torek, 22. oktober 2013

The Conjuring (2013)


Slovenski naslov: Priklicano zlo
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Biografija, Grozljivka, Triler
Dolžina: 112’ ,  Imdb
Režija: James Wan
Scenarij: Chad Hayes, Carey Hayes
Igrajo: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston, Lili Taylor, Joey King, Mackenzie Foy, Hayley McFarland, Shanley Caswell, Steve Coulter

Nekaj mesecev nazaj sem pisal o mali indie uspešnici Resolution (Justin Benson, Aaron Moorhead, 2012) in od takrat videl kar nekaj sorodnih izdelkov, ki bolj ali manj sodijo med filme z grozljivim predznakom,  a med videnimi, na mojo žalost, ni bilo nič omembe vrednega. Priklicano zlo je eden izmed finančno najuspešnejših filmov poletne kino sezone, ki je ob relativno skromnem proračunu (20 milijonov dolarjev) na kinoblagajnah zaslužil neverjetnih 300 milijonov. Film je režiral avstralsko-malezijski režiser James Wan, ki nam je v slabem desetletju ponudil nekaj najodmevnejših predstavnikov horor žanra kot so Sestavljanka groze (Saw, 2004),  Dead Silence (2007) in Insidious (2010). O filmu je že nekaj mesecev nazaj pisal Filmoljub, ki je Priklicano zlo okvalificiral kot še eno posrečeno, a nikakor ne tudi prelomno ali noro originalno stvaritev. S takšno opredelitvijo se povsem strinjam, a ne glede na pravilnost teh ugotovitev mi je film bil za odtenek bolj všeč, kot mojem spoštovanem blogerskem frendu.
Zgodbo izpod peresa bratov Hays (Chad in Carey), ki sta v zadnjih letih spisala kar nekaj scenarijev za grozljivke, pred tem pa sta med drugim napisala še nekaj epizod (!) Obalne straže, govori o nevšečnostih, ki začnejo spremljati družino Perron, potem ko se Roger, Carolyn in njunih pet hčerk vselijo v osamljeno hišo, kupljeno na bančni dražbi. Jasno je, da njihove težave niso povezane s slabim stanjem hiše, ki je lep čas samovala in zdaj potrebuje nekaj konkretnejših vzdrževalnih posegov. Zgodovina hiše je, kakopak, temačna, skrivnost pa je zakopana daleč v preteklosti. Tako kot vedno gre za zgodbo, ki se je začela pred mnogimi leti, z novimi stanovalci pa je prišel čas za pisanje novega poglavja. Signal, da je nekaj narobe je že to, da družinski pes ne želi vstopiti v hišo. Nadaljuje se z urami, ki se ponoči brez izjeme ustavijo nekaj minut čez trejo. Ustrahovanje se iz dneva v dan stopnjuje, toda zakonca poiščeta pomoč šele takrat, ko mračna sila iz začetne zafrkancije preide na fizično demonstracijo svoje moči. Na pomoč sta poklicana priznana demonologa Ed in Lorraine Warren, ki takoj po prihodu v hišo začutita prisotnost demonskih sil.   
Priklicano zlo je soliden filmček, ki mu v morju nekvalitete ni bilo težko doseči nadpovprečen rezultat. Grozljivka je žanr, v katerem je letvica iz leta v leto postavljena nižje, zato ne presenečajo številni pozitivni odzivi, ko se med ponudbo znajde film, v katerem se glavni junaki ne obnašajo kot največji idioti, ki brezglavo bežijo pred hudobnežem, ki jih enega za drugim, na bolj ali manj (ne)inovativne načine, pošilja v onstranstvo. James Wan se je odločil za reciklažo klasičnega motiva obsedene hiše in verjamem, da ni potrebno posebej omenjat železnih klasik, iz katerih Priklicano zlo črpa navdih. Kljub šablonskemu razvoju dogodkov, ki iz enačbe povsem odstrani element presenečenja, oziroma na minimum zreducira našo željo po poznavanju celotne resnice, film deluje presenetljivo gledljivo. Največ zaslug gre brez dvoma pripisati Wanovi suvereni režiji, odličnem pripovednem ritmu in primerni atmosferi. Pri tem Wan uporabi staro, a še vedno zanesljivo delujoče pravilo, da večina grozljivega mora ostati zunaj vidnega polja, tam nekje v grozeči temi napol odprtih vrat. Najboljši efekt je dosežen, če grozljivo ostane v naših glavah, vsako pretirano šokiranje s podobo, pa le izniči dotlej ustvarjeni suspenz. S solidnimi igralski nastopi, med katerimi velja izpostaviti najpomembnejši ženski vlogi (Vera Farmiga in Lili Taylor) in visoko produkcijsko kvaliteto, Priklicano zlo deluje kot dobro zaokrožena, kompaktna celota, ki ne bo razočarala niti gledalcev z nekoliko višjo kilometrino. (+3)

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar