torek, 23. avgust 2011

Sin yan (The Stool Pigeon)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: The Stool Pigeon
Država: Hong Kong
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Drama, Triler
Dolžina: 113' ,  Imdb
Režija: Dante Lam
Scenarij: Dante Lam, Wai Lun Ng
Igrajo: Nick Cheung, Nicholas Tse, Lunmei Kwai, Yi Lu, Kai Chi Liu, Pu Miao

To je moje prvo druženje z hongkonškim režiserjem Dantejem Lamom,  ki najraje snema akcijske kriminalke, kot nam razkriva pregled njegovega dosedanjega ustvarjanja. Leta 1998 so mu skupaj z Gordonom Chanom  podelili nagrado za najboljšega hongkonškega režiserja, za režijo  akcijskega krimiča Yeshou xingjing  (Beast Cops).  Tisti, ki ga malo bolje poznajo, hvalijo tudi novejši  Ching yan (The Beast Stalker, 2008). Kakorkoli, Lam je spet na domačem terenu, kraj dogajanja Hong Kong, glavni protagonisti, policisti in kriminalci. Všečna najava filma se nadaljuje z otvoritvenim prizorom, v dogajanje vstopimo sredi sklepanja mamilarskega posla, v bližini so tudi policisti, ki med prisotnimi imajo »svojega« človeka, informatorja, ki že dolgo dela za policijo. Toda tudi kriminalci imajo svojega človeka v policijskih vrstah, ki posvari mafijske šefe in onemogoči aretacijo. Tako so mafijci razkrili policijskega vohuna in ga kmalu tudi poskušali ubiti, a je policijski detektiv Don Lee svojega vohuna v zadnjem hipu rešil pred grozljivo smrtjo.
Nekaj let kasneje je Don Lee vodja oddelka za delo s policijski špiclji, mož z ogromno izkušnjami na tem področju. Zato ga nadrejeni tudi izberejo za zelo zahtevno nalogo. V mestu so namreč opazili Barbarja, zloglasnega roparja, ki bo kmalu izpeljal nov rop. Barbar in njegova ekipa so odgovorni za nekaj največjih ropov v zadnjih letih, zato ga vodilni možje hongkonške policije želijo videti za zapahi, ne glede na ceno. Šušlja se, da tolpa išče novega šoferja in prav tu policija vidi svojo priložnost. Namreč, kmalu bi iz zapora izpuščen Ghost Jr., kradljivec avtomobilov in odličen voznik. Seveda, policija pozna načine, kako mladega šoferja prisiliti v sodelovanje in ga prepričati, naj dela za njih. Zmagovalec bližajoče se ilegalne dirke po ulicah Hong Konga  bo zagotovo prejel Barbarjevo povabilo, zato se Don Lee zelo resno loti priprav na dirko. Presenečenj ne sme biti, Ghost mora zmagati, saj je to edina pot, ki pogojuje uspeh celotne operacije. Na koncu Ghost z režiserskim vložkom Don Leeja vendarle zmaga, oz. postane edina sprejemljiva opcija za Barbarja in njegovo tolpo. In res, Barbarjev človek kmalu kontaktira Ghosta in mu ponudi vlogo šoferja. Zdaj, ko imajo svojega človeka v Brabarjevi ekipi, je odmevna aretacija vprašanje časa. Najpomembneje je, da mladi ovaduh ohrani mrzlo kri in počaka dan, ko bo Barber krenil v akcijo. Vendar je vodja tolpe zelo pretkan, saj še nihče ne ve kaj je tarča, niti kdaj gredo v akcijo.
Režiser pri podajanju zgodbe posveča veliko pozornosti odnosu policista in policijskega ovaduha in nam zelo uspešno predstavi okoliščine, v katerih policijski detektivi rekrutirajo svoje skrivne sodelavce. Policija izkorišča brezizhodnost in slabe navade bivših kaznjencev, kar je največkrat dovolj za začetek »sodelovanja.« Iz te zmesi Dante Lam iztisne posrečeno mešanico akcije, trilerja in suspenza, ki nas hitro potegne v dogajanje in nas postavi na stran mladega informatorja. V ozadju so dovolj prepričljivo postavljeni plemeniti cilji, nekoliko nepotreben in tudi najmanj prepričljiv je romantični vložek, ki ga gledalec ne more tako hitro sprejeti. Nepričakovana romanca poskrbi za nekaj premora, a tudi razbije zelo dober ritem. Če odmislim ta melodramatični vložek,  sem  z ostalimi elementi kar zadovoljen. Uživamo lahko v dobri stilizirani režiji, solidni igri večine sodelujočih, dobri glasbeni podlagi in odličnem finalu. Zanimivo je, kako Azijci vedno znova uspejo najti dovolj izvirne rešitve in jih nato odlično vključiti v film. Finale se odvije v zapuščenem objektu, ki je nekoč verjetno bil šola. Protagonisti končajo v prostoru, ki je napolnjen s šolskimi stoli, ki močno otežujejo  gibanje. In prav tukaj v tem prostoru, Lam odlično zrežira zaključni spopad.  Končni vtis je več kot soliden in če ljubite dobro kriminalko, potem zagotovo ne boste razočarani.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar