sreda, 20. junij 2012

Get the Gringo



Slovenski naslov: Ujemi gringa
Drugi naslovi: How I Spent My Summer Vacation
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Akcija, Krimi, Drama
Dolžina: 95', Imdb
Režija: Adrian Grunberg
Scenarij: Mel Gibson, Adrian Grunberg, Stacy Perskie
Igrajo: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Dolores Heredia, Peter Stormare, Dean Norris

Mell Gibson se je pobral. Dolgo časa je bil v ofsajdu iz razlogov, ki so verjamem večini dobro znani, a zdaj je spet ujel ritem in se vrnil v stare (igralske) tirnice. Mogoče ne tako sijajno in kvalitetno kot nekoč, a vseeno ne smemo pozabiti, da gledamo človeka, ki je nekoč nosil čevlje Maxa Rockatanskyja. Mel je od povratka s krimi dramo Na robu teme (Edge of Darkness, Martin Campbell, 2010), posnel tri filme v dveh letih, trenutno pa z Robertom Rodriguezom snema nadaljevanje Mačete (Machete,2010). In prav Ujemi Gringa, ki ga je na nekaterih trgih mogoče zaslediti tudi pod naslovom How I Spent My Summer Vacation, je po Melovem povratku njegov najužitnejši film. Akcijska komedija, s katero se vrača k likom akcijskega (anti)junaka, kakršne je že igral v Air America (1990), ali denimo, v franšizi Smrtonosno orožje. Tam sicer igra detektiva, toda Martin Riggs si z njegovo najnovejšo kreacijo deli kar nekaj skupnih lastnosti. 

Mel igra brezimnega tatu, enostavno poimenovanega voznik, ki v otvoritvenih prizorih, zamaskiran v klovna, poskuša pobegniti ameriškim policistom. Njegov klovnski pajdaš je ustreljen in krvavi po štirih milijonih ukradenega denarja, ki ga je voznik izmaknil vplivnem mafijskem šefu (Peter Stormare). In ko že kaže, da se begunca ne bosta izmazala, se voznik na sami mehiško-ameriški meji odloči za zadnje dejanje iz obupa. Z avtom prebije leseno ograjo in obstane na mehiški strani. Tam ga aretirajo skorumpirani policisti in ga z obtožnico, ki nima nobene veze z goro ukradenega denarja in ilegalnim prestopom meje, vtaknejo v eden tistih mehiških geto - zaporov, v katerih skupaj z obsojenci bivajo soproge in otroci. Prilagodljivi voznik hitro akceptira nove okoliščine in se zbliža z 10-letnim fantom, ki mu bo pomagal izpeljati prebrisan načrt.
Večina prizorov je posnetih v resničnem mehiškem zaporu. Mel in druščina so plačali milijonov zelencev uporabnine in sprožili proteste družin obsojencev, ki so bili v času snemanja začasno premeščeni v druge zapore. Režiral je Adrian Grunberg, ki je kot prvi asistent režije Gibsonu pomagal že pri Apocalyptu. Novinec je med drugim asistiral tudi Peteru Weiru (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003), Tonyju Scottu (Man on Fire, 2004), Jimu Jarmuschu (The Limits of Control, 2009) in Stevenu Soderberghu (Traffic, 2000). In Get the Gringo me je s svojo barvno shemo močno spominjal prav na Soderberghove Preprodajalce. Grunberger je učil od najboljših in to se še kako opazi v njegovem debitantskem filmu. S hitro in efektno montažo se prebijemo skozi uvod, v katerem Grunberg v zelo kratkem času postavi zgodbo, nam razloži zagato glavnega protagonista in zelo jasno pojasni kdo je kdo, v novonastalih okoliščinah. Kljub številnim likom je pripoved tekoča in lahkotno sledljiva, Gibsonov samoironični glas čez sliko, celoti dodaja všečno komičen podton. »Gringo« je film, ki bi mu lahko očital marsikakšno pomanjkljivost in nedoslednost, klišejskost, pomanjkanje globine in over-the-top konstrukte, a so se ustvarjalci, na srečo, odlično zavedali kaj snemajo in kaj želijo doseči. Pripoved zastavljena v takšnih okvirjih deluje le takrat, ko ustvarjalci rečejo ne pretencioznosti in ustvarijo film, ki že v osnovi samega sebe ne jemlje resno. Zato je končni rezultat povsem spodobna in kratkočasna akcijska komedija, ki bo zelo verjetno ugajala širokem krogu gledalcev. (+3)

Ocena: 



2 komentarja: