ponedeljek, 11. marec 2019

Green Book (2018)

Viggo Mortensen and Mahershala Ali in Green Book (2018) - © 2018 Universal Pictures

Slovenski naslov: Zelena knjiga
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Žanri: biografija, komedija, drama
Dolžina: 130' ,  Imdb 
Režija: Peter Farrelly
Scenarij: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly
Igrajo: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov, P.J. Byrne


V zgodnji fazi filma Tony Lip (Viggo Mortensen) iz kuhinjskega korita pobere dva kozarca in jih odvrže v koš za smeti. Kozarca sta z uporabo nepopravljivo kontaminirala črnca, ki sta pred tem montirala njegovo novo kuhinjo. Tony je rasist, tako kot vsi njegovi italoameriški sorodniki in prijatelji, ki za črnce imajo celo svojo besedo – »jajčevci.« Zaposlen je kot redar v enem izmed slavnih newyorških nočnih klubov, a ko klub za nekaj mesecev zaprejo zaradi prenove, Tony mora na hitro najti novo službo. 

Tako na njegovo adreso priroma ponudba Dr. Donalda Shirleyja, vrhunskega temnopoltega pianista, ki potrebuje šoferja za njegovo bližajočo se turnejo po zveznih državah na ameriškem jugu. Piše se leto 1962 in uglajenem, visoko izobraženem glasbeniku bi prav prišel nekdo, ki se dobro znajde v kočljivih situacijah, ki jih gotovo ne bo manjkalo tam doli na jugu, kjer segregacija še vedno greni eksistenco temnopoltih Američanov.

To je izhodišče za film ceste, v katerem bosta dva osrednja protagonista premostila razlike in postala dobra prijatelja. Kajti tudi če odmislimo barvo kože, Tony in Donald ne bi mogla biti bolj različna. Donald je vase zaprt, distanciran in slabo presoja značaje, Tony je odprt in spontan človek, ki na kilometer daleč lahko zavoha težave. Tony ljubi ženske, Donald preferira moške. 
Vse te razlike so za izkušenega filmarja kakršen je Peter Farrelly dobro izhodišče za komično dramo z biografskimi elementi. Ustvarjalci so se dobro zavedali, da v rokah imajo oskarjevski material: zgodba govori o zbliževanju črnega in belega junaka v času, ko je največji del ameriške populacije vztrajal na svojih, z barvo kože pogojevanih bregovih, za še večjo udarnost je v premiso dodan še kanček vedno aktualne gejevske tematike.

Viggo Mortensen and Mahershala Ali in Green Book (2018) - © 2018 Universal Pictures
Ključni vlogi sta pripadli ta hip najbolj vročem temnopoltem igralcu Mahershali Aliju in vedno zanesljivem Viggu Mortensenu. Farrelly in sodelavci so od samega začetka vlekli dobro premišljene poteze in na koncu tudi dosegli želeni rezultat:  trije oskarji v pomembnih kategorijah (najboljši film, scenarij in stranski igralec) zgolj potrjujejo, da so ustvarjalci vedli kako zadovoljiti okuse članov Akademije in obenem ugajati širokim množicam.

Temu primerna ja tudi preprosta sporočilnost Zelene knjige, ki nas želi prepričati, da je malodane vsak človek v osnovi dober. Da njegova diskriminatorna prepričanja v največji meri temeljijo na vplivu okolja in strahu pred neznanim. Vse, kar takšen človek potrebuje je malo interakcije z drugo stranjo in priložnost, da uvidi svojo zmoto. Zelena knjiga s to preprosto in naivno logiko, čeprav tlakovano z dobrimi nameni, zelo pavšalno naslavlja problematiko rasizma in iz tega vidika rezultatu teh prizadevanj težko pripišem kakšno večjo težo. A po drugi strani je Farrelyju uspelo posneti sila gledljiv in zabaven film, ki uspešno, z organskimi prehodi od resnega k humornemu, meša dramo in komedijo. Mortensen in Ali z dobro kemijo in igro ustvarjata prepričljivo dinamiko prijateljskega odnosa v nastanku, pričakovano brezhibna je tudi rekonstrukcija obravnavanega časovnega obdobja. To so prednosti, ki krivuljo mojega zadovoljstva dvigujejo v pozitivno smer in v končnici naredijo film. Dovolj za povsem soliden vtis, obenem pa odločno premalo, da bi v njem videl mojstrovino. 

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar