sreda, 10. februar 2010

Ondskan (2003)


Slovenski naslov: Zlo
Država: Švedska, Danska
Leto: 2003
Žanri: Drama
Dolžina: 113 minut, Imdb
Režija: Mikael Håfström
Scenarij: Hans Gunnarsson, Jan Guillou
Igrajo: Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård, Linda Zilliacus, Jesper Salén, Filip Berg

Za Mikaela Håfströma, švedskega režiserja in scenarista je Ondskan (aka Evil), bil veliki met in obenem njegov najboljši film. Film s katerim se je prebil v Hollywood in dobil priložnost delati z hollywoodskimi zvezdniki. Leta 2005 je posnel Derailed, triler z Jennifer Aniston in Clive Owenom, dve leti zatem pa triler-grozljivko 1408, tokrat z Johnom Cusackom in Samuel L. Jacksonom. Odgovoren je tudi za scenarij za odlično švedsko komedijo Kopps iz leta 2003. Zadnje čase ni ne vem kako aktiven, letos bi moral v kinih štartati njegov zadnji film Shanghai, zgodovinska triler-drama, z znano igralsko zasedbo in zgodbo umeščeno tik pred 2. Sv. vojno.

Odskan je eden od najbolj vidnih predstavnikov švedskega filma v prvem desetletji novega tisočletja. Dogajanje ki je postavljeno nekaj let po drugi veliki vojni nam predstavi mladega Erika, ki živi skupaj z očimom in mamo. Erik je problematičen fant. Že večkrat je bil kaznovan zaradi pretepaštva. Tokrat je njegova vihravost in nepokornost dosegla vrhunec. Spet je izključen iz šole in druge rešitve ni, kot da ga pošljejo v internat Stjärnsberg, edino šolo ki ga je pripravljena sprejeti. Mati ve, da je to edini način, da mladega fanta spravi stran od nasilnega očima, ki Erika trpinči in zlostavlja. Po prihodu v internat, stvari za Erika niso veliko boljše. Šola ima dolgo tradicijo bratovščin in vzgoje, ki je šolski veljaki prepuščajo starejšim učencem. To nas seveda zopet pripelje do zlorab, podtikanj in nadlegovanja starejših študentov nad mlajšimi. Edini Erikov prijatelj je njegov sostanovalec Pierre, pridni študent, ki kljub razlikami med njima, postane Erikov najboljši prijatelj. Erik se spretno in pametno izogiba nadlegovanju in podtikanju, kar starejše glavne face na šoli zelo živcira. Ampak, tudi oni niso od muh. Če ne morejo Eriku nič, se bodo spravili na njegovega prijatelja Pierra in ga tako poskušali spraviti iz tira. Vztrajnost se jim bo izplačala, Erik bo sprejel »izziv«.

Ondskan sem videl kakih pet let nazaj, pred nekaj dnevi je ponovno pritegnil mojo pozornost na televiziji in sem ob ponovnem ogledu lahko znova užival. Odlična graditev suspenza in same zgodbe, lahkotnost s katero sprejemamo like, tako dobre, kot tudi slabe, pripoved ki pritegne in je vedno aktualna, so glavne odlike tega filma. Zgodba o odraščanju, težkem in težavnem, zgodba o prijateljstvu in prvi ljubezni. Gre za take vrste film, v katerem boste neizmerno uživali ob tem, ko bodo negativci končno dobili, kar so si prislužili. Učinkovit prikaz okorelosti takratnega šolskega sistema, nas tudi opominja na nasilje v šolah, ki je tudi danes še kako aktualno. Ja, ni kaj, hudobni možje bodo vedno obstajali. Pa tudi taki kot Erik, ki so pripravljeni postaviti se po robu.


Ocena: 8/10

1 komentar: