ponedeljek, 2. februar 2015

Still Alice (2014)


Slovenski naslov: Še vedno Alice
Država: ZDA, Francija
Leto: 2014 
Žanri: Drama
Dolžina: 101' ,  Imdb
Režija: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Scenarij: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Lisa Genova (knjiga)
Igrajo: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Kate Bosworth, Hunter Parrish 


Zgodba

50-letna Alice Howland (Moore) je ugledna profesorica jezikoslovja, ki je skupaj s soprogom Johnom (Baldwin), prav tako renomiranim strokovnjakom na področju nevrologije, vzgojila tri krasne otroke. Najstarejša hčerka Anna (Bosworth) je uspešna, srečno poročena mlada dama, ki se tudi sama pripravlja na starševsko vlogo, mlajša Lydia (Stewart) se še vedno išče in se poskuša uveljaviti kot igralka, med tem ko sin Tom (Parrish) sledi očetov zgled in že uspešno gradi kariero v medicini. S tako idilično družinsko sliko in kariero na vrhuncu je Alice nedvomno prototip zelo srečne osebe. Težave v raju se začnejo, ko nekega dne med rekreativnim tekom Alice naenkrat več ne zna najti poti domov. Stvari se potem vrnejo v normalo, a v naslednjih dneh ji spomin znova začne povzročati preglavice. Zaskrbljena Alice obišče zdravnika, ki posumi na začetke Alzheimerjeve bolezni. Dodatne preiskave potrdijo črni scenarij in naša junakinja in njeni najbližji se naenkrat morajo sprijazniti z bolečo resnico: čeprav je hitrost napredovanja bolezni težko predvideti, vsem skupaj je jasno, da bodo luknje v spominu iz dneva v dan bolj ogrožale njeno sposobnost za poučevanje na univerzi in, kar je še pomembneje, trajno brisale koščke njene intime in družinske preteklosti.


Vtis

Verjetno ste seznanjeni z informacijo, da je Julianne Moore za svoj nastop prejela zlati globus. Igralka bo obenem najresnejša kandidatka na bližajoči se podelitvi zlatih kipcev 22. februarja. Med drugim tudi zato, ker je to njena peta nominacija in verjamem, da so možnosti, da tudi petič ostane brez nagrade, resnično zelo majhne. Podatek o 21-ih nagradah in 13-ih nominacijah je impresiven že sam po sebi, še bolj fascinanten pa je podatek, da zraven skoraj vseh 21-ih nagrad stoji ime Julianne Moore. Že iz teh številk lahko sklepamo, da je najkvalitetnejša »sestavina« filma Julianne Moore, vsi ostale vitalne točke, po katerih vrednotimo kvaliteto izdelka pa žal ne dosegajo tega nivoja. Še vedno Alice je tako dokaj povprečen film, ki nam poleg impresivnega nastopa glavne igralke ne ponudi prav veliko dodatne vrednosti. Ustvarjalci nekaj »soka« iztisnejo iz prizorov, v katerih gledamo interakcijo med materjo in njeno mlajšo hčerko (solidna interpretacija Kristen Stewart), zadovoljiv je tudi prispevek Aleca Baldwina, ki so mu podobne vloge pisane na kožo. Pri celotni zadevi me je najbolj zmotila želja ustvarjalcev, da življenja glavne junakinje in ljudi iz njene bližine prikažejo tako tipsko urejena, če izvzamemo nesrečno bolezen, pravzaprav popolna, brez kakršnekoli težnje po graditvi večplastnih likov in kompleksnejših odnosov med njimi. Še vedno Alice je pod črto tipična televizijska melodrama, ki ji ziheraško sledenje ustaljenih obrazcev preprečuje dvig iz povprečja. Film, ki se ga čez čas bomo spomnili samo zato, ker je velika igralka v njem dobila svojega prvega oskarja.


Zanimivosti

Film je posnet po istoimenski knjižni uspešnici priznane nevrobiologinje Lise Genova, ki je odločila svojo znanstveno ekspertizo izkoristiti za lansiranje pisateljske kariere. Genova je napisala še dva romana, vse tri knjige pa v fokus postavljajo protagoniste z nevrobiološkimi okvarami. 
Film podpisuje režiserski tandem Richard Glatzer-Wash Westmoreland, ki sta partnerja tudi v zasebnem življenju. Skupaj sta režirala indie dramo Quinceanera (2006), za katero sta na festivalu Sundance prejela nagrado občinstva in žirije.
Ko-režiser Richard Glatzer boleha za ALS boleznijo in ne more govoriti, zato si je pri režiranju filma pomagal z računalniškim programom, ki natipkane besede pretvarja in predvaja kot glasovna sporočila. ALS, ali amiotrofična lateralna skleroza, je napredujoča bolezen motoričnih (gibalnih) živčnih celic v možganski skorji (zgornji motorični nevroni), ter v možganskem deblu in v hrbtenjači (spodnji motorični nevroni). Več tukaj.
Zlivanje ledeno mrzle vode na glavo v dobrodelne namene, ali Ice Bucket Challenge, je odmevna akcija, s katero so pobudniki želeli opozoriti na ALS in tako spodbuditi zbiranje sredstev za znanstvene raziskave na tem področju. Julianne Moore in Kristen Stewart sta svoj ledeni izziv posvetili Richardu Glatzerju.


Ocena:


2 komentarja:

  1. "Še vedno Alice je pod črto tipična televizijska melodrama, ki ji ziheraško sledenje ustaljenih obrazcev preprečuje dvig iz povprečja. Film, ki se ga čez čas bomo spomnili samo zato, ker je velika igralka v njem dobila svojega prvega oskarja." Kot vselej si zadel žebljico na glavico. Ne bi se mogel bolj strinjati. Super blog imaš, le tako naprej

    OdgovoriIzbriši