četrtek, 21. avgust 2014

Cheap Thrills (2013)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Komedija, Krimi, Triler
Dolžina: 88' , Imdb
Režija: E.L. Katz
Scenarij: David Chirchirillo, Trent Haaga
Igrajo: Pat Healy, Ethan Embry, Sara Paxton, David Koechner

Črna komedija Cheap Trills režiserskega debitanta E.L. Katza, ki se je doslej pretežno posvečal pisanju scenarijev za dela drugih avtorjev (najpogosteje Adama Wingarda), je zgrajena na dobro znanem, nekoliko obrabljenem izhodišču. Zgodba sledi tipičnemu motivu moškega,  ki počasi izgublja sposobnost opravljati svojo zaščitniško-skrbniško funkcijo. 
Njegovo ime je Craig Daniels (Pat Healy), avtorski časopisni članek nad delovno mizo pa je zanj boleč opomnik na nikoli uresničene pisateljske ambicije. Craig je glava mlade družine in oče pravkar rojenega potomca, ki je z rojstvom podaljšal seznam očetovih dolžnosti. Prav zato je očka pred časom sprejel slabo plačano službo v mehanični delavnici, s katero težko krpa vse luknje. V njegovo življenje vstopimo na dan, ko se pripravlja zahtevati zvišanje plače, saj mu zaradi neplačanih stroškov grozi deložacija. Dan se ne začne preveč obetavno, saj na poti v službo opazi, da je izvršitelj na vrata obesil zadnji opomin pred izvršbo. Nadaljevanje je še slabše, saj ga v službi zaradi zmanjšanega obsega dela namesto povišice čaka odpoved. Kaj še lahko stori moški v njegovi situaciji?  Včasih pomagajo tudi iracionalne rešitve, zato se na  poti domov ustavi v baru in odgovore poskuša najti na dnu kozarca. Med iskanjem rešiteve Craig za šankom sreča starega sošolca Vinca (Ethan Embry), ki ga od nekdaj spremlja imidž problematičnega fanta. Njuno pozornost pritegne zdolgočasena mladenka za sosednjo mizo, ki se ji kmalu pridruži malce starejši moški. Po nekaj vljudnostnih frazah par prijatelja povabi za svojo mizo. Moški, ki se ves čas razmetava z denarjem ju prepriča, naj se za denarno nagrado pomerita v hitrem pitju. To je le uvod v večer, ki ga Craig in njegov prijatelj ne bosta nikoli pozabila.
Mali filmi tipa Cheap Trill za sabo nimajo propagandne mašinerije in distributerjev, ki bi bili pripravljeni prevzeti riziko pošiljanja filma v kino dvorane, zato je prijava na filmski festival za večino neuveljavljenih avtorjev pravzaprav najboljša priložnost, da svojo stvaritev pokažejo svetu. Uvrstitev v programsko ponudbo uglednega SXSW festivala je za E.L. Katza najbrž že sama po sebi predstavljala pravo malo zmago, pretežno pozitivne kritike pa so potem bile najboljše priporočilo selektorjem drugih festivalov. Film je tako končal na mojem radarju in po ogledu se moje mnenje bistveno ne razlikuje od splošnega kritiškega konseza. Po uvodnih minutah, namenjenih relativno dobrem orisu težkega materialnega položaja protagonista s socialnega roba, sledi klišejsko blaženje razočaranja v alkoholu in priključitev prijatelja, ki bi lahko bil most, preko katerega bo dotlej neoporečni državljan vstopil v svet kriminala. Zgodba na srečo ubere drugačno pot, ko se v dogajanje vključita nevsakdanje zabave željna premožna zakonca, čeprav moram priznati, da sem na začetku bil precej skeptičen, glede smeri, v katero Katz zasuče zgodbo. Otročarije, v katere zakonca vpletata prijatelja so tako banalno nezanimive, da je edino kar v tem odseku ohranja gledalčevo koncentracijo pravzaprav spoznanje, da za tem enostavno mora biti nekaj več. In tudi je, a to so detajli, ki jih boste morali odkriti sami. Od zgodovinsko naravnanega Gladiatorja, do futuristično zastavljenih Iger lakote; povsod najdemo motive premožnega, vladarskega sloja, ki za svoje razvedrilo prireja različne, bolj ali manj krvave šove. Nekje v ta kontekst paše tudi Cheap Trills, ki v prvi vrsti izpostavlja kritične, v nebo vpijajoče razredne razlike znotraj ameriške družbe, ki zdolgočasenim premožnim posameznikom omogočajo perverzne oblike zabave. Katz tu dokaj uspešno prikaže dinamiko odnosov med sloji in način, na kateri ti odnosi lahko sprožijo dehumanizacijo posameznika. Film je zanimiv tudi kot variacija na temo: kaj vse lahko človek stori, in, dvopomensko, za kakšno ceno? Kakorkoli, zanimiv filmček, ki se na račun sporočilnosti dviguje iznad žanrskega povprečja. Prispevek štiričlanske igralske zasedbe je korekten, posebno omembo pa si zasluži  Pat Healy.


Ocena:



Ni komentarjev:

Objavite komentar