torek, 16. februar 2010

The Lovely Bones (2009)


Slovenski naslov: V mojih nebesih
Država: ZDa, VB, Nova Zelandija
Leto: 2009
Žanri: Drama, Fantazijski, Triller
Dolžina: 135 minut, Imdb
Režija: Peter Jackson
Scenarij: Fran Walsh, Philippa Boyens
Igrajo: Saoirse Ronan, Stanley Tucci, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Michael Imperioli

Po megauspešni trilogiji Gospodar prstanov in novi verziji King Konga iz leta 2005 je Peter Jackson znova z nami. Lotil se je projekta , ki nima oznako spektakla, kot so ga imeli njegovi zadnji štirje filmi. Vrnil se je, pogojno rečeno, malemu filmu. Filmu, ki je najbližje njegovi stvaritvi Nebeška bitja, iz leta 1994 in je nastal na podlagi istoimenske knjižne uspešnice pisateljice Alice Sebold. Uspešnice, za katero so mnogi trdili, da jo bo zelo težko, kvalitetno prenesti na filmska platna. Mnenja o tem, ali je Jackson pri tem bil uspešen, so deljena.

Že na samem začetku nas nagovori mlada deklica Susie Salmon (Saoirse Ronan) in nam pove, da je že umrla. Bila je umorjena, a ni končala v nebesih. Obtičala je nekje vmes, na polovici poti, če hočete. Od tam, kjer se nahaja, spremlja svojo pretreseno družino in svojega morilca, čudaškega soseda Georga Harveya (Stanley Tucci), ki je pravzaprav zelo studiozen serijski morilec. Oče Jack (Mark Wahlberg) se nikakor ne more sprijazniti s tem, da njegove hčerke ni med živimi in na vsak način poskuša izslediti njenega morilca, a pri tem tava v temi. Prav tako je v sklepi ulici lokalna policija, na čelu z detektivom Lenom Fenermanom (Michael Imperioli). Jack počasi postaja obseden s svojo preiskavo, katera dekličino mamo (Rachel Weisz) rine v dodatno psihično nestabilnost. Zato se odloči, da bo odšla od doma za nekaj časa in se poskušala spraviti v red, nadzor nad otroki pa bo prevzela babica (Susan Sarandon). A kot sem že povedal, Susie oz. njen duh je prisoten ob njeni družini in ne more nadaljevati s svojo potjo v nebesa, toliko časa ne, dokler ne bo njeno srce dobilo potešitev. Potešitev, v obliki prvega poljuba in razkritja psihopatskega soseda.

The Lovley Bones je takšna mešanica žanrov, kot malokateri film. Kriminalka, triler, srhljivka, drama, na trenutke tudi komedija, ne sledi v celoti knjižni predlogi, katero je Jackson nekoliko priredil. Za vlogo očeta je bil predviden Ryan Gosling, a ga je v zadnjem trenuteku zamenjal Wahlberg. Mešanje žanrov je večino kritikov motilo, mene pa niti ne in mi je film kot tak všeč. Dobra režija in prepričljive igralske kreacije, tako Saoirse Ronan (ki za sabo že ima eno nominacijo za Oskarja), kot odličnega Tuccija (ki si je nominacijo prislužil za to vlogo) so razlog, zakaj je temu tako. Ganljiv, ko je to potrebno, srhljiv prav tako, s kančkom komedije, za katero je zadolžena Susan Sarandon. Iskanje morilca na Jacksonov način, je zanimovo komponirana celota, v kateri višje sile upravljajo z človeškimi usodami in v kateri tudi smrt ni nič drugega, kot novi začetek.


Ocena: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar