ponedeljek, 3. september 2012

The Dark Knight Rises (2012)



Slovenski naslov: Vzpon Viteza teme
Država: ZDA, VB
Leto: 2012
Žanri: Akcija, Krimi, Drama
Dolžina: 165 ', Imdb 
Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Igrajo: Christian Bale, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman, Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine

Ko sem se prejšnji vikend odpravil v kino, je sklepni del trilogije o podvigih najznamenitejšega netopirja na zemeljski obli, že močno izgubljal sapo na kino blagajnah. Medijski pomp okoli filma se je polegel, tisti najbolj zagreti privrženci maskiranega junaka so že spisali milijone vrstic, polnih hvale in izlivov navdušenja nad Nolanovim zaključnim dejanjem. Predstavo ob devetih zvečer je, poleg mene in moje boljše polovice, prišlo pogledati 11 ljudi (ja, preštel sem), dvorana je bila prazna, temna in prijetno tiha. Če nič drugega, sem bil vesel, da bom končno videl kakšen blockbuster  brez frustracij, ki jih navadno povzročajo »multitalenti,« ki ob gledanju filma lahko klepetajo ali  telefonirajo in se na veliko platno zares osredotočajo le takrat, ko se začne pokanje. Všeč mi je bilo, kar je Nolan pred tem storil z Batmanom in moram priznati, da je letvica pred ogledom bila zastavljena kar visoko.  
Vzpon Viteza teme se začne osem let po dogodkih, ki smo jih videli v drugem filmu. Bruce Wayne je le še senca človeka, kakršen je nekoč bil. S svojo pojavo nas spominja na prebivalca kakšnega doma za upokojence, ki še vedno živi  v preteklosti in se ne more sprijazniti z bolečo izgubo. Potem ko je v prejšnji epizodi ostal brez ljubezni svojega življenja in prevzel krivdo za vse slabo, kar se je zgodilo v Gothamu, Batmana ne potrebuje nihče več. Kriminala v Gothamu skorajda ni, vsi »resni« kriminalci so že dolgo za rešetkami. Toda zgodovina nas uči, da je vsakega obdobja enkrat konec, tako dobrega, kot slabega in temni oblaki se počasi zbirajo nad Gothamom. Gothamska sodrga se predolgo skriva v mestnem podzemlju (dobesedno) in trenutek, ko bodo ulice znova preplavljene s kriminalci, je zelo blizu. Kritična masa je že formirana, vse kar ta masa zdaj potrebuje, je ustrezen voditelj. In v mesto bo kmalu prišel človek, ki je odlično kvalificiran za takšno rolo. Neusmiljeni terorist Bane je človek, ki bo našega netopirja zvabil na plano in ga prepričal, da ga prebivalci Gothama vendarle potrebujejo. Nekaj malega k Batmanovi vrnitvi med žive prispeva tudi tatica Seline Kyle, ki jo Bruce Wayne zaloti pri obdelovanju njegovega trezorja in z materino ogrlico okoli vratu. Brucu kmalu postane jasno, da je kraja ogrlice zgolj diverzija, s katero je neznani naročnik želel priti do njegovih prstnih odtisov. Če želi izvedeti zakaj, mora poiskati privlačno vlomilko.
Nemalo je takih, ki ves čas (ne)upravičeno opozarjajo na Nolanovo nagnjenost k pretiranem zapletanju njegovih zgodb in odvečno kompleksnost, s katero Britanec pogosto dosega kontra-učinek. Nekaj je na tem in tega sem se vedno zavedal, vendar menim, da je Nolan doslej znal vsako, četudi pretirano zapleteno sestavljanko, sestaviti v nadvse užitno celoto. Poudarjam znal, kajti tokrat mu, po mojem prepričanju ni uspelo. Še pred nastankom sklepnega dela trilogije je bilo jasno, da bomo dobili film, ki bo brez dvoma komercialno uspešen. Prav tako je bilo jasno, da gre za izjemno prepoznaven pop kulturni produkt, o kateri bodo polemizirali mnogi. Toda, zadnji Batman je soliden poletni blockbuster, ki mu žal ne morem podeliti visoke ocene. Film v končnici, ko seštejem vse videno, pravzaprav ne ponuja nobenega pravega presežka. Vzpon Viteza teme je brez dvoma narejen na produkcijsko izjemno visokem nivoju, tudi ko ga gledaš, se v resnici ne dolgočasiš, toda po odjavni špici si čustveno prazen. Nič od zaužitega materialna ne ostane s tabo in ne sproži pravega odziva. Že od uvodnih minut je jasno, da smo stopili na tobogan in da med vožnjo ki nas čaka, ne bo veliko časa za tehten razmislek. Kot bi se z bolidom formule ena peljali na ogled turističnih znamenitosti. Film enostavno želi zajeti (pre)ambiciozno odmerjeno vsebino, želi biti dober komentator aktualnega družbeno-političnega trenutka, želi uprizoriti, oziroma spojiti anarhijo in revolucijo, a se pri tem razvodeni v svoji pretirani širini. Motivacija glavnega antagonista je do samega konca skrivnost in ko pride čas za veliko razkritje, v katero Nolan integrira tudi zaključni twist (ki je, mimogrede, težko prebavljiv), je dokončno jasno, da scenaristično naprezanje bratov Nolan počiva na majavih nogah. Večino časa sem, ob poslušanju glasbene podlage oskarjevca Hansa Zimmerja, ki je glasbeno je opremil celotno trilogijo, pa tudi Izvor, doživljal deja vu in se spraševali, ali ne gledam kakšnega izmed omenjenih. Vseeno me je pri filmu o Batmanu, najbolj zmotila skromna minutaža odmerjena – Batmanu. Zato se v prvo violino orkestra promovira Bane (Tom Hardy), ki na nek način celo izpade nekakšen netopirjev alter-ego, Batmanova mračnejša različica, ki želi spreminjati svet na bolje, a na zgrešen način in z napačnimi sredstvi. Med močnejše like zagotovo sodi najboljša Catwoman doslej (Anne Hathaway), kar nebi mogel trditi za vlogo Marion Cotillard. Seveda, tudi tokrat je zraven cela plejada odličnih igralcev: Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman in Joseph Gordon-Levitt … Netopir zaenkrat gre na počitnice, a nobenega dvoma ni, da se bo, slej ko prej, vrnil. Mogoče veliko prej, kot bi pričakovali.  (+3)

Ocena: 


8 komentarjev:

  1. Hehe,

    IMDB 8.9 / 358,544 users

    Top 250 #24 ;)


    Vem , da ti Nolan ne diši preveč, ampak jaz bi ga vseeno videl. Če ne drugega, zaradi statistike.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz sem ga videl in sem ga želel pred opisom na svojem blogu videti še enkrat. A po pravici povedano me je minilo. Saj je bil dober, zelo dobra zabava pravzaprav, ampak neki manjka. Nekaj malega, nekaj kar je The Dark Knight imel. Morda kdaj pojasnim na blogu :D

    Imam pa občutek, da sem imel previsoka pričakovanja. Tako kot vsi.

    OdgovoriIzbriši
  3. film ne namigne kdo je novi batman, ampak kdo je robin :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Saj res, tukaj sem pa udaril čisto mimo. Zdaj sem se šele spomnil, da je med njegovim obiskom v sirotišnici omenjeno, da je njegovo pravo ime Robin.
    Očitno nisem dovolj pozorno spremljal, oziroma je po dobrem tednu že ušlo iz spomina.

    Sicer stripa ne poznam, zato je možno, da včasih napišem kakšno neumnost.

    Umikam sporni stavek, hvala za opozorilo ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. No, ravno to je mene najbolj prestrašilo. Pa ja ne bo šel Nolan slučajno snemati filmov o Robinu? Ker to bi bilo pa res bedno :D

    Kar se tiče zaključka trilogije, je bilo meni vse super. To je Nolan dobro zaključil in pika.

    OdgovoriIzbriši
  6. ne vem, če je med obiskom sirotišnice omenjeno, da je robin. njegovo ime čez cel film (če me seveda spomin ne vara, že nekaj vode je preteklo od mojega ogleda) je John Blake, ime Robin, pa se razkrije v zadnjih kadrih filma. Šele tam, je tudi meni kapnilo (čeprav bi lahko sumil že prej, konec koncev je poznal batmanovo pravo identiteto. taki ali umrejo, ali pa dobijo neko pomembnejšo vlogo :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Sicer nisem povesem prepričan, ali je ime Robin omenjeno na njegovem zadnjem obisku v sirotišnici. Sem pa 99% prepričan, da ime pove neka uslužbenka, na nekem šalterju.
    Mislim, da prav v sirotišnici, saj je Blake nekoč bil varovanec te inštitucije in mislim da je v tem kontekstu omenjeno njegovo originalno rojstno ime ...

    Teta na šalterju ga pozna od malega, al nekaj takega.

    Konec koncev, niti ni pomembno, film je še vedno isti ;)



    OdgovoriIzbriši
  8. Jaz sem pa že mislil da sem edini, ki je bil nekoliko razočaran nad filmom :)

    OdgovoriIzbriši