sreda, 27. marec 2019

Free Solo (2018)

Alex Honnold in Free Solo (2018), © 1996-2015 National Geographic Society

Slovenski naslov: Free Solo
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: dokumentarni, športni 
Dolžina: 100'Imdb 
Režija: Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin
Scenarij: Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin
Igrajo: Alex Honnold, Tommy Caldwell, Sanni McCandless, Jimmy Chin, Cheyne Lempe, Mikey Schaefer, Dierdre Wolownick, Peter Croft


Free Solo v svetu alpinizma označuje plezanje brez vrvi in ostale varnostne opreme. Alpinisti, ki na ta način premagujejo plezalne poti se lahko zanesejo le na svoje psihofizične sposobnosti in izkušnje. S tem povezana tveganja so včasih zelo velika in za povprečnega človeka težko razumljiva. Pričujoči dokumentarec prinaša eno izmed teh zgodb, ki sta jo v objektiv kamere izjemno ujela Elizabeth Chai Vasarhelyi in njen mož Jimmy Chin (tudi sam profesionalni plezalec in fotograf). Zakonca sta pozornost širše javnosti pritegnila z dokumentarcem Meru (2015), v katerem sta nam pokazala osvajanje Shark’s Fina, tehnično najzahtevnejšega vrha gore Meru v Himalaji.

Free Solo je zgodba o Alexu Honnoldu in njegovih prizadevanjih preplezati steno El Capitan, verjetno najzahtevnejšo granitno vertikalo na svetu, v ameriškem nacionalnem parku Yosemite. Film nas postopoma uvaja v vesolje glavnega protagonista s povzetkom njegove poti od začetnika do enega najbolj uveljavljenih alpinistov na svetu v tem trenutku. Avtorja se skozi zgodbo na zanimiv način dotikata temeljnih vprašanj povezanih z življenjskim slogom portretiranca. Od tistega ključnega, kaj pravzaprav žene našega junaka, do njegovega odnosa z najbližjimi. O sinovi hoji po robu pred kamero spregovori Alexova mama in njegovi plezalni partnerji, največ prostora pa je posvečeno njegovem razmerju s punco Sanni. 

Free Solo je eden tistih projektov, pri katerem se zbere ekipa somišljenikov, ki se med seboj dobro poznajo, in, kar je še bolj važno, dobro poznajo materijo, ki jo obdelujejo. Tandem Chai-Chin je okoli sebe zbral alpinistično podkovano ekipo snemalcev, ton mojstrov in ostalega tehničnega osebja (v ekipi je bilo deset ljudi), ki nam na najboljši možni način približajo vse aspekte Alexovega podviga. 

Ustvarjalci s kombinacijo utrinkov iz zasebnega življenja in studioznim prikazom poteka dolgotrajnih priprav trasirajo pot trenutku, ko se bo junak brez vsakršnih pomagal spopadel z El Capitanom. Med procesom slišimo novice o tragični usodi nekaterih vidnih članov alpinistične družine, ki nas opominjajo, kako zelo nevaren cilj si je zastavil glavni protagonist. Gledalci Alexa, očitno vajenega nastopanja pred kamero hitro, vzamemo za svojega – mladenič nas očara s preprostostjo, smislom za humor in strastjo, s katero se loteva največjega izziva v njegovi plezalni karieri. Zato v  finalnih dvajsetih minutah, ki se iztečejo v slogu napetega, dih jemajočega trilerja, zanj še toliko močneje stiskamo pesti in z odprtimi usti opazujemo fascinantno natančnost in osredotočenost, s katero Alex premika meje možnega. 

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar