petek, 22. marec 2019

Us (2019)

Lupita Nyong'o in Us (2019), Photo by Claudette Barius - © Universal Pictures


Slovenski naslov: Mi 
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2019
Žanri: grozljivka, triler
Dolžina: 116'Imdb 
Režija: Jordan Peele
Scenarij: Jordan Peele
Igrajo: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Evan Alex, Shahadi Wright Joseph, Elisabeth Moss, Tim Heidecker 



Jordan Peele je s prvencem Zbeži! (Get Out, 2017) dosegel izjemen uspeh in si letvico nastavil temu primerno visoko, zato s(m)o se mnogi spraševali, ali 40-letni Newyorčan tudi v drugo lahko ponudi stvaritev na podobnem nivoju. Peele je tudi v drugo snemal po lastnem scenariju, ki nam v prologu, postavljenem v 80-ta leta, predstavi mlado Adelaide, ki med obiskom luna parka iz neznanega razloga uide izpod nadzora staršev in konča v hiši z ogledali. Izkušnja ovita v tančico skrivnosti jo zaznamuje tako močno, da posledice čuti tudi dobrih dvajset let kasneje: Adelaide je srečno poročena, mati dveh otrok, toda nelagodje in strahovi enostavno niso nikoli povsem izginili. Občutek tesnobe je še močnejši ko se z možem Gabom, hčerko Zoro in nekaj let mlajšim sinom Jasonom odpravijo na počitnice v njihovo počitniško hiško ob morju. Gabe se je udobno nameščen v postelji že veselil prijetnih uric v družbi njegove drage, ko je ta opazila sence na dovozu pred hišo. 

Izhodišče za komično moro po Hanekejevem receptu je tu in boj za preživetje se lahko začne. Toda v bordo kombinezone oblečeni nepovabljeni gostje niso ravno ljubitelji psiholoških igric. Bolj pri srcu so jim stilsko oblikovane in kot britev ostre škarje, vendar ta detajl ni najbolj grozljiv kvalifikator njihovega opisa. Bolj zaskrbljujoče je, da Adelaide in družina zrejo v svoje nekoliko grše, kot blisk hitre, fizično močnejše dvojnike, ki med seboj komunicirajo z neartikuliranimi živalskimi zvoki. V zlobne doppelgangerje, ki jih želijo izbrisati z obličja zemlje in… In se nato prejeti za roke in zreti v daljavo… 

Lupita Nyong'o, Evan Alex, and Shahadi Wright Joseph in Us (2019)
Photo by Claudette Barius - © Universal Pictures
Zdi se, da dvojniki v resnici nimajo konkretno idejo o tem kako želijo živeti in kaj početi potem, ko uničijo konkurenco. Motiv upora državljanov drugega reda, oziroma razrednega upora, je ena izmed očitnih alegorij Peelovega filma, ki načenja mnoga vprašanja, vendar se nobenemu izmed teh zares ne posveti. Mi je skozi prizmo grozljivke v najboljšem primeru povprečen dosežek. V prvi vrsti zato, ker Peele že zgodaj sklene, da se ne želi držati v uvodu zastavljenih pravil. Manko doslednosti je enostavno preveč očiten v delih zgodbe, v katerih Peele za svoje junake, ki so v spopadu z doppelgangerji izraziti avtsajderji, ne najde najbolj prepričljivih preživitvenih scenarijev. Zadeva je toliko bolj moteča, ko te rešitve postavimo ob bok scenariju, po katerem svoj konec dočaka neka druga, manj pomembna družina. Podobne občutke zbuja razmeroma predvidljiv zaključni preobrat, ki bi v idealnem scenariju zgodbo zaokrožil in prispeval nekaj dodane vrednosti. Toda preobrat v resnici ne prispeva veliko k zanimivosti filma in je bolj ko ne samemu sebi namen. Film je navkljub omenjenim slabostim kratkočasna in zabavna izkušnja, ki ga rešuje zanesljiva igralska zasedba, režiserjeva komična žilica in domiselna raba pop kulturnih referenc. 

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar