nedelja, 27. oktober 2013

The English Teacher, A Teacher, Picture Day


The English Teacher



Režija: Craig Zisk 
Scenarij: Dan Chariton, Stacy Chariton
Igrajo: Julianne Moore, Michael Angarano, Greg Kinnear
Leto: 2013
Trajanje: 93' 
Žanr: Komedija, Drama
Država: ZDA 


Linda Sinclair je samska 40-letna učiteljica, ki na srednji šoli poučuje angleščino. Svoje delo opravlja vestno in predano, zadovoljstvo pa ji prinese že spoznanje, da je uspela kakšnemu izmed svojih učencev vcepiti ljubezen do pisane besede. Epicenter njenega sveta so priljubljeni avtorji in njihove zgodbe, prijateljstvo, ljubezen, ali denimo telesno poželenje so čustva, ki jih je Linda konzumira le neposredno, v literarni obliki. Njeno enostavno življenje se močno zakomplicira, ko se v mesto vrne njen bivši učenec, ki je šolske klopi zapustil kot velika zvezda, mladi literarni up, na začetku uspešne kariere. Jason je odšel v New York in se poskušal uveljaviti kot pisec gledaliških iger, a se račun ni izšel. Domov se je vrnil z gledališkim komadom, ki ni nikoli uprizorjen. In ko komad konča v rokah bivše učiteljice je tako zelo navdušena, da pod okriljem šole organizira uprizoritev le-tega. Ob druženju z mladim avtorjem njene zavore popuščajo, čustveni naboj je vedno močnejši in v trenutku obojestranske zanesenosti kontrolo prevzamejo spolni nagoni. (-3)  



A Teacher



Režija: Hannah Fidell
Scenarij: Hannah Fidell
Igrajo: Lindsay Burdge, Will Brittain, Jennifer Prediger 
Leto: 2013
Trajanje: 75' 
Žanr: Drama
Država: ZDA


Učiteljica je še en film, ki se vrti okoli odnosa učitelj-učenec. Diana Watts je mlada učiteljica na neki teksaški srednji šoli, ki se zaplete v strastno razmerje z Ericom, enim izmed njenih študentov. Diana in Eric že nekaj časa uspešno skrivata njuno nedopustno zvezo, zavedanje, da počneta nekaj prepovedanega pa prinaša dodatno razburljivost v njuno striktno seksualno razmerje. Diano konstantno preganja spoznanje, da bi razkritje skrivnosti pomenilo konec njene učiteljske kariere, medtem ko Eric vso zadevo dojema veliko bolj sproščeno. Prepriča jo, naj z njim preživi vikend na posesti njegove družine, toda nenapovedan prihod čuvaja, ki skrbi za ranč izven počitniške sezone, Diano tako močno prestraši, da spozna, da je prišel čas za konec njenega nespametnega početja. Ericu pove, da je njunega razmerja konec in zdi se, da bo afera minila brez nezaželenih posledic. Vse dokler učiteljica nekaj tednov kasneje ne začne spoznavati, da je razmerje z Ericom bilo veliko več, kot preprosto zadovoljevanje mesenega poželenja. (-3)     



Picture Day



Režija: Kate Miles Melville
Scenarij: Kate Miles Melville
Igrajo: Tatiana Maslany, Spencer Van Wyck, Steven McCarthy
Leto: 2012
Trajanje: 93'
Žanr: Komedija, Drama
Država: Kanada

Tudi Picture Day je film neposredno povezan s šolskim okoljem, čeprav v esenci gre za zgodbo o odraščanju dveh najstnikov. Claire je uporniška in neodvisna punca, ki zaradi temperamenta in najstniške vihravosti ni izdelala zadnjega letnika srednje šole. Njenemu ponavljanju zadnjega letnika so v veliki meri botrovale neurejene družinske razmere, saj živi z mamo, ki ima resne težave z alkoholom in punca je, bolj ko ne, prepuščena sama sebi. Claire v večernih urah hodi na klubske koncerte in na enemu takšnih dogodkov je spoznala Jima, lokalno rock zvezdo, ki se s svojim bendom že dolgo brezuspešno poskuša prebiti na veliko sceno. Zjutraj, ko zleze iz Jimove postelje, Claire gre v šolo, vendar je njena motivacija za učenje in prilagajanje šolskemu sistemu na zelo nizkem nivoju. Nato na šoli sreča Henryja, učenca prvega letnika, ki ga pozna še iz časov, ko je delala kot varuhinja otrok. Njen bivši varovanec je vmes zrasel v prijaznega fanta in odličnega učenca, ki ima nekaj težav z navezovanjem stikov in sklepanjem prijateljstev. Claire mu želi pomagati pri socializaciji, puncah in ostalih rečeh, ki matrajo mlade fante, zato ga znova vzame pod svoje okrilje, ne vedoč, da je od nekdaj Henryjeva tiha želja. Simpatičen filmček z zanimivimi mladimi igralci in dokaj solidno karakterizacija likov je najmočnejši člen današnje objave. (+3) 





Ni komentarjev:

Objavite komentar