torek, 17. februar 2015

The Little Death (2014)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Avstralija
Leto: 2014
Žanri: Komedija
Dolžina: 95' ,  Imdb
Režija: Josh Lawson
Scenarij: Josh Lawson
Igrajo: Josh Lawson, Bojana Novakovic, Damon Herriman, Kate Mulvany, Kate Box, Patrick Brammall, Alan Dukes, Lisa McCune, Erin James, T.J. Power, Kim Gyngell, Lachy Hulme

La petite mort je francoski evfemizem za orgazem. Naslov filma je angleški prevod omenjene fraze, v slovenščini pa bi temu rekli mala smrt. Danes torej pišem o filmu, ki v epicentru dogajanja postavlja seks in ostale stvari, ki jih navadno povezujemo s človeško seksualnostjo. No, mogoče je beseda navadno nekoliko neposrečena, saj v tem primeru v ospredju niso običajne seksualne prakse, temveč takšne, ki so bolj ali manj nenavadne. Obenem še prijazno opozorilo tistim, ki glede na etiketo seks-komedije upajo na paradiranje razgaljenih teles in obilico »unrated« seks prizorov — nekaj golih hrbtov in malo umazanega govorjenja je največ, kar v tem primeru lahko pričakujete.  Zgodba postavljena v sydneyjsko predmestno četrt se vrti okoli več parov, ki se vsak svoj način poskušajo popestriti ne ravno razburljivo dogajanje med rjuhami. Nekakšen povezovalni element med posameznimi epizodami je možakar, ki se je pred kratkim tam preselil. Avstralska zakonodaja ga obvezuje, da sosede v bližnji okolici seznani s svojo kriminalno preteklostjo. Obsojeni seksualni prestopnik je iznašel zanimivo taktiko: s škatlico domačih piškotkov, ki so nekoč bili izjemno popularni v tem delu sveta, pri sosedih zbuja nostalgične občutke, ob pogledu na lično darilce pa ti praviloma preslišijo del, v katerem novi sosed omenja svojo nečedno preteklost. 
Prvi par, ki ga obišče sta Paul in Maeve. Paul je po dolgem času našel pogum in partnerki zaupal svojo skrivno seksualno fantazijo. Maeve je dobro sprejela njegovo malo umazano skrivnost in mu z veseljem pomagala z uresničitvijo le-te. Tudi zato, ker tudi sama fantazira o rečeh, ki se jih ne upa povedati na glas. Zdaj, ko je Paul naredil prvi korak oceni, da mu lahko zaupa svojo erotično fantazijo, ki je veliko bolj ekstremna od njegove. V drugi poglavju spoznamo par, ki že dalj časa ne funkcionira v postelji, težave pa so se pričakovano razširile na vse ostale segmente skupnega življenja. Vendar zakonca še vedno nista obupala nad skupno prihodnostjo, zato obiskujeta zakonskega svetovalca, ki hitro identificira glavni razlog za večino nesoglasij in predlaga, da si partnerja poskušata popestriti odnos s t.i. igranjem vlog. Problem tretjega para je veliko težje rešljiv, saj Maureen enostavno ne prenese Philove bližine. Do njega  čuti odbojnost, ki meji na prezir in zdi se, da sta le otroka tisti člen, ki ju še drži skupaj. Kljub vsemu jo Phil ljubi in ko ona  po nesreči spije močno pomirjevalo,  njemu se odpre novi svet. Izpostavi se, da je speča soproga, ki jo ne bi zbudili niti topovi, veliko bolj odprta do njegovih seksualnih potreb. Četrti par že več kot dve leti brezuspešno poskuša zanositi, seksanje z namenom in številni poskusi pa so povsem nevtralizirali ves erotični naboj. Nesrečna je predvsem ona, ki nikakor ne doseže orgazma. Nato po naključju odkrije, da je partnerjeva žalost tista manjkajoča sestavina, ki jo lahko popelje do vrhunca. Zadnja epizoda govori o gluhonemem moškem, ki poskuša svoje seksualne potrebe potešiti s klicem na vročo linijo. In kako sploh gluhonema oseba pokliče vročo linijo? S pomočjo posebnega video centra, v katerem delajo operaterji, ki obvladajo znakovni jezik. Operater, oziroma operaterka tako postane posrednica in prevajalka med gluhonemo osebo in osebo na drugi strani telefonske linije.
The Little Death je režisersko-scenaristični prvenec igralca, režiserja in scenarista Josha Lawsona. 33-letni Avstralec je dokaj izkušeno igralsko ime, saj je sodeloval pri številnih odmevnih televizijskih (Hiša laži) in filmskih (Jebeš novice, Politični peskovnik) projektih, pretežno v manjših, stranskih vlogah. Lawson je tudi tu stopil pred kamere (Paul, glavni moški akter prve zgodbe), a v tem primeru je zame veliko bolj zanimiv njegov prispevek za, kakor pred kamero. Lawson-igralec je tu le enakovreden član številne, všečne in dobro uravnotežene igralske zasedbe, ki kljub omejeni minutaži posameznih vinjet uspe like kvalitetno približati gledalcu. Ustvarjalci potrebujejo precejšnjo scenaristično, režisersko in montažno spretnost, da v dobrih 90-ih minutah na zadovoljiv način povežejo pet enakovrednih zgodb. V epizodno strukturiranih filmskih zgodbah se pogosto srečujemo z nihajočo kvaliteto posameznih segmentov, kar  v končnici negativno vpliva na kakovost celote. A v tem primeru smo lahko s kvaliteto posameznih segmentov lahko zadovoljni,  saj nam Lawson in ekipa ponudijo pet enakovrednih zgodb, ki so tematsko sorodne, a dovolj drugačne, da ne moremo govoriti o ponavljanju, obenem pa dovolj zanimive, da pritegnejo gledalčevo pozornost. Skrivnost uspeha po moji oceni leži v dobro zastavljenih likih in izvirni zasnovi posameznih situacij. Izpostaviti seksualno prakso, ki je v očeh večine še vedno tabu, ni tako zahtevna naloga, vendar The Little Death ni omejen na golo nizanje neobičajnih seksualnih navad, ampak vsako izmed teh posebnosti postavi v določen kontekst in ji nadene človeški obraz. Prav zato te posebnosti razumemo in jih na koncu doživljamo malo drugače, kot smo jih doživljali pred ogledom filma. Če vas torej zanimajo zabavne razlage pojmov kot somazohizem, dakrifilija in somnofilija, potem je ta avstralski filmček prava izbira za vas. 

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar