sreda, 24. februar 2010

An Education (2009)


Slovenski naslov: Šola za življenje
Država: VB
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 95 minut, Imdb
Režija: Lone Scherfig
Scenarij: Nick Hornby po spominih Lynn Barber
Igrajo: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Olivia Williams, Alfred Molina, Emma Thompson, Rosamund Pike, Dominic Cooper

Nick Hornby je pisatelj ki ga filmska industrija ljubi. Najprej je bil High Fidelity, potem About a Boy, nato Fever Pitch in zdaj An Education. To so knjige ki jih je napisal in po katerimi so posneli uspešne filme. Osebno mi je najbolj všeč High Fidelity, sicer tukaj o kvalitetah posameznih knjig ne bom razpravljal, verjetno je nekaj na tem, da je High Fidelity režiral Stephen Frears. A dovolj o Hornbyju, An Education je režirala Danka Lone Scherfig, ki je filmsko javnost opozorila nase z filmi kot so Italijanščina za začetnike (2000) in Wilbur se hoče ubiti (2002). Naj še povem, da je film nagrajen na letošnjem Sundancu, kjer je pobral nagrado občinstva za najboljši tuji igrani film, čedalje večja zvezda pa postaja 23-letna Carey Mulligan, ki je nekaj dni nazaj prejela BAFTO za najboljšo glavno žensko vlogo, v žepu pa ima tudi nominacijo za oskarja.

16- letna Jenny (Carey Mulligan), je lahko primer drugim učenki na njeni šoli. Vedno prijazna, vedno dobre ocene, le latinščina ji dela nekaj preglavic. Zato je glavna zvezda med profesorji in učenci. Punca ima že jasno določene cilje. Zanima jo edino Oxford in nič drugega. Cambridge je zanjo in predvsem njega očeta, druga liga. Punca še dodatno hodi na ure glasbene vzgoje, namreč igra čelo, saj njen oče meni, da je ta podatek nujno potrebna postavka v njenem življenjepisu. Nato smo priča klasični zgodbi o odraščanju, v kateri mlado dekle spozna nekoliko starejšega, hmm, težko bi rekel fanta Davida (Peter Sarsgaard), ki je seveda bogat, lep in zelo romantičen. Dekle se zaljubi vanj, a vse ni tako idealno, kot se sprva zdi. David in njegov partner se namreč ukvarjata s sumljivimi posli, a kaj ko je Jenny tako zaljubljena, da jo to pravzaprav ne moti. Vse kar vidi, je glamurozni svet skozi katerega jo pelje sladkobesedni David in neizkušeno dekle se mu ne more upreti. Romanci ni videti konca, stvar gre tako daleč, da ji David celo ponudi poročni prstan. Po zelo kratkem premisleku je mladenka odločna zapustiti vse, kar so nekoč bile njene sanje in se poročiti z Davidom. A stvari vendarle niso takšne, kot jih vidi mlada Jenny.

Potem ko veš, da je film nastal po Hornbyjevi knjižni predlogi in da je na režiserskem stolčku Lone Scherfig, režiserka ki je že dokazala, da zna narediti dober film, potem ko si prebral kar nekaj pozitivnih kritik, so bila moja pričakovanja razumljivo velika. Zdaj ko sem film le videl, lahko rečem, da sem rahlo razočaran. Ne bom trdil da gre za slab film, ampak, tudi ne vem kako dober ni. Res je, da se je igralski kader odlično odrezal, res je da je film tudi dovolj zanimiv in spretno dramaturško doziran, a kaj ko je zgodba prevečkrat videna, povedana in na trenutke nelogična. Kako bi reagirali vi, če bi v vašo hišo prišel 35-letni možakar in vas prosil za dovoljenje, da se lahko videva z vašo 16-letno hčerko. Poslal bi ga v tri krasne, prekleti pedofil. Najbolj me moti ta detajl, da oče (sicer odlični Molina) da svoj pristanek in to zaradi nekih »višjih« pobud, ko je očitno da je ljubeč oče, ki ima svojo hčerko zelo rad. To nasprotje je nesmiselno, saj nekdo ki ljubi svojega otroka nebi tako razmišljal, ne glede na finančno-materialne priložnosti ki so na pladnju. Izgovor, da je tako bilo v 60-ih mi ne pomeni prav nič. Drugi, sicer nekoliko manj moteči detajl je Jenny, ki je najprej predstavljena kot nadpovprečno pametno in nekoliko preveč zrelo dekle za svoja leta, ki potem ko občuti ljubezen izgubi vso ostroumnost in razsodnost. Sicer je tak potek dogajanja mogoč, a vendarle nekoliko nerealen. Ko seštejem vse skupaj, gre za soliden neodvisni filmček, ki nič več kot to. Dobra igra, solidna režija in zgodba ki vsebuje premalo originalnosti in preveč filmskih klišejev, je po moji oceni najbolj precenjen film letošnje sezone. A to sem le jaz, moje subjektivno mnenje pač.

Ocena: 6/10

2 komentarja:

  1. Glede originalnosti zgodbe se ne bi ravno strinjala s tabo. V bistvu je film, kot ugotavljaš, posnet po knjižni predlogi, ki je dejansko biografija britanske novinarke Lynn Barber. In čeprav se ti zdi nesmiselno, da bi se oče pustil tako očarati, da opusti misel na hčerkino nadaljno izobrazbo in privoli v njeno poroko s precej starejšim moškim, se je natančno to tudi zgodilo. Čeprav Barber priznava, da ga je Hornby orisal preveč idilično ljubečega. O dejanski zgodbi pa dodaja: "they practically threw me into bed with him".

    OdgovoriIzbriši
  2. Čeprav Barber priznava, da ga je Hornby orisal preveč idilično ljubečega. O dejanski zgodbi pa dodaja: "they practically threw me into bed with him".

    Če bi nam režiserka očeta prikazala v takšni podobi, bi vse skupaj delovalo nekoliko bolj smiselno.Tako je vse skupaj nekoliko kontradiktorno, se ti ne zdi?

    OdgovoriIzbriši