. Med obiski pri Fitzgeraldu Teri spozna ostale šolske izobčence in se spoprijatelji s čudaškim Chadom in prikupno Heather, ki pristane med obrobneži zaradi flirtanja s sošolcem med uro ekonomije. Dovolj bo, če povem, da sta se Heather in njen prijatelj nekoliko spozabila. Ko Terri dojame, da je večina stvari, ki mu jih je povedal Fitzgerald, del dobro utečene strategije in da v njunem odnosu ni prav nič »specialnega,« užaljeno odkoraka stran in zavrne nadaljnje sodelovanje. Toda namestnik ravnatelja se ne bo tako enostavno predal.
Ko vstopimo v Terrijev mikrokozmos, gledamo nemotiviranega, v usodo vdanega fanta, ki ne kaže veliko veselja do česarkoli. Njegovo pozornost še najbolj okupirajo miši na podstrešju in nastavljanje mišelovk. Fitzgerald s svojim nekonvencionalnim pristopom predrami Terrija iz čudnega stanja, ga poveže z resničnostjo in ga nekoliko odmakne od zasanjanega življenja ter ga prisili, naj se spoprime s težavami. Za uspešno funkcioniranje zgodbe potrebujemo zanimive like in seveda vsebino, ki lahko pritegne pozornost. Režiser Azazel Jacobs s kreacijo zanimivih likov nima težav, kar se najbolj kaže v prizorih, v katerih kamera spremlja našega debelušnega junaka (odlični Jacob Wysocki), ki nas kljub počasnem dogajanju in pomanjkanju dialoga ne dolgočasi. Nič manj prepričljiv ni niti John C. Reilly, v vlogi nekonvencionalnega ravnatelja, ki želi pomagati najstnikom, ki ga tako očitno spominjajo na njegovo težko mladost. V družbo obrobnežev se dobro vklopita tudi  Chad in Heather, s katerima Jacobs zaokroži ekipo 'specialcev.' Scenarist Patrick Dewitt je z Jacobsovo pomočjo ustvaril dialoško zanimiv film, ki v nekaterih navdihnjenih trenutkih zares navduši, kljub temu, da dejansko otipljive vsebine pravzaprav ni. V Jackobsovem umotvoru najdemo veliko dobrih filmskih prvin, a nekako na koncu, film kot celota vseeno ne najde magične formule, ki bi mu dodala tisto dodatno vrednost, ki loči dobro in odlično. Pred nami je pripoved, ki odlično opisuje in analizira svoje like, a nato zataji, pri čustveni karakterizaciji likov in prenosu teh čustev na gledalca, kar se potem odraža na naše razumevanje likov in njihovih dejanj. Menim, da bi Jacobs moral nekoliko bolj poseči v Terrijev notranji svet, opraviti nekaj psihološkega profiliranja in tako gledalcu pomagati razumeti glavnega junaka in njegovo čustveno breme, kar bi potem pomagalo ustvariti veliko močnejšo vez, na relaciji liki-gledalec. Kljub temu je Terri še ena zgodba o odraščanju, ki ponuja dovolj svežine in originalnosti, odlične igralske prispevke in nadvse zanimivo interakcijo med liki. Vredno ogleda.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar