nedelja, 26. oktober 2014

Bai ri yan huo [Black Coal, Thin Ice] (2014)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Black Coal, Thin Ice
Država: Kitajska
Leto: 2014
Žanri: Krimi, Drama, Misterij
Dolžina: 106' , Imdb
Režija: Diao Yinan
Scenarij: Diao Yinan
Igrajo: Liao Fan, Gwei Lun Mei, Wang Xuebing, Wang Jingchun, Wang Yu Ailei, Su Lijuan, Ni Jingyang

Črni premog, tanek led, režiserja Yinana Diaja, je letošnji dobitnik zlatega medveda, najpomembnejše nagrade filmskega festivala v Berlinu. K tej nagradi velja prišteti še srebrnega medveda za igralski prispevek Liaa Fana, ki je po mnenju žirije bil najboljši igralec glavne tekmovalne sekcije. Kljub berlinskemu zmagoslavju se o filmu kasneje ni veliko govorilo, večina prispevkov, ki jih najdemo na spletu, pa vsebuje samo golo informacijo o zmagovalnem filmu in ostalih nagrajencih. Delno tudi zato, ker je zmagovalec azijski film, ki je bolj ko ne nezanimiv za mainstream občinstvo. Tisti, ki so o njem poročali, so mu prišili etiketo noir filma, kar je dodatno podkrepilo mojo zainteresiranost. Nenazadnje, nimam ravno vsak dan možnost gledati kitajski noir.
Pripoved se začne leta 1999, v majhnem industrijskem mestu, nekje na severu Kitajske. V lokalnem premogovniku, ki je glavni vir dohodkov za večino tamkajšnje populacije, delavci po naključju odkrijejo dele trupla, policija pa kmalu po začetku preiskave v tem delu države odkrije še več trupel, oziroma razrezanih delov trupel, ki so bili skriti med premogom.  Detektiva Zhanga Zilija in njegove sodelavce sled pripelje do dveh bratov; v ponesrečenem poskusu aretacije sta dva policista iz Zilijeve ekipe ubita, eden izmed njiju pa je težko ranjen. Pet let kasneje je Zili zapit varnostnik v neki tovarni, ki je zaradi zavožene preiskave in smrti kolegov moral zapustiti policijo. Ravno v času, ko policija preiskuje novo serijo misterioznih umorov, Zili sreča starega detektivskega prijatelja. Ta ga seznani z zanimivo podrobnostjo: Wu Zhizhen, žena osumljenca v razvpitem primeru izpred petih let, je bila povezana z vsemi žrtvami novega/starega serijskega morilca. Zilija informacija tako zaintrigira, da se odloči zadevo preiskati na lastno pest. Odpravi se v kemično čistilnico, kjer dela Wu Zhizhen, in pod pretvezo stranke poskuša z njo navezati stik.
Uvod v zgodbo je dogajanje iz leta 1999, ki prikazuje srhljivo razkritje v lokalnem premogovniku in preiskavo, ki sledi. Vrhunska atmosfera, poskus aretacije, ki se spremeni v enega izmed najbolj domiselno režiranih strelskih obračunov v zadnjem obdobju in fino dozirana enigmatičnost tega uvoda, so moja pričakovanja napihnili do nebes in po teh uvodnih minutah sem se spraševal, kako je sploh mogoče, da takšen film ni sprožil večjega valovanja med filmskimi navdušenci. Ostanek filma preživimo v letu 2004, v katerem še vedno imamo odlično atmosfero, uganka iz začetka je še vedno aktualna, nadgrajena z novim momentom: novimi trupli in redkobesedno fatalko (zanimiv nastop Lun Mei Gwei, ki sem jo opazili v The Stool Pigeon Danteja Lama). Torej, vse sestavine za vrhunski noir so bile tu in na tej točki sem verjel, da scenarist/režiser Yinan Diao na tako dobrih temeljih ne more zgraditi slabega filma. In ga tudi ni, a končni rezultat zame vendarle predstavlja manjše razočaranje. Črni premog, tanek led namreč z vsakim novim odkritjem izgubi nekaj magičnosti in mogoče je v nadaljevanju edini del pripovedi, ki zares prepriča del, ki se ukvarja s stopnjevanjem erotične napetosti med bivšim detektivom in njegovo glavno osumljenko. O kakšni tehtnejši argumentaciji ključnih dejanj in poglabljanju v značaje likov tu žal ne morem govoriti, kar skoraj nikoli ne prinese pozitivnih rezultatov. Škoda, kajti končni razplet je po moji oceni imel potencial za veliko močnejši učinek na gledalca. A ravno zaradi površnih, v nekaj stavkih povedanih utemeljitev, konec ne doseže želenega učinka. Pri vsem tem najbrž ni zanemarljiv podatek, da je film v prvotni različici trajal epskih 210 minut in prepričan sem, da je na montažni mizi izrezan tudi marsikakšen detajl, ki smo ga pogrešali v tej končni različici. V preostalih 106-ih minutah je še vedno ostalo dovolj kvalitete: vzdušje, vizualije, odlična izbira snemalnih lokacij, igra obeh glavnih protagonistov…, a za filmsko nesmrtnost je vse to še vedno premalo. (+3)


Ocena:




Ni komentarjev:

Objavite komentar