četrtek, 4. februar 2010

World's Greatest Dad (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 99 minut, Imdb
Režija: Bobcat Goldthwait
Scenarij: Bobcat Goldthwait
Igrajo: Robin Williams, Alexie Gilmore, Daryl Sabara, Michael Thomas Moore


Če ste ob pogledu na naslov filma, pomislili da gre za še eno slabo komedijo v nizu, v kateri igra Robin Williams, potem nimate prav. Ta film je predvsem drama in šele potem črna komedija s poudarkom na "črna".

Lance Clayton (Robin Williams), je srednješolski učitelj in neuspešen pisatelj. Napisal je že pet knjig, ampak, nobena ni bila objavljena. Sam počasi izgublja upanje in se odloči, da bo potem ko konča šesto knjigo, če ta ne bo objavljena, odnehal. Živi skupaj z 15-letnim sinom Kylom, ki je take vrste najstnik, ki ga nobeden starš nebi rad imel doma. Čudaški samotar z bizarno-abnormalnimi seksualnimi nagnjenji je nepriljubljen fant, brez prijateljev in brez spoštovanja do česar-kogarkoli. Ob pogledu nanj, smo tisti ki imamo otroke lahko hvaležni, da naši ni(so) takšni. Lance predava na šoli, na katero hodi tudi Kyle. Občasno se dobiva z mlajšo sodelavko Claire, razmerje pa skrivata pred drugimi. Toda, Lancu sreča počasi obrača hrbet. Sin je čedalje bolj problematičen in ekstremen v svojih seks-igricah, ljubka Claire se pa vse bolj spogleduje z veliko mlajšim postavnim učiteljem Mikom. Lance čuti da izgublja nadzor na obeh frontah in ko najde Kyla mrtvega (umrl je po nesreči, zaradi zadušitve pri samozadovoljevanju), priredi njegovo smrt. Preveč nerodno bi mu bilo, če bi se razvedelo, kako je Kyle umrl. Prizorišče uredi tako, da zgleda kot samomor in v njegovem imenu napiše poslovilno pismo. Nekaj časa po Kylovi smrti, se njegovo poslovilno pismo pojavi na šoli.

Kot je že večkrat doslej dokazal, se Robin Williams odlično znajde v dramah in tudi tokrat je temu tako. Prepričljivo je upodobil očeta, ki je ljubil sina, kljub njegovi neprijetni naravi, a je obenem pripravljen njegovo smrt izrabiti sebi v prid. Naenkrat se mu odpirajo nova obzorja, ki jih spretno izkorišča, zlagano resnico o tem kdo je bil Kyle, dopolnjuje in nadgrajuje v maniri izkušenega podjetnika. Neprijetno dober vtis pusti tudi Daryl Sabara, v vlogi Kyla, idiotske zgube, ki posthumno seže po zvezdah. Zelo zanimiv je prikaz okolja, ki gre iz ene skrajnosti v drugo. Danes si nepomembni bebec, jutri si lahko superzvezda. Da bi to dosegel, moraš biti mrtev. Najboljši očka na svetu je zanimivo drugačen film, ki nam ob odlični glasbeni podlagi, ponudi zanimivih 90+ minut.




Ocena: 7.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar