sreda, 4. maj 2011

No Strings Attached


Slovenski naslov: Gola zabava
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 108',  Imdb
Režija: Ivan Reitman
Scenarij: Elizabeth Meriwether, Michael Samonek (zgodba) 
Igrajo: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline, Cary Elwes, Greta Gerwig, Lake Bell, Olivia Thirlby, Ludacris, Jake M. Johnson

Emma in Adam sta se spoznala še v najstniških letih, a je nato minilo kar nekaj let, preden sta se znova srečala. Njun odnos je bil nekaj posebnega, nekakšno prijateljstvo na meji ljubezenskega razmerja, ki se zaradi njegove neodločnosti in njene zadržanosti nikoli ni razvilo v nekaj več. Ko Adama zapusti punca, ta poskuša razočaranje blažiti z izdatnimi količinami alkohola. Naslednje jutro se zbudi na tujem kavču, v neznanem stanovanju, družbo mu dela neznano dekle. Ko se iz sosednje sobe prikaže Emma, situacija počasi dobiva obrise smiselnega. Emma ga informira, da jo je med popivanjem poklical in  na koncu pristal v stanovanju, ki ga deli s svojimi sostanovalci. Pojasni mu, da se kljub dejstvu, da leži popolnoma nag v neznanem stanovanju, sinoči ni zgodilo nič »neprimernega.« Pojasnjevanje se nadaljuje v Emmini sobi, ko poželenje prevzame oba. Takrat se je zgodilo prvič in oba sta uživala. Zato se domenita za ponovitev. Ob jasno določenih pravilih postaneta fuck buddies,  prijatelja, ki drug drugemu brez obveznosti pomagata potešiti meseno poželenje.
Romantična komedija redkokdaj zadovolji resničnega filmskega sladokusca. Da so romantične komedije zelo predvidljive, je jasno že vsem. Zato moramo že pred ogledom, to predvidljivost, ta kalup, ki tako močno zaznamuje podobne izdelke vzeti v zakup. Torej, če že v samem začetku poznamo konec, če nam je ob vsaki srčni težavi, ki jo doživijo glavni junaki jasno, da se na koncu vendarle bo vse uredilo, kaj nam ostane? Prepričljiva igra? Vemo, zakaj je zraven pristal Ashton Kutcher, ljubljenec ženskih src. Ob pogledu na njegovo filmografijo je jasno, da je Gola zabava zgolj nadaljevanje začrtane poti. Ob proračunu 25 milijonov $ in 145 milijoni zaslužka, ni nobenega dvoma, da bomo Kutchera še naprej gledali v podobnih projektih. Oskarjevka Natalie Portman je v naletu. Črni labod jo je dokončno postavil v najvišji igralski razred, zato ji podobni filmi ne morejo pretirano škoditi. Portmanova v Goli zabavi deluje kot nekakšen tujek, nenaraven dodatek in povsem napačna izbira za takšno vlogo. Na podlagi te ugotovitve je jasno, da je kemija na relaciji Kutcher-Portman slaba, kar posledično negativno vpliva na prepričljivost njune usojene ljubezni. Zanimivi stranski liki včasih lahko močno popravijo splošni vtis, toda, pri naslovnem filmu tudi ta aspekt ne zadovolji. Nekaj simpatij pobere Greta Gerwig, ki se jo nekateri morda še spominjate iz Greenberga in to je vse. A ja, na humor sem pozabil. Verjetno zato, ker ga ni. No, ne bom nepravičen, vsebina cd-ja za menstrualne dneve je privlekla nasmeh na moj obraz, a to lahko dosežem tudi z ogledom kakšnega izmed številnih posnetkov na Youtubu.

Ocena:


1 komentar:

  1. Se strinjam z oceno, mi je žal denarja, ki sem ga dal za ogled filma.

    OdgovoriIzbriši