torek, 23. februar 2010

Whip It (2009)


Slovenski naslov: Divje mrhe
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama, Športni
Dolžina: 111 minut, Imdb
Režija: Drew Barrymore
Scenarij: Shauna Cross
Igrajo: Ellen Page, Drew Barrymore, Marcia Gay Harden, Eulala Scheel, Barbara Coven, Nina Kircher, Daniel Stern, Mark Boyd, Kristen Wiig, Juliette Lewis

Velikokrat se zgodi da se igralke in igralci usedejo na režiserski stolček in poskušajo ustvariti nekaj svojega. Potem ko imajo za sabo lepo število filmov (ali pa tudi ne), se čutijo dovolj sposobne za ta korak. Ko sem videl, da je film režirala Drew Barrymore, sem bil malo presenečen, kajti nisem si predstavljal, da bi ona lahko bila ta kaliber. Že kot 7-letna deklica je odigrala vlogo v kultnem E.T.-ju, nato smo jo lahko spremljali skozi težavno mladost (velikokrat je imela težave z mamili), danes pa je Drew 38-letna gospa, dekliškega obraza, ki za sabo ima lepo število filmov.

Bliss (Ellen Page) je 17-letna najstnica, ki ji življenje v majhnem teksaškem mestecu ne ponuja veliko. Še najbolj pomembna so lepotna tekmovanja, katerih se udeležuje zato, ker njena mama (Marcia Gay Harden) misli, da je zmaga na takem tekmovanju edina pravilna izbira, na poti do uveljavitve v njenem odraslem samostojnem življenju. Oče (Daniel Stern) se drži nekoliko po strani, in se ne vpleta prav veliko v mama-hčerka odnose. Bliss dela v neki restavraciji s hitro prehrano skupaj z najboljšo prijateljico Pash in sanjari o tem, kako bo nekoč zapustila dolgočasno rojstno mesto in odšla živeti v veliko mesto. Skupaj s Pash se odpravi v sosednji Austin na rolarski derbi in je takoj navdušena nad tekmovanjem in dekleti ki tekmujejo, saj se ji tekmovalke z svojimi divjimi imeni in tetovažami zdijo neznansko cool. Ne mine veliko časa in Bliss je že na sprejemni izkušnji za eno od ekip ki tekmuje v rolarski ligi. In kot se izkaže, punca ima talent, le še nekaj korajže potrebuje. Sprejeta je v sicer najslabšo ekipo v ligi, a skupaj s svojimi soigralkami svoje veščine izboljšuje in ekipa pridno dviguje svojo uspešnost. Težava je le v tem, da straši ne vedo, s čem se Bliss ukvarja, a splet okoliščin odkrije razkrije skrivnost.

Divje mrhe je družinsko-najstniška komedija, ki bo zadovoljila okuse povprečne družine. Režiserski debi Drew Barrymore bi težko označil za zelo dober film. Lahko ga razvrstim v kategorijo simpatičnih, ki kljub klišejevskim zapletom ima dovolj dobrih stvari, ki oblikujejo pozitiven skupinski vtis. Zgoda o odraščanju neke deklice, ki se pri tem mora znebiti starševskih vplivov in želja (v tem primeru je mama tista, ki ima vizijo prihodnosti svojega otroka), spotoma prvič resneje okusiti ljubezen in postati glavna zvezdnica rolarske ekipe, res sodi v kategorijo »že videno« . Toda, Drew zgodbo servira z dovolj svežine in šarma, izbira nekoliko starejših igralk v stranskih vlogah, pa film dvigne stopnico višje. Ravno starejša garda, Kristen Wiig in Juliette Lewis, ob mladi a vedno odlični Ellen Page je odgovorna za dobro vzdušje, ki spremlja ta filmček. Ne smem pozabiti še Daniela Sterna, zelo všeč mi je bil v vlogi očeta.


Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar