ponedeljek, 4. marec 2019

Lerd (2017)

aka A Man of Integrity
Reza Akhlaghirad and Soudabeh Beizaee in Lerd (2017), Foto: Imdb


Slo naslov: -
Drugi naslovi: A Man of Integrity
Država: Iran
Jezik: perzijščina
Leto: 2017
Dolžina: 117'Imdb
Žanri: drama, triler
Režija: Mohammad Rasoulof
Scenarij: Mohammad Rasoulof
Igrajo: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi, Zeinab Shabani, Missagh Zareh



Mohamed Rasulof je eden izmed najvidnejših iranskih avtorjev, ki v svojih filmih z odkrito družbenokritičnostjo obravnava pereča vprašanja v domovini. Skupaj z Džafarem Panahijem sta leta 2010 bila aretirana in v ločenih sodnih procesih obsojena na šestletno zaporno kazen in 20-letno prepoved snemanja filmov. Po pravdanju na iranskih sodiščih je kazen zmanjšana na eno letno, režiser je po plačilu varščine izpuščen na prostost in še vedno čaka na prestajanje zaporne kazni. Rasulof je kljub temu ni miroval, saj je v zadnjem desetletju posnel tri celovečerce. Poleg naslovnega, ki je v Cannesu odnese glavno nagrado v sekciji Poseben pogled, so na Azurni obali predstavili tudi  Manuscripts Don't Burn (Dast-neveshtehaa nemisoosand, 2013) in Goodbye (Bé omid é didar, 2011). Njegove filme so po obsodbi morali na USB ključkih tihotapiti iz Irana, leta 2017, po vrnitvi iz Cannesa, so mu oblasti zasegle pasoš in prepovedale odhod v tujino. 

Njegov najnovejši film v središče postavi tričlansko družino, ki se je pred nekaj leti iz Teherana preselila na podeželje. Reza (Reza Akhlaghirad) je v dveh ribnikih zagnal posel z ribicami za akvarij, žena Hadis (Soudabeh Beizaee) pa je postala ravnateljica osnove šole v katero hodi tudi njun sin edinec. Neimenovano podjetje, ki v lasti ima večino zemljišč na tem območju, želi kupiti tudi njuno družinsko posest. Za uresničitev te zamisli je zavoljo Rezine nepripravljenosti na prodajo angažirala enega izmed najbolj nevarnih mož na tem območju. In ko Rezinih ribnikih začne zmanjkovati vode, ni težko ugotoviti, kdo za vsem stoji. Reza se med odpiranjem manjšega jeza (ti po kanalih dovajajo vodo do njegovih ribnikov) spusti v fizični obračun človekom, ki je zaprl dovod vode. Voda sicer ponovno steče po kanalih, toda tu se Rezine težave šele začenjajo.

Soudabeh Beizaee in Lerd (2017), Foto: Imdb

Rasulofovega junaka z integriteto zaradi napada kmalu aretirajo, rutinsko zadržanje na policiji pa se sprevrže v nekajdnevno nepotrebno zadrževanje za zapahi. Reza in njegova družina se naenkrat znajdeta v boju z večglavo korupcijsko pošastjo, ki jo je praktično nemogoče premagati. Ponarejena zdravniška poročila, korumpirani policijski veljaki in uslužbenci sodne oblasti tako Rezi posredujejo zelo jasno sporočilo, kaj se bo zgodilo, če bo še naprej kljuboval volji velikih in pomembnih ljudi. Ta je kljub težavam na številnih odprtih frontah pripravljen vztrajati, toda na neki točki tudi soproga Hadis, ki ga je sprva brezrezervno podpirala, začne nanj pritiskati naj požre ponos, pozabi na pravico in v interesu družine žrtvuje svojo integriteto.

Brezizrazna otopelost, s katero prepričljivi Reza Akhlaghiradi portretira glavnega junaka ni naključna. V delu filma, v katerem ta obišče Teheran izvemo nekaj več o njegovem uporništvu v študentskih dneh. Glede na usodo njegovih prijateljev ni težko priti do sklepov o preteklosti, ki je nedvomno odigrala pomembno vlogo pri umiku njega in njegove družine na podeželje. Toda beg na podeželje se ni obrestoval, saj tudi podeželje zajela korupcijska epidemija, ki neusmiljeno tepta vsakogar, ki se ji postavi po robu. Rasulofu uspe razumljivo in enostavno vzpostaviti vse ključne povezave v filmu, s katerimi pojasni prepletenost gospodarstva, vseh vej oblasti in politike. Čeprav junak na koncu vendarle sprejme pravila igre in z njihovimi sredstvi premaga sovražnike, zmagoslavje zanj ima grenek priokus. Na njegovem obrazu ni veselja, saj Reza zelo dobro zaveda, da je dosežena zmaga v resnici njegov najhujši poraz. 

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar