nedelja, 27. maj 2012

Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel, Tiny Furniture, Mennesker i Solen


Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel



Režija: Alex Stapleton
Scenarij: Alex Stapleton
Nastopajo:  Roger Corman, Martin Scorsese, Peter Bogdanovich, David Carradine
Leto: 2011
Trajanje: 95 minut
Žanr: Dokumentarec
Država: ZDA

Še ne veste kdo je Roger Corman? Potem je skrajnji čas, da povečate svojo filmsko razgledanost in si ogledate zelo zanimiv dokumentarec o človeku, ki mu je ameriška »Akademija« leta 2009 podelila častnega oskarja za življenjsko delo. Corman, ki ga mnogi razglašajo za najpomembnejše  ime neodvisnega filma, je leta 2008 bil posebni gost Grossmannovega festivala, kjer so mu podelili nagrado "Stari hudi maček." V njegovi izjemno bogati karieri je produciral več kot 400 filmov, podpisal režijo pri 56 naslovih, občasno je, v kakšni manjši vlogi, stal tudi pred kamero (Kum 2, Ko jagenjčki obmolknejo, Philadelphia). Cenjeni gospod je najverjetneje prvo ime nizkobudžetne B-produkcije, seznam  režiserjev, ki so v njem našli mentorja, je dolg in izjemno respektabilen (Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Ron Howard, Peter Bogdanovich, Jonathan Demme, James Cameron, Curtis Hanson). Corman je istočasno igral pomembno vlogo pri vzponu mladih in neafirmiranih igralcev, kot so: Jack Nicholson, William Shatner, Peter Fonda, Dennis Hopper in Robert De Niro. Velika večina omenjenih nastopa v dokumentarcu, ki je odličen poklon velikemu filmskemu zanesenjaku in človeku, ki je svoje življenje posvetil snemanju filmov. Zanimivi sogovorniki, nostalgični arhivski posnetki, pogled v zakulisje snemanja B-filmov nekoč in objokani Jack Nicholson, naredijo iz Cormanovega sveta obvezno gradivo za vse velike in male filmske navdušence.



Tiny Furniture 



Režija: Lena Dunham
Scenarij: Lena Dunham
Igrajo:  Lena Dunham, Laurie Simmons, Grace Dunham, Alex Karpovsky
Leto: 2010
Trajanje: 2010
Žanr: Komedija, Drama
Država: ZDA

Če sem že začel s kraljem neodvisne produkcije, bom tudi nadaljeval v istem slogu. Tiny Furniture je one-man-show mlade Lena Dunham, ki je v svojem dolgometražnem prvencu podpisala režijo in scenarij, ter odigrala glavno vlogo. Drobceno pohištvo je tiste vrste film, pri katerem so meje med avtobiografsko izpovedjo in fikcijo povsem zabrisane.  Zgodba se osredotoča na Auro, univerzitetno diplomantko, ki se po končanem študiju vrne domov in poskuša ugotoviti, kaj naj naredi s svojim življenjem. Njeno iskanje identitete, v najširšem pomenu besede (od poklicne do seksualne), spremljamo skozi interakcijo z družinskimi člani, druženje s starimi prijatelji in spoznavanje novih, pa tudi skozi nerodne poskuse graditve romantičnega razmerja. Dunhamova je ustvarila film, ki je tako zelo drugačen, tako osebno dokumentaristično-realističen, prepojen z zelo nekonvencionalnim humorjem, da tudi v tistih najbolj intimnih trenutkih forsira samoironijo. Tiny Furniture ni vrhunec filmske umetnosti. A mu zanimivosti, v njegovi prefinjeni kritiki generacije zasvojene z internetom, resničnostnimi šovi in slavoželjnostjo, ne gre oporekati.      




Mennesker i solen



Drugi naslovi: People in the Sun
Režija: Per-Olav Sørensen
Scenarij: Jonas Gardell
Igrajo:  Kjersti Holmen, Ingar Helge Gimle, Ane Dahl Torp, Jon Øigarden
Leto: 2011
Trajanje: 78'
Žanr: Komedija
Država: Norveška

Za konec gremo na Norveško, od koder prihaja značilno skandinavska črna komedija, Ljudi na soncu. Gre za nenavadno kombinacijo, ki jo ne vidimo prav pogosto, nekakšno apokaliptično komedijo, ki v središče postavlja dve družini, ki se odpravijo na zaslužen letni dopust ob morski obali. Glava prve družine je močno poraščeni, s seksom obsedeni oče in mož, ki vrhunec dopusta vidi v opazovanju mladih deklet in pripovedovanjem s seksom povezanih šal. Njegova zagrenjena žena še vedno ni sprijaznila s koncem umetniške kariere, ki je prišel zaradi neplanirane nosečnosti in rojstva tretjega člana družine, ki pri šestih letih, še vedno ne govori. Drugo družino tvori par brez otrok, ki jo, tako kot prvo, zaznamujejo številne disfunkcije. Ona je skrajnje nesamozavestna ženska, ki želi za vsako ceno ugoditi svojemu egoističnem partnerju, koleričnem profesorju psihologije. Protagonisti so tako zatopljeni v lastne frustracije in obsesije, da niti ne opazijo vse pogostejših znamenj kataklizme, ki se nezadržno približuje.  (+3)





Ni komentarjev:

Objavite komentar