sobota, 11. januar 2014

American Hustle (2013)


Slovenski naslov: Ameriške prevare
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Krimi, Drama
Dolžina: 138' ,  Imdb
Režija: David O. Russell
Scenarij: Eric Singer, David O. Russell
Igrajo: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence, Louis C.K., Shea Whigham, Alessandro Nivola

David O. Russell je trenutno eden najbolj vročih režiserjev v Hollywoodu. Občutek je, da se vse, česar se dotakne, spremeni v zlato. Njegov tretji zaporedni film je znova v resnih kombinacijah za najvišja priznanja, kritiki ne skoparijo s pohvalami na račun Ameriških prevar, visoke ocene mu praviloma podeljuje tudi občinstvo na priljubljenih filmskih portalih. Russell je to zmagoslavno obdobje kariere začel s športno dramo Borec (The Fighter, 2010), ki je bil nominiran za sedem oskarjev (zlata kipca sta domov odnesla glavni igralec Christian Bale in Melissa Leo). Dve leti zatem je prišla rom-kom drama Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook), ki je prejela eno nominacijo več, vendar se je na koncu zlatega kipca veselila le glavna igralka Jennifer Lawrence. Pravijo, da so zlati globusi dokaj zanesljiva napoved oskarjev in po sedmih nominacijah za globuse je kot na dlani, so Ameriške prevare eden izmed glavnih favoritov za bližajoče se oskarjevske nominacije (16. januar).
Ustvarjalci so za izhodišče vzeli afero Abscam, v kateri je FBI s pomočjo nekega prevaranta razkrinkala skupino pokvarjenih politikov in uradnikov, ki so v zameno za različne politične usluge prejemali mastne podkupnine. Zgodba je povedana iz perspektive prevaranta Irving Rosenfeld (igra ga  Christian Bale), ki s svojo partnerko v zločinu/ljubico, Sydney Prosser (Amy Adams), spretno izrablja lahkovernost obupanih kreditojemalcev. Vplačaš pet, dobiš petdeset tisoč, je kreditna shema, s katero si golobčka že nekaj časa izdatno polnita žepe. Potegavščina funkcionira perfektno, vse dokler jima na pot ne stopi Richie DiMaso (Bradley Cooper), FBI agent pod krinko, ki razkrinka njuno fiktivno kreditno ustanovo in ju pritisne ob zid. Ponudi jima izbiro -- sodelovanje ali zapor in ljubimca se odločita za sodelovanje. Agentu morata pomagati v past ujet lokalnega veljaka Carmina Polita (Jeremy Renner), ki mu bo fiktivni arabski šejk ponudil podkupnino v zameno za pomoč pri realizaciji določenih naložb v gradbenem sektorju. DiMaso spozna, da z enakim postopkom lahko v mrežo ujame tudi večje ribe od Polita, zato parametre preiskave zastavi še širše, na nivoju celotne ZDA. Arabski milijoni hitro privabijo kongresnike, senatorje, pa tudi mafijce, ki želijo svoj kos pogače. 
Priljubljenost filmov Davida O. Russella je v zadnjih letih zares velika, vendar moram takoj priznati, da v njegovih filmih ne vidim takšnih mojstrovin, za kakršne jih razglašajo mnogi ugledni kritiki. Med zmagovalnim trojčkom, o katerem sem že pisal v uvodu, se je Russell moji ideji dobrega filma najbolj približal z Borcem, nekoliko slabše občutke pa je ponudil Za dežjem posije sonce, ki bi ga postavil v približno enak kakovostni nivo z Ameriškimi prevarami. Zmagovalne ekipe se ne menja in temu receptu je sledil tudi 55-letni Newyorčan, ki je v pomembnejše vloge instaliral najvidnejše člane igralskih zasedb iz obeh omenjenih filmov. Christianu Balu in Amy Adams je dodal Bradley Cooperja in Jennifer Lawrence, ter jih združil v dveh med seboj povezanih ljubezenskih trikotnikih. Prvi trikotnik sestavljajo Bale, Adams in Lawrence, v drugem pa Lawrence nadomesti Cooper. Po moji oceni je ena glavnih šibkih točk Prevar slabo funkcioniranje teh odvisnih trikotnikov. Edino dokaj prepričljivo ljubezensko razmerje je tisto med Balom in Adamsovo, vse ostale naveze pa funkcionirajo občutno slabše. Za boljše funkcioniranje trikotnika bi moral Cooper vsaj enkrat položiti Adamsovo. In ko smo že pri tem, mislim, da bi bilo povsem kredibilno, če bi Bale občasno mečkal rjuhe svoje uradne soproge Jennifer Lawrence. Namesto tega nam Russell kot glavni razlog ohranjanja zakona ponudi Balovo navezanost na svojega (posvojenega) sinčka, ki je zelo površno utemeljena (nisem štel, a zdi se, da oče in sinko v skupnih kadrih dobita minutko ali dve). Prevare to pomanjkljivost ne kompenzirajo z dobrimi prevarami, torej tisto komponento, ki bi v zgodbo morala prinesti suspenz. Razvoj dogodkov je sicer zanimiv, a občutek je, da so ustvarjalci več pozornosti posvetili frizuram in ostalim elementom za dobro rekonstrukcijo zgodovinskega obdobja, kakor suspenzu, iskanju pravega ritma in atmosfere. Iz vseh omenjenih razlogov so Prevare film ob katerem ne čutim nobenega navdušenja. Za pogledati — ja , nepozabno — daleč od tega.     


Ocena:


5 komentarjev:

  1. Glede na ves hype, kar nekoliko presenetljivo nizke ocene berem zadnje čase. Me še čaka, ampak po pravici povedano, me kaj posebno ne vleče k ogledu. Dallas Buyers Club mi je bil pa denimo imeniten. Ampak ja, nekaj najbolj opevane letošnje bere mi še manjka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem bil sto posto, da boš padel dol, ker nisi padel dol ob Volku z Wall Streeta. Me veseli, da nisi, ker je film dejansko le soliden in čisto nič več. To je film, ki bi ga Scorsese pustil na montažnem pultu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Se absolutno strinjam z zapisanim. Eden od tistih filmov, ki so predlogi in ti ni mar za glavne junake.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravkar pogledal ... Če bi film imel premiero že meseca maja, se ga danes nihče več ne bi spomnil, kaj šele mu dajal nagrade. Eh ...

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo, danes se vsi strinjamo ;)

    OdgovoriIzbriši