nedelja, 10. oktober 2010

Please Give (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Drama, Komedija
Dolžina: 90' Imdb 
Režija: Nicole Holofcener
Scenarij: Nicole Holofcener
Igrajo: Catherine Keener, Rebecca Hall, Amanda Peet, Oliver Platt Elizabeth Keener, Elise Ivy, Sarah Steele, Ann Morgan Guilbert

Newyorčanka Nicole Holofcener ne snema veliko, v štirinajstih letih je posnela le štiri celovečerce. Njen najbolj prepoznaven film je verjetno Friends with Money (ne nujno tudi najboljši), prvenec Walking and Talking (1996) je bil premierno prikazan na takratnem Sundanceu. Ob pogledu na njen profil na IMDB izvemo, da je za vse filme sama spisala scenarij, njena najljubša igralka je Catherine Keener, ki igrala je v vseh njenih filmih, v katerih najraje govori o medčloveških odnosih, družini in ljubezni.

Zakonca Kate (Catherine Keener) in Alex (Oliver Platt) vodita družinski posel, majhen biznis s prodajo starega pohištva, ki na tržišču lahko doseže zelo visoke vrednosti. Smrt kakega ostarelega meščana je lepa priložnost za iskanje skritih zakladov med zapuščeno kramo, ki jo prodajajo dediči, ki v starem pohištvu ne vidijo ne denarne, ne sentimentalne vrednosti. Najstniška hčerka Abby je edini otrok, dvosobno stanovanje na Manhattnu, pa premajhno bivališče za celo družino. Zato je družina izbrala na tistem koščku ozemlja zelo popularno obliko nakupa stanovanje. Pred časom so kupili sosednje stanovanje od ostarele gospe Andre, ki po pogodbi ima doživljenjsko pravico bivanja. Pri takšnem nakupu lahko imaš »srečo,« da stanovalca hitro pobere, ali »nesrečo,« da bivši lastnik doživi visoko starost. Pri tej odločitvi Kate in Alex nista bila ravno srečne roke, saj bo starka kmalu pričakala 91-ti rojstni dan in se še vedno dobro drži. Zanjo skrbita vnukinji Rebecca in Mary, večino dela pa opravi Rebecca, ki v babici vidi drugo mater. Na drugi strani Mary babico doživlja kot zoprno starko strupenega jezika, ki je za sestri le nepotrebno breme. Rojstnodnevna zabava za Andro, ki jo organizirata Kate in Alex je prelomnica, na kateri se prikrito sovraštvo med družinami počasi spreminja v prijateljstvo, ki je med nekaterimi člani celo preveč intimno.

Želja vsakega avtorja je, da bi njegovi liki bili verjetni, prepričljivi , življenjski ... Takšni, da jih gledalec lahko začuti in se identificira z njimi. Please Give je komična drama, ki nam ponudi prav to. Like, ki jih z lahkoto sprejmemo, ki pritegnejo našo pozornost in nas držijo koncentrirane. Nicole Holofcener je v tem segmentu odlična in čeprav njeni filmi pripovedujejo običajne zgodbe, režiserka vedno najde pravo formulo, kako svojo pripoved približati gledalcu na zabaven, sladko-grenek način, ki pri gledalcu ustvarja občutke prijetnega zadovoljstva. Holofcener se spretno izogiba idealiziranju likov, v vsakemu izmed njih lahko najdemo nasprotja, lepo-grdo, neprijetno-prijetno. Zelo prepričljivi igralski prispevki celotne zasedbe, ki se odlično znajde v mozaiku ostrih stališč, duhovitih dialogov in resničnih čustev so pomembna sestavine, te zelo užitne dramedije. Film nikoli ne deluje v prostem teku odlikuje pripovedna struktura v kateri ima vsak, še tako majhen detajl svoje mesto in pomen. Najboljša stvaritev Nicole Holofcener doslej, ki utegne ugajati zelo širokemu krogu gledalcev, definitivno vredna naše pozornosti.

Ocena: 8.0/10

3 komentarji:

  1. Moje misli prav, majhna zgodba, ampak prisrčna in pripovedovana prepričljivo in tudi zvito kje. Končno spet ena večja vloga za Catherine Keener (zakaj je tako skinny, ker se toliko sekira, hehe) in všeč mi je, kako je Amanda Peet prepričljiva kot prasica. Rebecca Hall pa malce bolj običajnega videza, dorky, goofy, kaj vem, tu me zelo spominja na Shelley Duvall iz Šajnanja. Primerjajmo! Prav to fotografijo zgoraj (tu večja ločljivost) s tole. Dobra primerjava?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, nekaj je na tem :)
    Sicer tukaj vsi hvalijo Keener, lepo opažanje za
    Amando Peet, ki je zadnje čase vedno boljša. Šele potem ko sem videl What Doesn't Kill You, sem postal nekoliko bolj pozoren, tudi tam mi je bila odlična.

    OdgovoriIzbriši
  3. videl včeraj. Všečno da, ampak nekoliko manj kot tebi, po tvoji skali bi dal oceno 7. Tudi meni se je Amanda Peet precej dopadla, ja bitchy in seksi obenem, všečno. No ja, morda kaj spišem.

    OdgovoriIzbriši