sobota, 27. februar 2010

It's Complicated (2009)


Slovenski naslov: Ljubezen, ločitev in nekaj vmes
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 120 minut, Imdb
Režija: Nancy Meyers
Scenarij: Nancy Meyers
Igrajo: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin, John Krasinski, Rita Wilson, Mary Kay Place, Lake Bell

Nancy Meyers je ameriška režiserka, ki se je specializirala na področju romantično-komičnih filmov, oz. vsaj tako kaže njena dosedanja filmografija. The Holiday, Something's Gotta Give, What Women Want in zdaj, It's Complicated. Če odštejem Holiday, lahko bi rekel, da Mayersova snema romantične filme, v katerih večinoma govori o ljudeh, ki več niso rosno mladi, za ljudi ki prav tako sodijo v to kategorijo. Skratka, filmi ki so primerni za nekoliko zrelejše generacije.

Ljubezen, ločitev in nekaj vmes, kot se glasi slovenski naslov, približno povzame filmsko dogajanje. Dostikrat so domači prevodi neustrezni, a ta se mi zdi prav posrečen. Jane (Meryl Streep) in Jake (Alec Baldwin) sta že celo desetletje ločena. Imata zdaj že tri odrasle otroke, najstarejša hčera Lauren je tik pred poroko, najmlajši je pa sinek Luke, ko bo pravkar končal šolanje, zato se ob maturi zbere cela družina. Jane je zelo uspešna pri vodenju lastne restavracije, a je zelo osamljena, saj že vrsto let ni bilo moškega v njenem življenju. Jake je uspešen odvetnik, na družinsko srečanje pride z atraktivno veliko mlajšo soprogo, s katero poskušata imeti otroka. Pogosta srečanja nekdanjih zakoncev, prebudijo stara čustva in po večeru v katerem buteljke vina imajo glavno besedo, Jane in Jake končata v postelji. Takrat pa se na obzorju pokaže tudi Adam (Steve Martin), uspešen arhitekt, ki kaže resen interes za Jane. Ženska, ki je nekaj zadnjih let bila tako osamljena, se znajde pred težavnim izborom.Odločiti se mora, komu bo dala priložnost, saj stvari še dodatno zakomplicira Jake, ko zapusti svojo mlado soprogo. Naj izbere nekdanjega moža, ki jo želi nazaj in katerega tako dobro pozna, ali naj poskusi s prijaznim Adamom, s katerim imata veliko skupnega.

Ljubezenski trikotniki so vedno plodna tla za zmešnjave, ki pri tem lahko nastanejo. To dejstvo poskuša izkoristiti tudi Nancy Meyers in v tem le deloma uspe. Po zanimivem uvodu sledi dolgočasen skoraj 30 minut dolg del filma, v katerem spremljamo ponovno obujanje strasti med nekdanjimi partnerji. Še sreča da se zraven večkrat pojavi odlični John Krasinski, mladenič ki bo kmalu poročil starejšo hčerko, ki nekoliko poživi nezanimivo dogajanje. Potem pa pride na vrsto zanimivejši del filma, ko Jane končuje aferico z nekdanjim možem in več priložnosti ponuja prijaznem arhitektu. Takrat so na vrsti najbolj zabavni deli filma, kot je denimo kajenje marihuane po petdesetem letu (zraven je seveda tudi Krasinski) ali poziranje golega Baldwina pred web-kamero. Ob nekoliko mlačni in ne prav zanimivi zgodbi, se zdi da Streepova in Baldwin izvlečeta maksimum iz tega, kar sta imela na voljo, k boljšemu vtisu je svoje prispeval tudi John Krasinski v vlogi bodočega zeta družine. Povprečen film, ki bi lahko bil 15-20 minut krajši, se na moji lestvici nekako le prebije do pozitivne ocene.

Ocena: 5.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar