ponedeljek, 1. februar 2010

Up in the Air (2009)


Slovenski naslov: V zraku
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama, Romantični
Dolžina: 108 minut, Imdb
Režija: Jason Reitman
Scenarij: Jason Reitman, Sheldon Turner
Igrajo: George Clooney, Vera Farmiga, Melanie Lynskey, Jason Bateman, Anna Kendrick

Po prvotni zasnovi, bi lik Georga Clooneya moral biti trgovski potnik, ki veliko potuje. A po zadnjem letu, ko je nastopila globalna gospodarska recesija in je zelo aktualna postala izguba delovnih mest, se je njegov karakter spremenil. Postal je Ryan Bingham, oseba ki veliko potuje, a so njegove delovne naloge popolnoma drugačne. Zaposlen je v podjetju, ki se profesionalno ukvarja z odpuščanjem presežnih delavcev v gospodarskih družbah. Če bi nekoga želeli odpustiti, pa za to nimate jajc in si ne upate odpuščenemu pogledati v oči, pokličete Ryana Binghama.

On namreč ve, kako se stvari streže. Je eden najboljših v svojem poslu.
Zna omehčati še tako razočarano-besnega človeka in mu »prodati« vizijo, v kateri je dejstvo, da je ostal brez službe, samo kratko prehodno obdobje, po katerem ga čakajo novi zabavni in vznemirljivi izzivi. Njegov cilj je preleteti 10 milijonov letalskih milj in tako postati šele sedmi človek, ki mu je to uspelo. A na njegovi poti stoji mlada in zagnana Natalie Keener, ki jo je podjetje najelo, zaradi zmanjšanja stroškov poslovanja. In kako bo to naredila? Odpuščala bo prek spleta. Prek video klica, če sem bolj natančen. Naenkrat se tudi se specialisti za odpuščanje čutijo ogroženi. Rešitev ki jo predlaga Natalie pomeni, da več ne bo potrebno leteti po celi državi in osebno govoriti z delavci. Usedeš se pred računalnik in sporočiš žalostno novico. Mala malca.

Takrat se za Rayana stvari začnejo zapletati. Postane mentor mladi ambiciozni Natali in se z njo odpravi na uvajalno popotovanje, na katerem ji bo poskušal razložiti vse skrivnosti svojega poklica. Spoznal je tudi lepo Alex, žensko, ki zaradi narave svojega dela, prav tako veliko potuje. Sta praktičen par ki ne želi resno zvezo, ampak popestritev in seks. Samo urnike in kraj na katerem se bosta dobila je treba uskladiti. Pa tudi sestrina poroka se bliža, srečanje z družino je neizogibno. Naenkrat se okorelem samotarju veliko stvari dogaja. Službeno veliko časa preživi z Natalie, za katero se izkaže, da le ni tako neizprosna in trdosrčna, kot je sprva mislil. Preseneti ga tudi s svojimi pogledi na življenje ko zatrdi, da želo imeti družino in otroke. Tudi Alex mu vse bolj leze pod kožo in Rayan vse bolj postaja odprt do drugih. Človek, ki največ časa preživi na letalu, letališču in v različnih hotelih začuti, da tudi on potrebuje nekoga. Da tudi on potrebuje dom.

Kaj je pa čakal vsa ta leta? Saj ni več rosno mlad. Na vseh svojih potovanjih do takrat, mu ni uspelo srečati nobene druge Alex? Urejen, premožen in šarmanten moški tipa J. Clooney, doslej ni uspel najti nobene, ki bi pritegnila njegovo pozornost, ki bi ga priklenila nase? Ki bi v njem prebudila občutke, ki jih je Alex? Ravno to dejstvo se mi zdi neverjetno in po moje predstavlja glavno pomanjkljivost filma. Saj vem, Alex je samo eden od dejavnikov njegove preobrazbe. Tukaj je še sprememba v službi, obnavljanje vezi z družino, tudi Natalie v vlogi hčerke, ki jo nikoli ni imel. Vseeno neprepričljivo. V zraku ni slab film. Daleč od tega. Ampak, vsa ta namigovanja, da je film med glavnimi kandidati za dobitnika najprestižnejše filmske nagrade, so pri meni mogoče ustvarila prevelika pričakovanja. Clooney je odličen v vlogi osamljenega perfekcionista, zadnje čase zelo aktivna Vera Farmiga se je tudi dobro odrezala. Reitmanova režija je dobra, največja pomanjkljivost je nedodelan scenarij, ki je sprva zelo zanimiv in veliko obeta, a nato zaide s poti. Sporočilo filma, da vsi potrebujemo nekoga, ki nam bo stal ob strani v težkih trenutkih, bi nam lahko ustvarjalci pričarali tudi na drugačen način. Mogoče bi naš junak prej lahko dojel, da je 10 milijonov milj le številka.

Ocena: 7,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar