nedelja, 9. september 2012

Zlati lev gre v Južno Korejo




Sinoči je s podelitvijo nagrad sklenjena 69. izdaja beneškega filmskega festivala. Presenečenj (pričakovano) ni bilo in vsi nagrajeni filmi so že pred začetkom festivala sodili v krog najožjih favoritov. Zlatega leva je prejela drama Pieta, ki jo podpisuje južnokorejski mojster Kim Ki-duk, ki je tako v svojo »beneško« kolekcijo dodal  že šesto različno in obenem najprestižnejšo nagrado. Pripoved se osredotoča na samotarskega moškega brez družine, neusmiljenega izterjevalca dolgov, ki po srečanju z žensko, ki trdi, da je njegova mati, začne prevpraševati svojo poklicno pot. Veliko razlogov za zadovoljstvo ima tudi  Paul Thomas Anderson, ki mu je žirija podelila srebrnega leva za režijo drame The Master in obenem nagradila tudi nastopa Philipa Seymourja Hoffmana in Joaquina Phoenixa, ki sta prejela nagradi namenjeni najboljšem igralcu. Najboljša igralka je postala Hadas Yaron v izraelskem Fill The Void (Lemale et ha'halal), nagrado za najboljši scenarij pa je prejel francoski režiser in scenarist Olivier Assayas za celovečerec Something in the Air (Après mai). Posebno nagrado žirije je prejel avstrijski Paradise: Faith (Paradies: Glaube), še en celovečerec iz delavnice legendarnega Ulricha Seidla.



Zlati lev za najboljši film:  Pieta (Kim Ki-duk, J. Koreja)
Srebrni lev za režijo: The Master (Paul Thomas Anderson)
Najboljši scenarij: Something in the Air / Après mai (Olivier Assayas, Francija)
Najboljši igralec: Philip Seymour Hoffman in Joaquin Phoenix (The Master)
Najboljša igralka: Hadas Yaron  (Fill The Void / Lemale et ha'halal)
Najboljša kinematografija:  E Stato il Figlio (Italija)
Posebna nagrada: Frédéric Fonteyne (Tango Libre)
Najboljši mladi igralec ali igralka: Fabrizio Falco (Bella Addormentata in E Stato il Figlio)

4 komentarji:

  1. Zanimivo da sem ravno danes pogledal njegov (Kimov) prvi film :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, kar lepo po vrsti naprej, če še nisi videl vsega. V njegovi filmografiji je veliko dobrih in nekaj izjemnih filmov.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pridejo počasi vsi na vrsto, ampak watchlist je neverjetno dolg in iz dneva v dan daljši. No vsaj nikoli nisem brez idej kaj pogledati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, hecno je to. Človek bi pričakoval, da se lista s kilometrino krajša. V resnici se daljša in več se ne vidim za goro vsega, kar bi želel videti :)

    neverending story

    OdgovoriIzbriši