sreda, 6. april 2011

Snabba Cash


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Easy Money
Država: Švedska
Leto: 2010
Žanri: Krimi, Drama, Triler
Dolžina: 124',  Imdb
Režija: Daniel Espinosa
Scenarij: Maria Karlsson, Jens Lapidus (knjiga) 
Igrajo: Joel Kinnaman, Matias Padin, Dragomir Mrsic, Lisa Henni, Mahmut Suvakci, Lea Stojanov

Snabba Cash aka Easy Money so posneli na podlagi prvega dela istoimenske knjižne uspešnice, ki je obenem prvi del  knjižne trilogije v nastajanju, z naslovom Stockholm Noir Trilogy. Doslej so izdane dve knjigi, prva knjiga je izšla pred petimi leti. Mogoče je zanimivo omeniti, da je avtor trilogije Jens Lapidus javni pravobranilec, človek, ki se je pri opravljanju svojega poklica zagotovo srečal z različnimi primeri, ki so bili še kako koristni pri pisanju trilogije. Ob velikem uspehu Millennium trilogije njegovega rojaka Stiega Larssona, ne preseneča, da so se švedski filmarji odločili ekranizirati še eno knjižno  trilogijo.  Človeka na režiserskem stolčku ne poznam, njegov dosedanji opus ne razkriva nič posebej zanimivega, prav tako mi nič ne pove niti ime Marie Karlsson, ki je knjigo priredila v scenarij.

V središče pripovedi je postavljen  Johan Westlund, ali krajše JW, študent, ki z opojnimi substancami zalaga otroke stockholmskih premožnežev.  JW dela za svojega arabskega šefa Abdulkarima, ki mu počasi zaupa vedno pomembnejše naloge. Ko iz zapora pobegne Jorge, diler s pomembnimi zvezami v Nemčiji, Abdulkarim namerava nadaljevati tisto, kar je začel še preden je Jorge končal za zapahi. Abdulkarim želi prevzeti glavno vlogo pri distribuciji mamil na področju Stockholma, zato potrebuje Jorgeja in njegove nemške prijatelje. Takšen načrt ni po godu tamkajšnji srbski mafiji, ki tako kot Abdulkarim, želi priti do Jorgeja. Tukaj v igro vstopi JW, ki Jorgeja z veliko sreče reši pred srbskimi mafijci in mu zavoljo visoke denarne nagrade, ki mu jo obljubi Abdukarim, ponudi zatočišče. JW bi rad živel na visoki nogi, tako kot njegovi bogati klienti, zato sprejema vedno zahtevnejšo, nevarnejšo vlogo v kriminalnem podzemlju. Abdulkarim z Jorgejevo pomočjo sklene dogovor z njegovimi rojaki v Nemčiji, ki za Radovana, vodjo srbske mafije v Stockholmu pomeni vojno napoved. Mrado je eden najpomembnejših mož v Radovanovi ekipi, človek ki se velikem šefu upa povedati svoje mnenje. In njegovo mnenje je , da je vojna z Arabci napačna odločitev.  Socialna služba je njegovi bivši odvzela njuno osemletno hčerko Loviso, saj je mamica večino časa zadeta, nesposobna skrbeti zase, kaj šele za osemletno deklico. Zdaj, ko Mrado ima na vesti še hčerko, se njegov pogled na svet in vrednost človeškega življenja začne spreminjati.
Dve kriminalni skupini in dva človeka vmes. Enega žene želja po uspehu,  finančna korist in želja po lagodnem življenju, kakršnega živijo njegovi bogati znanci. Drugi je začutil, da je prišel čas za umik, da je lahko srečen, ker je še živ. Skrb za otroka mu odpre oči in ga usmeri proti življenju, kakršnega še nekaj mesecev nazaj ni poznal.  Jorege, vezni element v celi zgodbi, povezava med kupci in prodajalci, se prav tako zaveda svoje minljivosti. Tudi on upa, da se bo dogovorjeni posel in veliki prevzem iztekle brez komplikacij. Da bo pobral svojo provizijo in nato pobegnil v tople kraje. Seveda, že od začetka je jasno, da vse ne bo šlo po načrtih. Ko se v igri znajdejo dve tolpi, velika količina denarja in mamil, je končni izid praviloma krvav.   Snnaba Cash je povsem spodoben krimi triler, ob katerem gledalcu ni dolgčas. Liki so zanimivi in prepričljivi, priseljenci iz vseh koncev sveta, ki so zatočišče našli na evropskem severu, dajejo zgodbi značilno kulturološko barvitost današnjega Stockholma. Po eni strani filmu nimam kaj dosti očitati, po drugi strani bi mogoče pričakoval nekoliko bolj osebno pripoved in več prostora namenjenega enemu osrednjemu liku. JW je sicer najbolj izpostavljen, toda dobršen del pozornosti dobita tudi Mardo in Jorge. Tako so simpatije gledalca razdeljene na več likov, z nobenim od njih pa se ne uspemo močneje povezati , njihova usoda je, vsaj zame, ostala v domeni  radovednega opazovanja. Zato tudi JW-jeva romanca s prikupno blondinko ne dobi zagona, kakšno pikro bi lahko izrekel tudi na račun vmešavanja otroka v pripoved. Film brez presenečenj, dokaj stereotipen, ko gre za kriminalne zgodbe, v katerih glavno besedo vodijo mafijska združenja, a kljub temu film z dobro pripovedno strukturo in povsem solidnim stopnjevanjem dogajanja, prepričljivimi liki in dobro igro. Kakor sem zasledil, je film že prepričal ameriške investitorje, projekt je menda že stekel, naslovno vlogo naj bi dobil Zac Efron. (+3)


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar