petek, 30. september 2011

Beautiful Boy



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Drama
Dolžina: 100' ,  Imdb
Režija: Shawn Ku
Scenarij: Michael Armbruster, Shawn Ku
Igrajo: Michael Sheen, Maria Bello, Kyle Gallner, Alan Tudyk, Austin Nichols

Bill (Sheen) in Kate (Bello) sta zakonca z dvajsetletnim stažem. Že nekaj časa spita v ločenih posteljah, njuna komunikacija je omejena na vljudnostne fraze in nepomembne informacije o vremenu.  Zdaj, ko je njun 18-letni sin Sammy odšel na kolidž, ju skoraj nič več ne zbližuje, Bill že nekaj časa išče ustrezno stanovanje, v katerem bi začel znova. Toda Kate je nepopravljiva perfekcionistka, ki kljub slabem ozračju planira skupne počitnice, v katere sta mož in sin nejevoljno privolila. Ko Sammy zvečer pokliče domov, Kate registrira njegovo žalost, poskuša izvedeti kaj več, a ji iz redkobesednega fanta ne uspe izvleči nič. Naslednje jutro vse televizijske postaje poročajo o masakru na Sammyjevem kolidžu. Kate obupno poskuša priklicati sina in se prepričati, da je z njim vse v redu, toda telefon zvoni v prazno. Tudi Bill je slišal grozljive novice in prišel domov, kmalu zatem se na vhodnih vratih pojavijo policisti. Najhujši strahovi so se uresničili, Sammy je umrl v jutranjem streljanju, a to še ni vse. Resnica je še pretresljivejša, saj je ravno njun otrok odgovoren za to grozovito dejanje. »Potem ko je opravil s sošolci in učitelji, si je sam sodil s strelom v glavo,« informirajo možje v modrem.
Filmske zgodbe so svojevrstna zrcalna podoba sveta v katerem živimo, filmska snov je pogosto navdihnjena z dogodki iz resničnega sveta, zato ne preseneča število filmov, ki v fokus postavljajo masakre v šolah. Beautiful Boy je bil premierno predvajan na lanskem filmskem festivalu v San Sebastianu , v Torontu je prejel nagrado mednarodnega združenja kritikov FIPRESCI. Letos smo dobili še en celovečerec  s podobno tematiko, We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsay, 2011)  je bil maja premierno predvajan v Cannesu.  O šolskih masakrih pripovedujejo tudi: Slon (Elephant,  Gus Van Sant, 2003), Zero Day (Ben Coccio, 2003),  Polytechnique (Denis Villeneuve,2009),  brskanje po nekoliko starejših naslovih izpostavi odlični Če… (If…, Lindsay Anderson,1968). 
Neznani Shawn Ku je doslej dvakrat režiral (kratki film in tv-film), naslovni umotvor je njegov celovečerni debi, vsaj kar zadeva filme, predvidene za prikazovanje na velikih platnih. Kakor sem razbral iz nekaterih novinarskih prispevkov, je Ku na nek način neposredno povezan z masakrom na  univerzi Virginia Tech iz leta 2007, saj sta njegova starša obiskovala Virginia Tech univerzo,  storilec je imel, tako kot sam režiser, azijske korenine. Ku nam nesrečni dogodek predstavi iz perspektive staršev mladega morilca in se pri tem izogne interpretaciji in tolmačenju samega dejanja. V resnici storilca vidimo le za nekaj minut v uvodu in kasneje, na televizijskih posnetkih, saj se naracija osredotoča na obdobje po zločinu, psihološko seciranje odnosov med zakoncema in njuno soočanje z nepredstavljivo resnico, ki bolj spominja na nočno moro, kot na nekaj, kar se je zares zgodilo. Sprva se izogibata pogovoru o tragediji, toda odlašanje le ustvarja dodaten pritisk. Lahko bi rekel, da zakonca imata slona v dnevni sobi, a se pretvarjata, da ga ne opazita. Balon potlačenih čustev, samooptoževanj, zamolčanih očitkov in bolečine se nezadržno polni in potem, ko balon raznese v najeti hotelski sobi, dobimo najmočnejši prizor v filmu. Prizor nabit z emocijami, odlično odigran, posnet in montiran. Pri podobnih filmih zelo pomembno vlogo imajo igralski prispevki in tukaj se izkažeta Michael Sheen in Maria Bello, ki sta odlično upodobila nesrečna starša. Beautiful Boy ni film, ki ga lahko etiketiramo kot klasično filmsko zabavo, boljša oznaka bi bila filmska izkušnja ali doživetje. Ku se ne ukvarja z vzroki grozovitega dejanja, motiv morilskega pohoda nikoli jasno ne definira, ampak se raje posveča zakoncema in njunemu doživljanju dogodka. Resnejših pripomb nimam,  toda ob tako turobni vsebini in ozko opredeljenem pripovednem razponu ugotavljam, da gre za film, ki bo težko privabil širše množice.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar