torek, 20. december 2011

The Runway


Slovenski naslov: Vzletna steza
Država: Irska, Luksemburg
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 101' ,  Imdb
Režija: Ian Power 
Scenarij: Ian Power
Igrajo: Demian Bichir, Kerry Condon, James Cosmo, Jamie Kierans, John Carpenter, Bruno Bichir, Pat Laffan, Donnacha Crowley

Občasno rad ponudim priložnost kakšnemu povsem neznanem naslovu, ki ga odkrijem po čistem naključju. V to kategorijo sodi tudi The Runway, ki sem ga zasledil med pregledom sekcij zadnje izdaje MMF-a (Motovunski filmski festival), posvečene irskim filmom. Malo sem raziskoval in izvedel, da je The Runway pobral nekaj festivalskih nagrad in bil nominiran za najboljši irski film. Nekaj plusov sem mu pripisal še zaradi zanimivih promocijskih fotografij in že sem imel dovolj argumentov, da se odločim za ogled. Režiser in scenarist Ian Power (njegov dolgometražni prvenec), je zgodbo delno zasnoval na resničnih dogodkih, jo časovno ustavil v leto 1983, za kraj dogajanja je izbral mestece Mallow, v okrožju Cork. Namreč, takrat je v bližini mesta strmoglavilo manjše letalo, ki ga je pilotiral špansko govoreči pilot iz neimenovane južnoameriške dežele.
V uvodu spoznamo 9-lenega Paca in njegovega prijatelja Frogsa, ki se preganjanja dolgčasa lotevata na zares nenavaden način. Povedal bom le, da je podobne ideje imela tudi Emily Blunt v komični drami Počistimo za umorom (Sunshine Cleaning, Christine Jeffs, 2008). Paco in Frogs sta kot rit in srajca in ko se Frogs z družino odseli v Glasgow, Paco izgubi veliko več, kakor najboljšega prijatelja. Očeta ni nikoli poznal, mati mu je povedala, da je njegov odsotni oče španski astronavt. Zato si Paco vsak večer pred spanjem nadene slušalke in se s pomočjo avdio kaset uči španščine, saj želi biti karseda bolje pripravljen, na prvo srečanje z očetom. Po Frogsovem odhodu je Paco popolnoma potrt in počasi začenja dvomiti v teorijo o španskem očetu. Nato po naključju postane priča strmoglavljenju kolumbijskega letala in brez pomisleka odhiti na kraj nesreče. Na krovu letala odkrije rahlo poškodovanega pilota Ernesta. S svojim minimalnim znanjem španščine se uspe sporazumeti s Kolumbijcem in ga odpeljati domov. Strmoglavljeno letalo in pilot ekspresno postaneta glavna tema pogovorov v majhnem, zaspanem mestecu. Tudi Paco je v središču pozornosti, saj je edini ki razume nekaj španskih besed, zato postane Ernestov predstavnik za stike z javnostjo. Na sestanku krajanov se odločijo, da bodo Ernestu pomagali popraviti letalo. Toda kmalu spoznajo, da je popravljeno letalo neuporabno, brez ustrezne vzletne steze.
Že po uvodnih kadrih sem imel občutek, da ne bom razočaran, saj Ian Power pripoved začne z izjemno lepimi kadri. Zgodbo spremljamo iz perspektive debitanta Jamieja Kieransa (Paco), ki že po prvi predstavitvi v bližnjem planu, postane pravi magnet za kamero. Power zgodbo pripoveduje enostavno, kronološko, nas popelje skozi zaspano mestece in nas spotoma seznani z lastnikom majhne trgovine z rezervnimi deli, radijskim voditeljem, lokalnima nasilnežema, premetenim županom …  Mestece Mallowu živi v počasnem ritmu, dogaja se bolj malo ali skoraj nič, zato je strmoglavljenje špansko govorečega pilota prava atrakcija. Ernesto je za lokalne prebivalce v resnici pravo darilo z nebes, kost, ki jo lahko glodajo ob vrčku temnega piva. Njegovo bivanje v Mallowu je za župana idealna priložnost za turistično promocijo, domačinke so vesele, ker v mestu končno imajo »pravega« moškega. Še najbolj je vesel Paco, ki v Ernestu najde nadomestilo za izgubljenega prijatelja in očeta, ki ga ni nikoli spoznal. Čeprav Power zgodbo pelje po pričakovanih, dobro utrjenih stezah, mu večino časa uspeva ohraniti atraktivnost in zanimivost. Zasluge pripisujem všečni igralski zasedbi in zanimivo zastavljenim likom, zelo lepi fotografiji in razgibani, z zgodbo lepo usklajeni glasbeni podlagi. The Runway je klasičen film za dobro počutje, pri katerem z lahkoto požremo enodimenzionalne like in njegovo otroško, skorajda pravljično naivnost. (3+)

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar