četrtek, 25. februar 2010

Saw VI (2009)


Slovenski naslov: Žaga VI
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Grozljivka, Triler, Misterij
Dolžina: 90 minut, Imdb
Režija: Kevin Greutert
Scenarij: Marcus Dunstan, Patrick Melton
Igrajo: Tobin Bell, Costas Mandylor, Shawnee Smith, Betsy Russell, Peter Outerbridge, Mark Rolston, Tanedra Howard

Saw, Ali po domače Žaga je franšiza, ki ne kaže znakov utrujenosti. Že zdaj je jasno da bomo videli tudi sedmo nadaljevanje, ki bo v duhu časa v katerem živimo narejeno v 3D tehniki. Najbrž so ljudje, ki stojijo za finančno zelo uspešno franšizo začutili, da le-ta potrebuje novi zagon. 3D tehnika ponuja nove možnosti prikaza krvavih iger Johna Jigsawa in že zdaj vem, da bo tudi sedmi del finančno uspešen.

Tokrat je Jigsaw na zob vzel bogate zavarovalnice, ki neusmiljeno krojijo usode malih ljudi. Odločajo o tem kdo bo živel, kdo umrl. Eden takih je tudi vodja neke zavarovalne družbe. Za »dobrobit« zavarovalnice je sestavil ekipo, ki ima posebno nalogo. Poiskati »luknje« v pogodbah in jih obrniti v prid zavarovalnici. Seveda tako, da zavarovalnica zavrne plačilo zavarovalnega primera. A Jigsaw, morilec z moralnim pedigrejem, je veselo zavarovalno ekipo že spravil v svoj zapisnik. Znajti se v njegovih knjigah, to je že jasno, ne pomeni nič dobrega.

Priznam, pogledal sem vse dele doslej. In čeprav je zadnji šesti del občutno boljši, kot denimo četrti ali peti, sem si tokrat obljubil, da sedmega dela zagotovo ne bom gledal. Dovolj imam brutalnih prizorov in nizajočih se kadrov umorov in mučenja. Vse skupaj že izgublja vsak smisel in zame, ki sicer nikoli nisem bil pretirani ljubitelj grozljivk, je šest delov več kot dovolj. Šesti del je v zgodbo vpletel še moraliziranje na temo ameriškega zdravstvenega sistema, ki je sicer nov element, a to za filme takega tipa niti ni pomembno. Pomembno je le, na čim bolj inovativen način pokončati naslednjo žrtev. Režije se je lotil montažer prvih petih delov, insajder Kevin Greutert, za katerega je to bil prvi celovečerec. Zaščitni znak vseh šestih filmov je preobrat na koncu in prav ta preobrat v zadnjem šestem delu, je najbolj posrečen in zanimiv del filma.

Ocena: 4.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar