ponedeljek, 22. februar 2010

Drag Me to Hell (2009)


Slovenski naslov: V žrelu pekla
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Grozljivka, Komedija, Triler
Dolžina: 99 minut, Imdb
Režija: Sam Raimi
Scenarij: Sam Raimi, Ivan Raimi
Igrajo: Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao, David Paymer

Sam Raimi je režiser ki se je doslej preizkusil v različnih žanrih, širši javnosti pa je najbolj znan kot režiser zadnjih treh Spidermanov. Tisti ki nekoliko bolj spremljajo filmsko umetnost vedo, da njegovo ime lahko povežemo s kar nekaj odličnih filmov. V 80-ih sta to dva odlična filma »Evil Dead« (1981) in »Evil Dead II« (1987), v 90-ih »Darkman« (1990), »Army of Darkness« (1992) in »A Simple Plan« (1998), šele nato pridejo na vrsto Spidermani, ki so zame osebno slabši, kot vsi zgoraj našteti filmi. Potem ko je zavrnil režiserski stolček pri četrtem Spidermanu, se je Raimi odločil za »Drag me to Hell« in se tako vrnil svojim koreninam in žanru v katerem lahko največ ponudi.

Bančna uslužbenka Christine (Alison Lohman), je po prihodu v službo deležna motivacijsko-svetovalnega pogovora, v katerem ji nadrejeni pove, da je edina pot navzgor za mlado bankirko nekoliko bolj neizprosna in trdosrčna drža, pri odobritvah in podaljšanjih posojil za občane. V tem duhu Christine sprejme svojo naslednjo stranko, staro ciganko, ki potrebuje podaljšanje hipoteke a žal ni kreditno sposobna. Ko jo Christine zavrne se starka hudo razjezi in nanjo vrže urok. V kratkem bo po njeno dušo bo prišel demon, ki bo odvlekel naravnost v pekel. Nato Christine začnejo spremljati nenavadni in čedalje bolj grozoviti pripetljaji, skozi katere ji ob strani stoji fant Clay (Justin Long). Skupaj poskušata najti rešitev in sneti urok, ki ga je grozljiva starka namenila Christini. To narediti je vse prej kot lahko.

Raimi je tokrat na domačem terenu, na katerem se tako dobro znajde. Prebral sem kar nekaj recenzij za ta film in se nikakor ne morem strinjati z nekaterimi ki trdijo da gre za slab film. Če greš v kino in pričakuješ da boš gledal grozljivko si lahko upravičeno razočaran. Če pa veš, kaj lahko pričakuješ, razočaranja ne bo, saj je »Drag me to Hell« takšen kot si ga je režiser omislil. Morda nekoliko preveč komičen a vendarle brez bistvenih odstopanj od znanega Raimijevega vzorca. Grozljivo smešna gnusljivka bi lahko rekel, »Scary Movie« če hočete, le da je ta veliko bolj posnet, veliko bolj grozljiv, veliko bolj gnusljiv in enako smešen. Pozabite na luknje v scenariju, saj so nepomembne, sprijaznite se s pretiravanjem v prikazovanju gnusljivih prizorov in nestrpno pričakujte kdaj se bo zgodilo in predvsem kako.
Saj že vemo kako se bo končalo, a filmska izkušnja zaradi tega ni nič manj zanimiva. Drag me to Hell ni na nivoju najboljših Raimijevih filmov, je le za odtenek slabši, a še vedno odličen film.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar