ponedeljek, 23. januar 2012

Tinker Tailor Soldier Spy


Slovenski naslov: Ni naslova 
Država: Francija, VB, Nemčija
Leto: 2011
Žanri: Drama, Misterij, Triler 
Dolžina: 127', Imdb
Režija: Tomas Alfredson
Scenarij: Bridget O'Connor, Peter Straughan
Igrajo: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Ciarán Hinds, David Dencik, Philip Martin Brown

Najprej je bila knjiga, ki je na prodajne police prišla leta 1974. Priznani angleški pisec vohunskih romanov  John le Carré je s Tinker, Tailor, Soldier, Spy odprl t.i. Karla trilogijo. Druga knjiga z naslovom The Honourable Schoolboy, je izšla leta 1977, dve leti kasneje je prišla še tretja knjiga Smiley's People. Skupaj je John le Carré spisal sedem romanov, ki v središče postavljajo Georgea Smileyja in ostale »cirkuške« agente. Namreč, Cirkus je kodno ime za najelitnejšo britansko obveščevalno agencijo. Leta 1979 je britanski BBC prvič predvajal sedemdelno mini-serijo z enakim naslovom, Georgea Smileyja je upodobil oskarjevec Alec Guinness, ki je istega leta prejel bafto za najboljšo moško tv vlogo. Ideja o celovečercu je zrasla na zeljniku priznanega scenarista Petra Morgana (The Queen, The Last King of Scotland, Frost/Nxon, The Damned United, Hereafter), ki je skupaj spravil tudi grobi scenaristični osnutek, a je nato zaradi smrti v družini scenaristično vlogo prepustil zakoncema O'Connor-Straughan. Na žalost, za Bridget O'Connor je to bil zadnji scenarij, saj je izgubila boj z rakom, še preden je film bil dokončan, kar pojasni posvetilo na koncu. Režijo podpisuje Tomas Alfredson, avtor švedske uspešnice Vampirska ljubezen (Låt den rätte komma in, 2008), za katerega je to prvi film v angleškem jeziku.
Piše se leto 1973. Control (John Hurt), šef posebnega oddelka britanske obveščevalne službe imenovane »Cirkus,« na Madžarsko pošlje agenta Jima Prideauxa (Mark Strong). Njegova naloga je srečanje z madžarskim generalom, ki je pripravljen prodati pomembne informacije. Toda misija je čisti polom, saj je madžarska obveščevalna služba bila pripravljena na Prideauxov prihod. Madžarski agenti Prideauxa ustrelijo, neljubi dogodek pa preraste v mednarodni incident, po katerem sta Control in njegova desna roka, George Smiley (Gary Oldman), prisiljena zapustiti Cirkus. Cirkuške vajeti prevzame Percy Alleline (Toby Jones), ki s podporo nekaterih uglednih agentov zagovarja tajno operacijo "Witchcraft." Ta naj bi Britancem prinesla veliko koristi, njihov sovjetski vir, v zameno za manj pomembne podatke izdaja informacije, ki v Allelinejevih očeh imajo neprecenljivo vrednost. Še preden sta bila razrešena, sta Smiley in Control izrazila resne dvome v verodostojnost samega vira in dejansko vrednost prejetih informacij. Nato v igro vstopi agent Ricki Tarr (Tom Hardy), ki mu na misiji v Turčiji na uho pride pomembna  informacija. V Cirkusu že vrsto let deluje dvojni agent, krt, ki Sovjetom izdaja pomembne informacije. Ta naj bi KGB obvestil o Prideauxovem prihodu na Madžarsko. Vladin predstavnik, zadolžen za koordiniranje in nadzor Cirkusa se odloči, da bo raziskal Tarrove trditve. Zato ponovno angažira Smileyja, izkušenega mačka, ki odlično pozna ljudi, ki jih bo preiskoval, pa tudi najmanjše podrobnosti o ustroju in delovanju same agencije.
Pripoved umeščena v čas hladne vojne in blokovske delitve, ne prinaša kakšne posebne izvirnosti pri snovanju osnovnega zapleta. Klišejski motiv izdajalca v domačih vrstah je tudi tukaj glavno gonilo, razlog za pripovedovanje zgodbe. In ko greš iz takega, obrabljenega izhodišča, potem je toliko pomembnejša sama pot, po kateri pridemo do končnega razkritja. In prav ta pot, od identificiranja problema, do njegove razrešitve, predstavlja jedro zgodbe in njeno najmočnejšo komponento. Krasni igralci v izjemno prepričljivih kreacijah oživijo zgodbo, ki sloni na potrpežljivem zlaganju koščkov mozaika skozi konverzacijo med glavnimi protagonisti. Nekatera pomembna dejstva pojasnijo flashbacki, veliko informacij o glavnih osebah gledalec dobi skozi prizore, v katerih ni dialoga. V podobnih prizorih je nesporni kralj časa in prostora Gary Oldman, ki je s to vlogo dosegel enega izmed vrhuncev svoje kariere. Alfredson je odlično ujel duh sedemdesetih, z zeleno-rjavo barvno shemo je ustvaril prepričljivo temačno-melanholično vzdušje konstantne grožnje, značilno za obdobje, v katerem so napetosti na relaciji vzhod-zahod bile del vsakdana. Močno igralsko komponento dopolnjuje z zelo kreativnimi detajli, kot je npr. prizor iz začetka filma, v katerem je mater med dojenjem smrtno ranjena in čeprav v ženski več ni življenja, dojenček nič sluteč, še vedno sesa materino dojko. Ali denimo prizor, v katerem čebela zaide v avtomobil in povzroča preglavice agentom. Smiley elegantno odpravi  s težavo, kar je zelo všečen detajl, s katerim dojamemo njegovo pronicljivost in hladnokrvno zbranost pri razreševanju težav in premagovanju ovir. Nekaterim se bo film mogoče zdel prepočasen, a sam s tem nisem imel težav. Mogoče bi rad videli nekaj več prizorov na prostem, toda prav vztrajanje na zakajenih pisarnah in sejnih sobah gledalcu najbolje približa naravo špijonskega poklica.  Moram priznati, da sem na določenih mestih taval v temi, določene situacije mi niso bile najbolj jasne, najverjetneje zaradi scenarističnih kompromisov, saj je scenarij močno zreduciran in je od mini serije krajši za celih 160 minut. Tinker Tailor Soldier Spy  je zelo zvest vpogled v zakulisje obveščevalnih služb in vohunskega poklica pred štirimi desetletji. Ne, tukaj ne boste našli avtomobilskih pregonov, dolgonogih lepotic in vsemogočnih tajnih agentov. Pričakujete lahko šahovsko partijo, v kateri odločilno vlogo igrajo izkušnje in intelektualne sposobnosti glavnih protagonistov. To je film, ki se mu nikamor ne mudi, ki si vzame čas za detajle in opazovanje svojih likov. In to počne tako dobro, da kljub dolžini 127 minut imate občutek, da ste pred televizorjem preživeli veliko manj.


Ocena: 




3 komentarji: