petek, 27. februar 2015

What We Do in the Shadows (2014)


Slovenski naslov: Kaj počnemo v mraku
Država: Nova Zelandija, ZDA
Leto: 2014
Žanri: Komedija, Grozljivka
Dolžina: 86',  Imdb 
Režija: Jemaine Clement, Taika Waititi
Scenarij: Jemaine Clement, Taika Waititi
Igrajo: Jemaine Clement, Taika Waititi, Jonathan Brugh, Cori Gonzalez-Macuer, Stu Rutherford, Jackie Van Beek, Ben Fransham

What We Do in the Shadows je eno izmed najbolj prijetnih komičnih presenečenj preteklega leta. Ta izjemno zabaven filmček iz Nove Zelandije je od lanskoletne premiere na festivalu Sundance pritegnil nemalo pozornosti, odzivi večine ocenjevalcev pa so bili izrazito pozitivni. Za filmom stoji novozelandska skupina komikov z  Jemainom Clementom in Taiko Waititijem na čelu, ki sta celovečerec razvila iz njunega kratkega filma, posnetega pred natanko desetimi leti. Waititi je v deželi Kiwijev znano ime, ki je podpisal režijo dveh velikih lokalnih hitov, ki sta bila opažena tudi izven meja njegove domovine. Prvenec Eagle vs Shark (2007) so zavrteli na festivalu Sundance, o komični drami Boy (2010) pa sem na tem mestu nekje na začetku mojega bloganja že poročal. 

Življenje s sostanovalci v hišah in stanovanjih je običajna praksa v večjih mestih. V hiši, ki stoji sredi novozelandske prestolnice Wellington živijo štirje posebni prijatelji, od katerih ne bi pričakovali reševanja stanovanjskega vprašanja na takšen način. Jasno je, da račun za elektriko in ostale stanovanjske stroške veliko lažje plačamo, če se račun razdeli na štiri dele, precej lažje se opravijo tudi večja vzdrževalna dela, kot je menjava strehe in podobno. Življenje s sostanovalci je navadno kratkoročna rešitev, vendar pogled v rojstne listine dotičnih sostanovalcev močno relativizira časovno komponento, oziroma  časovno percepcijo kratkoročnosti. Zakaj? Zato ker so protagonisti naše zgodbe vampirji. Najmlajši med njimi je Deacon, ki šteje rosnih 183 let, njegov malce starejši prijatelj Viago je zbral že 379 pomladi, a kljub temu še vedno ni niti blizu Vladislavu in njegovimi 862-imi leti. Starosta skupine je Petyr, ki se je po svetu začel sprehajati več kot osem tisoč let nazaj.
Vampirji že nekaj časa niso IN. Prah okoli Somraka in ostalih spremljajočih najstniških senzacij tipa Prava kri se je že čisto polegel in vampirske zgodbe so se lahko končno vrnile v domeno filmarjev, ki se znajo na zanimive načine poigrati z vsemi aspekti obstoja teh mitoloških bitij. Najprej nas je s svojo izrazito humanistično vampirsko zgodbo razveseli Jim Jarmusch [Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive, 2013)], zdaj pa smo dobili še film, ki se na dovolj kakovosten način podaja na teritorij vampirske horor komedije. Ena izmed ključnih stvari v tej uspešni zgodbi je vsekakor dejstvo, da v glavnih vlogah namesto najstniških zvezdic gledamo ekipo uveljavljenih in dobro uigranih komikov, ki jih druži dobra kemija in hvalevredne individualne sposobnosti.  Kot zelo dopadljivo rešitev vidim odločitev, da se zgodba prilagodi konceptu lažnega dokumentarca. What We Do in the Shadows je v bistvu hibrid komedije, grozljivke in lažnega dokumentarca; torej kombinacija, ki jo ne gledamo ravno pogosto. Ekipa že pred prvim kadrom z napisom Posneto s podporo Novozelandskega odbora za dokumentarni film izvirno napove zelo zabavnih 86 minut, zapolnjenih z učinkovitimi originalnimi gagi, všečno vkomponiranimi filmskimi referencami in domiselno spisanimi dialogi. Ta zapis bi lahko bil tudi daljši, a ker ne želim razkrivati posameznih šal in pomembnejših delov vsebine predlagam, da mi zaupate na besedo in ponudite priložnost  tem zares simpatičnem filmčku. Prepričan sem, da vam ne bo žal.

Ocena:


1 komentar:

  1. Pred nekaj meseci sem imela enake težave/nesporazum z možem, poročena sva že več kot 6 let, to je bilo res sladko in včasih konec lanskega leta je bilo tako grozno, ker me je mož začel varati in je iskal način, da se ločim od mene, razšla sva se pred 3 meseci in spet sva se vrnila v prvem četrtletju tega leta, ravno prejšnji mesec me je popolnoma zapustil z najinima otrokoma brez besed. tako zmeden sem se spraševal, kaj bi lahko šlo narobe. V preteklosti sva se oba udeležila parov zakonskih svetovanj/seminarjev in nazadnje sem se odločila za terapevta, vendar brez uspeha, ljubim tega moškega in ga tako obupno želim nazaj, če ne zaradi sebe, ampak zaradi otrok, da ga bodo pogrešali in ne vem, kako bi lahko stvari razložil njihovemu razumevanju. Prebral sem komentar objave na spletu, kako novinarka iz Los Angelesa najde pravo ljubezen po 9 letih zveze in se poročila nekaj tednov po tem, ko je dr. Igbinovia sprožila urok, da bi našla pravo ljubezen in se poročila. Imel sem srečo, da imeti dostop do osebne elektronske pošte doctorigbinovia93@gmail.com in WhatsApp +12162022709 in Viber +12066713285, tako da sem stopila v stik z njim in Drigbinovia mi je rekel, da mi bo pomagal dobiti moža nazaj, da me ne skrbi, da bo vse v redu samo s tremi delovnih dnevih sem skrbno sledila vsem njegovim navodilom, kaj naj počnem v svoji hiši med molitvijo za ljubezenski urok sredi noči. Dr igbinovia je oddala urok o ljubezni in presenetljivo, Drugi dan je bil okoli 05:00 Moj mož me je poklical. Bila sem tako presenečena, da me je mož, ki me ni hotel poklicati ali mi poslati sporočila v zadnjih treh tednih, nenadoma poklical da se mi opraviči in je rekel, da se bo vrnil domov, da pogreša svojo družino, bil je tako navdušen, da sem ga sprejel nazaj

    OdgovoriIzbriši