sreda, 17. februar 2010

The Shape of Things (2003)


Slovenski naslov: Oblika stvari
Država: ZDA, Francija, VB
Leto: 2003
Žanri: Komedija,Romantični, Drama
Dolžina: 95 minut, Imdb
Režija: Neil LaBute
Scenarij: Neil LaBute
Igrajo: Paul Rudd, Rachel Weisz, Frederick Weller, Gretchen Mol


Neil LaBute je nase opozoril s svojim prvencem In the Company of Men iz leta 1997, ter solidnim Nurse Betty. Zadnje čase mu ni šlo preveč dobro, saj je leta 2006 posnel The Wicker Man, ki je bil pravi polom, nazadnje smo lahko videli njegov Lakeview Terrace, ki je prav tako doživel mlačen sprejem. Trenutno dela na ameriškem remaku britanske komedije Death at a Funeral iz leta 2007, katera naj bi prišla v kina še letos. The Shape of Things pa je posnel še v času, ko je bil v boljši formi kot je danes.

Adam (Paul Rudd) ob študiju dela kot varnostnik v muzeju. Fant, ki mu primanjkuje samozavesti in odločnosti, v muzeju spozna prikupno Evelyn (Rachel Weis). Evelyn ki študira umetnost in se pripravlja na magisterij, takoj očara nekoliko zmedenega muzejskega varnostnika, tako da kmalu postaneta par. Kot vse kaže, je Evelyn s svojim inovativnim pristopom in vplivom ki ga ima na Adama, dosegla popolno preobrazbo. Adam ni več neodločen in otožen mladenič, ampak je fant poln samozavesti, poleta in življenjske energije. Zaljubljen je pač. Do ušes. Tako zelo, da se ne meni za opozorila prijateljev, da mogoče Evelyn ima nekoliko prevelik vpliv nanj. Vpliv katerega se sam ne zaveda. Evelyn gre tako zelo na živce njegovim prijateljem, da se Adam počasi oddaljuje od njih in v njimi vidi nevoščljivost in ljubosumje. Ali je temu res tako?

Nekoliko drugačna romantična komedija, z elementi trilerja in zelo zanimivim obratom na koncu, je dobro odigrana in lepo zrežirana filmska poslastica, ena boljših v žaru romantičnih izdelkov, ali kot temu rečemo v angleškem slengu »chick flick«, ki bo zadovoljil tudi moškega gledalca. Odlična Rachel Weisz je zelo prepričljiva v vlogi ženske, ki spretno manipulira s šibkejšim moškim in mu ponudi veliko, a kot se izkaže na koncu, tudi veliko vzame. LaBute dobro kombinira skrite načrte akterjev, njihove emocije, občutke in strahove, postavlja dvomljiva vprašanja in ponuja nepričakovane odgovore. Zanimivo in zelo gledljivo.


Ocena: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar