četrtek, 19. maj 2011

Thor


Slovenski naslov: Thor
Država: ZDA
Leto: 2011 
Žanri: Akcija, Avantura, Drama
Dolžina: 115',  Imdb
Režija: Kenneth Branagh
Scenarij: Ashley Miller, Zack Stentz
Igrajo: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Kat Dennings

Mogočni Thor je luč sveta ugledal daljnega leta 1962, ko je Marvel bralcem stripov ponudil svojo vizijo nordijskega superjunaka. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, kaj ime Marvel pomeni danes, niti naštevati vseh superherojev, ki jih je Marvel že spravil na filmska platna. Še letos bomo lahko videli še en Marvelov izdelek in sicer Captain America: Prvi maščevalec (k nam prihaja julija), za naslednje leto pa so napovedani še Maščevalci (The Avengers), v katerih bo Marvel v eni zgodbi združil več superjunakov.

Thor se začne s povzetkom dogodkov iz preteklosti in razlago položaja v mističnem kraljestvu Asgard, ter nas seznani z veliko vojno med Asgardom in Jotunheimom, iz katere so Asgardci izšli kot zmagovalci. Ledeni velikani z Jotunheima so kaznovani z odvzemom magične skrinje, glavnega vira njihove moči. Zgodba se nadaljuje v sedanjosti, ko se kralj Odin pripravlja prepustiti prestol Thoru, svojemu prvorojencu, ki je v prednosti pred mlajšim bratom Lokijem. Med ceremonijo se v Asgard pretihotapijo ledeni velikani, ki iz strogo varovanega poslopja poskušajo odnesti magično skrinjo, a se njihov poskus izjalovi. Vročekrvni Thor je žejen maščevanja, Jotunheimcem želi poslati jasno sporočilo, toda njegova nepremišljena  dejanja znova prikličejo starodavno vojno, ki bi se je Asgard zlahka izognil, če bi bodoči kralj pokazal več modrosti in manj domišljavosti. Odin je še vedno kralj in razočaranje nad Thorovimi dejanji je tako veliko, da se oče odloči  sinu odvzeti mogočno kladivo mjolnir in vse nadnaravne moči, ter ga poslati v izgnanstvo na Zemljo. Thor in njegovo kladivo tako končata v Novi Mehiki, njegov prihod opazi skupina znanstvenikov, ki jih vodi prikupna znanstvenica, Jane Foster. Prihod medgalaktičnega potnika in njegovega mogočnega orožja opazi tudi S.H.I.E.L.D., tajna vladna organizacija, ki se ukvarja s podobnimi primeri.
Najprej moram povedati, da zelo slabo poznam Marvelove stripe, zato težko komentiram to stripovsko-filmsko povezavo in kakovost adaptacije samega stripa. Moram priznati, da me je nekoliko presenetila izbira režiserja, kajti Kenneth Branagh je režiser, ki najraje ekranizira Shakespeareove drame. Že res, da je pred leti režiral svojo različico legendarne klasične grozljivke  Frankenstein, ki bi ga lahko opredelili, kot visokoproračunski spektakel, toda Branagh ni režiser, ki bi ga tako na prvo žogo povezoval z lahkotno poletno uspešnico tipa Thor. Še dobro, da se je odločil tako, saj prav njemu pripisujem največ zaslug pri Thorovi uspešnosti. V večini primerov nam podobni blockbuster spektakli ponujajo veliko pokanja in malo vsebine in moram priznati, da sem pred ogledom bil nekoliko skeptičen. Tudi glavnega igralca, Chrisa Hemswortha nisem poznal, a bi tukaj pohvalil njegovo izbiro in dodal, da se je Chris odlično znašel v čevljih nordijskega mogočnika. Vedno je zanimivo videti nove obraze in če se ti dobro znajdejo v svoji vlogi, je zadovoljstvo toliko večje. A s Chrisom se galerija prepričljivih likov ne konča, Anglež Tom Hiddleston je s svojo upodobitvijo Thorovega mlajšega brata Lokija pritegnil pozornost. Za to se najbrž mora zahvaliti režiserju, ki glavnega negativca ne prikaže enodimenzionalno in mu ponudi nekaj prostora za večplastnost, kar Hiddleston odlično izkoristi. Mislim, da si je s to vlogo odprl veliko vrat, zato mu predvidevam veliko več igralskega dela v prihodnosti. Ustvarjalci vendarle niso bili pripravljeni celotno zasedbo zapolniti z malo znanimi imeni, kajti tveganje bi potem bilo preveliko, zato ne čudi, da se na seznamu nastopajočih pojavita vseprisotna Anthony Hopkins in Natalie Portman. Thor je akcijski ZF spektakel, ki poleg obvezne akcije in generalnega motiva spopada dobrega in zla uspe zabavati tudi v delih, ki niso akcijski. Režiser likom ponudi dovolj prostora, saj se odlično zaveda, da je prav ta element najpomembnejši, če želiš doseči povezanost na relaciji gledalec-filmski lik. Tukaj Thor zmaga, saj gledalec sprejme simpatično zastavljene like, ki v všečnih, komično obarvanih delih  pripovedi kreirajo zabavno mešanico. Čeprav sem nekaj vrstic višje zapisal, da Marvelovih stripov ne poznam, je vprašanje glavnega agenta vladne tajne službe, ko zagleda velikanskega robota (Ironmana), ki grozeče koraka proti njem, ali je to še ena Starkova pogruntavščina, lep primer humorne popestritve akcijskega prizora in obenem vrstica, ki jo dojame tudi slabše informiran gledalec. Thor je prvi 3D film, ki sem ga videl po Avatarju. Sicer me 3D ne zanima preveč, a vseeno moram priznati, da je Avatar postavil standarde, ki jih ne bo enostavno preseči.

Ocena:


1 komentar:

  1. :)
    na ogled grem zagotovo tudi jaz, me prav zanima kako zelo bo mene prepričal.

    OdgovoriIzbriši