četrtek, 24. oktober 2013

LIFFE 2013




November je za večino filmofilov že tradicionalno rezerviran za Liffe, na katerem slovensko občinstvo lahko prvič vidi večino najbolj odmevnih festivalskih uspešnic tekočega leta. V letošnjih sekcijah najdemo zmagovalce treh največjih festivalov (Berlin, Cannes, Benetke) in še cel kup zelo zanimivih filmov, o katerih se bo naslednji mesec zagotovo veliko govorilo. V 11-ih sekcijah je zbrano kar 125 filmov, ki se bodo med 6. in 17. novembrom odvrteli v kino dvoranah v Ljubljani in mariborskem Koloseju. Tudi letos sem pripravil kratek pregled sporeda in izpostavil najzanimivejše naslove 24. edicije festivala.



Perspektive

Kar nekaj odmevnih naslovov je zbrano v uradni tekmovalni sekciji namenjeni mladim, še neafirmiranim ustvarjalcem, ki se potegujejo za nagrado vodomec. Brez dvoma so vsi filmi v tej sekciji vredni pozornosti, vendar je nekaj naslovov že doseglo določeno prepoznavnost in priznanje. Italijansko-francoska koprodukcija Salvo tako že ima veliko nagrado Tedna kritike v Cannesu, kar je praviloma dobro znamenje. Argentinsko dramo Zadnji Elvis so že nagradili v Sundanceu in San Sebastianu, spodbudno mnenje o njem pa je že izrazil tudi avtor bloga Odvisni od neodvisnih filmov?, zato ne dvomim, da je to film, ki ga velja obravnavati prednostno. Obetavno deluje tudi turška drama Razgledni stolp, ki je prepričal selektorje uglednih festivalov v Rotterdamu in Torontu. Iz domače perspektive je še posebej zanimiva komedija Zoran, moj nečak idiot, prvenec Mattea Oleotta, ki je prejel nagrado občinstva na beneškem tednu kritike. Gre za zgodo o srečanju dveh sorodnikov iz dveh držav, Italije in Slovenije. 16-letni Zoran po tetini smrti spozna 40-letnega Paola, ki je zdaj njegov najbližji še živeči sorodnik. Potencialno zanimiv naslov je tudi hrvaško-bosanska ko-produkcija Obramba in zaščita, ki je po moji oceni vreden ogleda že zaradi sodelovanja odličnega Bogdana Diklića, ki je tukaj odigral še eno vlogo, ki mu je pisana na kožo.




Predpremiere

V tej sekciji je tradicionalno največja koncentracija naslovov zanimivih najširšim množicam. Med najzanimivejše naslove celotnega festivala brez dvoma sodi canski zmagovalec Adelino življenje, ki je zaradi tematike (lezbična ljubezen) in dokaj neposrednega prikaza spolnosti, po zmagi v Cannesu sprožil kar živahno debato. V tej sekciji najdemo tudi dobitnika zlatega leva Sacro Gra, italijanskega režiserja Gianfranca Rosija, ki s tem dokumentarcem prikazuje življenje na območju avtocestnega obroča, ki obkroža italijansko prestolnico. Epizoda v življenju zbiralca železa je novi film Danisa Tanovića, ki je v Berlinu prejel veliko nagrado žirije in srebrnega medveda za glavno moško vlogo, ki je šel v roke naturščka Nazifa Mujića, bosanskega Roma, ki v filmu igra samega sebe. Preteklost je še en vrhunski izdelek iz delavnice iranskega oskarjevca Ashgarja Farhadija, o katerem sem več povedal tukaj. Magnet za občinstvo bo zagotovo Llewyn Davis, najnovejši film bratov Coen, na svoj račun pa bomo prišli tudi ljubitelji legendarnega Jima Jarmuscha ob ogledu njegovega najnovejšega filma z naslovom  Večna Ljubimca. V kontekstu najnovejše stvaritve Alexandra Payna (Nebraska) se  najpogosteje omenja izvrstna igra glavnega igralca Bruca Derna in prepričan sem, da je to še en naslov, ki ne more razočarati. Steve Coogan in Judi Dench sta glavna igralca v drami Philomena, ki jo podpisuje angleški mojster Stephen Frears. Sprehod skozi to sekcijo zaključujem z omembo filma Svinjarija, ki je posnet po romanu kultnega angleškega pisatelja Irvina Welsha (Trainspotting) in opombo, da so v to sekcijo uvrščeni tudi filmi pomembnih avtorjev kot so Hirokazu Kore-eda, Terry Gilliam, François Ozon



Kralji in kraljice

V  sekciji posvečeni prikazovanju del prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma najdemo Zagrnjeno zaveso, novi film človeka, ki je nekaj časa bil najbolj znan zapornik v svetu filma. V mislih seveda imam iranskega režiserja Jafarja Panahija, ki je v Berlinu prejel srebrnega medveda za scenarij. Tu sta še drugi in tretji, sklepni film trilogije Paradiž avstrijskega cineasta Ulricha Seidla. Paradiž: Vera je, tako kot prvi film Paradiž: Ljubezen že bil omenjen na blogu, zgodba pa bo zaokrožena s tretjim filmom, ki nosi podnaslov Upanje. Zanimivi odzivi spremljajo tudi novi film francoskega režiserja Alaina Guiraudieja, ki je v filmu Neznanec z jezera združil triler, srhljivko in istospolno ljubezen. Frances Ha je ena izmed najodmevnejših ameriških indie uspešnic tekočega leta in novi filmi Noaha Baumbacha (The Squid and the Whale, Greeenberg), z odlično Greto Gerwig v naslovni vlogi. Za vse, ki še niso videli Spomladanskih žurerk Harmonyja Korina je to lepa priložnost, da film ujamejo na velikem platnu, podobno velja za Obraz ljubezni, novi film Michaela Winterbottoma, ki je tako kot Žurerke na blogu že bil obravnavan.



Panorama svetovnega filma

To je še ena sekcija, ki je dodatno zakomplicirala načrtovanje urnika v času festivala, saj je tudi tu kar nekaj naslovov, ki jih želim videti in nekaj takih, ki bi se jim zagotovo posvetil, če jih ne bi že videl. Med naslovi, ki sem jih že videl bi priporočil  danski celovečerec Ugrabitev, o katerem več lahko preberete tukaj in pred nekaj dnevi predstavljeno romunsko dramo Položaj otroka (zlati medved). Med najzanimivejše naslove v tej sekciji po moji oceni sodi triler Borgman, ki ga podpisuje nizozemski slikar in režiser Alex van Warmerdam. Krogi je naslov novega filma srbskega režiserja Srdjana Golubovića,  ki je po premieri in posebni nagradi žirije na Sundanceu nadaljeval zelo uspešno festivalsko življenje in zdaj ga imamo možnost videti tudi na velikih platnih v Ljubljani in Mariboru  (srbski kandidat za oskarja). Gloria je še en potencialno zanimiv naslov, ki ga podpisuje priznani čilski režiser Sebastián Lelio. Gruzijski film V razcvetu je film, ki me zelo zanima, a ga žal ne bom videl zaradi prezgodnjih projekcij (15:00 in 17:00+ delovni dan) in sprašujem se, zakaj film ni dobil vsaj eno projekcijo v kakšnem primernejšem terminu. Pregled sekcije Panorama zaključujem z dvema dokumentarcema, pretresljivim Teaterom ubijanja, ki govori o množičnih pobojih v Indoneziji in vizualno osupljivo zgodbo o komercialnem ribištvu predstavljeno v filmu Leviatan.



Ekstravaganca

V tej sekciji je po moji oceni najzanimivejši naslov Laboratorij groze, novi film Shana Carrutha, o katerem sem že pisal, med že videnimi pa je tudi ameriška komedija Konec je tu. Takashi Miike predstavlja Slamnati ščit in verjamem, da niti pretežno negativni odzivi ne bodo od ogleda odvrnili oboževalce lika in dela velikega japonskega mojstra. Črna komedija Turista je tretji celovečerec angleškega režiserja Bena Wheatleyja, ki je nase opozoril z atmosferično triler-grozljivko Kill List.



Ostale sekcije

Sekcija Posvečeno bo namenjena filmom Lordana Zafranovića, retro tematski sklop Mladi in drzni je posvečen raznovrstnim  klasikom, ki za rdečo nit imajo motiv uporništva brez razloga,  sekcija Fokus pa se osredotoča na novi avstrijski film, najbolj odmeven naslov v tej sekciji je po moji oceni Stena Juliana Pölslerja. Šest filmov najdemo v sekciji Kinobalon namenjeni najmlajšim, med njimi pa tudi Zeleno kolo, ki bo zagotovo zanimal tudi malce starejše ljubitelje filma.  Podrobni opisi filmov z napovedniki najdete na spletni strani LIFF-a.



2 komentarja:

  1. Nimaš kaj, izbira je ogromna. Od tistih, ki jih še nisem videl, bi takoj preveril Nebrasko, Borgmana, Frances Ha in Kroge, vse ostalo pa me tako močno niti ne mika - tudi Filth ne.

    Kaj pa pri tebi? Karte kupljene (si sploh izpolnil prijavnico za akreditacijo?) za ..., če lahko vprašam :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne. Brez akreditacije. Ne verjamem, da bi mi jo sploh odobrili.
    Vsako leto kupim karte zase in moje domače.
    Karte zaenkrat imam za Adelino življenje, Borgmana, Philomeno, Llewyn Davis, Nebrasko in Kakršen oče, takšen sin.

    Pri Frances Ha taktiziram (blu-ray 15.11)

    Rad bi videl še novega Jarmuscha, Neznanec z jezera, Svinjarijo in gruzijski V razcvetu, vendar nikakor ne morem uskladiti terminov z rednimi obveznostmi, a še vedno nisem odnehal. Mogoče mi uspe za kakšnega izmed naštetih najti ustrezen termin.

    OdgovoriIzbriši